smiley-2989144__340.jpg
A fost odată ca niciodată o societate liniștită. Apoi a fost descoperit internetul și s-a dezlănțuit infernul…cibernetic!
Sunt omul care nu ar putea trăi fără mașina de spălat (serios acum, pot spăla un tricou, o șosetă, dar mi-ar pica unghiile pe rând în ritmul în care se umple coșul meu pentru rufele murdare), fără electricitate și fără aparatul cel dătător de cafea de toate zilele. Paranteză: am băut sute de cafeluțe. Pe stradă, la terasă, aromată, cu lapte, cu frișcă…mai enumerați și voi. Dar nicio cafea nu este mai bună decât cafeaua de după. Nu vă gândiți la prostii! Cafeaua băută după ce am devenit mamă. Asta e cea mai bună. Jur! Nici nu mai contează locul unde este savurată. Important e să fie multă și tare. Hai că iar sună ciudat.
Revenim. Nu aș putea trăi fără comoditatea oferită de tehnologie. Nu, nu este lene. Este participare selectivă. Mi-e mai ușor să ridic mobilul și să îi dictez să o apeleze pe mama. Pe vremea când eram la liceu, mama mă suna la o vecină. Ne dădeam întâlnire. ”Hai că te sună mama sâmbătă la șapte.” Întâlnire la telefon. Parcă mi-e dor. Valoram mai mult discuțiile acelea. Erau mai prețioase și mai intense.
E ușor să stai pe scaunul tău comod și să dai un tur virtual de magazin, plus că online ai reduceri extra (reduceri pe naiba! ai reduceri la prețurile umflate în prealabil). E ușor să dai de oamenii pe care i-ai tot evitat sau de care te-ai înstrăinat involuntar. Cam pe-aici se termină avantajele, din punctul meu de vedere.
De când cu internetul ăsta dătător de păcate s-au înmulțit rețelele sociale, divorțurile și idilele, live-urile super interesante în care oamenii arată ce frumos scuipă ei cojile de semințe, check-in-urile din pat în locații luxoase, selfie-urile cu mașini și buchete de flori închiriate cu ora, familiile perfecte și farfuriile cu mâncare. Bine, toată lumea este liberă să posteze ce și despre ce dorește. Problema e că internetul ăsta are ceva, dom’le, pe fibra lui optică și ne asmute continuu unul asupra celuilalt!
Dacă postezi copilul cu bomboana din dotare, sar mămicile cu recomandările OMS și sfatul pediatrului. Că-i albă, că-i neagră, că nu știi tu de unde să te informezi corect.
Ștergi poza cu copilul, pui poză cu o carte. Zici că la asta nu are nimeni ce îți spună. Aș! Te-ai găsit! Există un guru al blogurilor care navighează continuu și poc! te prinde cu cartea în sac! păi nu e bună…nu a primit premiu, e prea siropoasă, e superficială, cum poți citi așa ceva?!, cum îți permiți să recenzezi clasici, ce aduci tu nou p-aci prin blogărime, ce vizualizări ai tu… Ehe, m-ai convins! Șterg și poza cu cartea. Mă predau.
Mai bine mă îmbrac și plec la mama, așa pentru o cafea, pentru o bârfă. Urc țanțosă în autobuz, mândră tare că mi-am convins soțul din dotare să își îndeplinească rolul de tată și mă gândesc ce surprinsă va fi mama mea. Uit că prostia mea de telefon are nșpe mii de actualizări și de aplicații, printre care și locația. Surpriză!! Sună mama. ”Unde esti, mămică? Îmi arată aici,pe facebook, că ești în apropiere”. Fir-ar! S-a dus naibii surpriza mea. Șterg facebook-ul, șterg fiecare urmă de aplicație din telefon, dezactivez wi-fi, dezactivez datele mobile. Până ajung acasă. Trebuie să intru să văd care mamă nu mai știe de recomandările OMS.
Textul este un pamflet. Nu reflectă viața mea. ( nu în totalitate. Vă las pe voi să ghiciți care parte… :-)) )

22 COMENTARII

  1. „Internetul este ca un val: fie înveți să înoți pe el, fie te scufunzi.” Bill Gates avea dreptate cu această constatare. Ferice de cei care reușesc sa lase tehnologia deoparte atunci cand nu e neapărată nevoie de ea.

  2. Amuzant şi teribil de adevărat. Ador tehnologia şi chiar cred că ne ajută extrem de mult în viaţă. Doar că uneori avem tendinţa de a nu o folosi tocmai în avantajul nostru: să ne creeze mai mult timp liber. Iar aici cred că intervine organzarea noastră şi conştientizarea lucrurilor care chiar sunt o prioritate.

Lasă un răspuns