Întâlnire la Bombay, roman apărut în colecția Blue moon, ne aduce în lumină o poveste dulce-amăruie despre o dragoste care are de suferit din pricina războiului. Inima îmi spunea să descopăr mai repede povestea. Mi-era dor de lumea colorată a Bombay-ului, stropită din belșug cu condimente și diferențe culturale. Instinctul îmi spunea să las cartea să mă aleagă la momentul potrivit.

Încăpățânată asemenea unui catâr drăgălaș, am ales cartea și m-am aruncat în poveste cu inima deschisă și fără plasă de siguranță. Mi-a fost un pic mai greu să mă familiarizez cu toate numele personajelor, cu tot jocul pe care autoarea dorea să-l încropească sub ochii mei. Mă simțeam străină, nesigură și temătoare.

Tot ce trebuie să facă este să o găsească. Dar mai întâi de toate, trebuie să-și amintească cine este ea.

Întâlnire la Bombay
Întâlnire la Bombay

Vremea dragostei și a războiului

„Întâlnire la Bombay mi-a plăcut în toate privințele… o poveste uluitoare, care te bântuie multă vreme după ce ai întors ultima pagină.” Beatriz Williams

Îmi plac poveștile de dragoste. Dar le prefer pe cele care vin însoțite de o poveste credibilă, născătoare de stări și de emoții. Iubesc să mă transpun în locuri necunocute mie, să îmi pierd pașii în lumi pe care mi le pot închipui până în cel mai mic detaliu.

Jenny Ashcroft alege drept loc pentru acțiunea sa o lume a contrastelor, un loc în care totul se simte la alte cote. Nu este ușor să îți găsești iubirea atât de departe de casă, mai ales când pericolul războiului pare să răsară de peste tot.

Personal, mi-aș fi dorit un pic mai mult din culoarea locală. Nu ar fi avut vreun efect asupra poveștii dintre Luke și Maddy, dar m-ar fi împlinit pe mine mai mult. Mereu caut să mă îmbogățesc sufletește după lecturarea unei cărți. Nu de puține ori am aflat din cărți informații foarte interesane. Autoarea nu se axează pe obiceiurile locale, pe modul de viață al indienilor și pe orânduirea unei lumi atât de diferite. India rămâne doar tărâmul unei promisiuni și locul unei prime întâlniri de neuitat.  India rămâne martorul unor povești cutremurătoare, și le asumă și le păstrează gravate pe panoplia iubirilor memorabile.

„Întâlnire la Bombay e genul de carte care le va provoca cititorilor săi un adevărat sevraj literar, făcându-i să dorească o continuare multă vreme după ce vor fi întors ultima pagină.” Karen White

Luke și Maddy – soartă sau iubire blestemată?

Maddy trăiește prinsă în lumea sa rece, plină de constraste și de așteptări. Victima unei relații tot mai reci cu mama sa, Maddy se pare că tânjește cu tot sufletul după dragostea aceea vibrantă, înălțătoare. Și o găsește. Fix în Ajunul anului nou, cumpăna dintre începu și sfârșit. Privirea lui Luke o electrizează și o face să-și dorească să guste din plăcerile interzise.

Luke știe să o farmece. Pune la cale un plan cu care m-ar fi cucerit și pe mine și așteaptă răbdător reîntâlnirea cu femeia care-i pusese inima pe jar.

Întâlnirile celor doi sunt pline de emoție și romantism. Voiam să mă bucur pentru ei, dar amenințarea izbucnirii Primului Război Mondial îmi știrbea bucuria. Totul pare să devină mai sigur. Cei doi se căsătoresc chiar înainte ca Luke să plece pe front. Cu soțul plecat și cu teama iscată de schimbările majore, Maddy află că poartă în pântece rodul iubirii lor. Dar fericirea ei nu avea să dureze mult… Luke este declarat dispărut în misiune.

Povestea lor o aflăm treptat, o cernem din amintirile unui personaj. Nu știa unde e, nici cine e. Dragostea era singura alinare și amintirile îi deveniseră colac de salvare. Dar soarta se încăpățâna să îi țină colacul la distanță. Ce uitase? Pe cine uitase? Unde-i era locul? Îl mai aștepta cineva?

Întâlnire la Bombay

Viața lui Maddy este una plină de obstacole și alegeri. I-am înțeles poziția și i-am acceptat deciziile, a fost întotdeauna prinsă între rațiune și simțire. Trebuia să îi ofere fiicei sale o familie. Dar cu ce preț făcea asta? Era sacrificarea propriei fericiri o soluție? Sau avea să învețe să iubească din nou?

Mi-a plăcut de Maddy și am admirat forța ei. Să iubești atât de intens, de consumator, de …definitiv. Sunt prizoniera poveștilor de dragoste, dar le prefer încărcate de substanță, de dramă și de răsturnări de situație. Iar Jenny Ashcroft a știut să împletească aici câte puțin din fiecare.

M-am prins repede de cum stă treabă, sunt sigură că este la îndemâna oricui acest lucru. Dar nu a fost aboslut deloc deranjant. Din contră. Cred că anticiparea deznodământului nu a făcut decât să păstreze vie flacăra speranței în suflet. Nu m-am mai temut de final, m-am bucurat de călătorie. Am trăit iubirea lor, am simțit suferința și zbuciumul lor.

Întâlnire la Bombay este o poveste dulce-amăruie, numai bună pentru un weekend ploios sau pentru zilele în care aveți nevoie de povești calde și emoționante.

Cu toate că mă simțeam pregătită pentru tot ce avea să vină, romanul m-a emoționat teribil în ultimele pagini. Atâta iubire, mulțumire și fericire… Mda, mi-aș dori ca toate finalurile să fie așa…

JENNY ASHCROFT este o autoare britanică de ficțiune istorică. Și-a petrecut mulți ani din viață lucrând și explorând Australia și Asia, iar acum locuiește la Brighton, pe malul mării, împreună cu familia. Este absolventă de Istorie la Universitatea Oxford și a fost întotdeauna fascinată de trecut, mai ales de evenimentele majore care au transformat viețile oamenilor obișnuiți.

Întâlnire la Bombay a apărut la Editura Litera și poate fi comandat de aici. 

An aparitie: 2021

Autor: Jenny Ashcroft

Editura: LITERA

Nr. pagini: 352

Traducator: Elena Macoviciuc

Lasă un răspuns