Insula, romanul scris de Adrian McKinty și apărut la Editura Litera, s-a întors cu mine acasă de la Bookfest. M-am bucurat mult să o găsesc la salonul internațional de carte și eram sigură că o voi citi repejor. Descrierea mă atrăgea ca un magnet și aveam nevoie de o carte antrenantă, plină de mister și adrenalină.

„McKinty a scris un nou thriller irezistibil și înfricoșător despre locurile surprinzătoare în care se ascunde răul și despre cât de departe putem merge pentru cei dragi.“ KARIN SLAUGHTER

Ca să mă agăț un pic și de titlul publicat anterior (Lanțul), s-a rupt lanțul de iubire și cu această poveste. A început foarte bine și s-a terminat, din punctul meu de vedere, parcă într-o dorință de a combina toți actorii din filmele de acțiune. Mie îmi plac oamenii curajoși, inteligenți și luptători. Dar îmi place să rămân în limitele normalului, fără să simt că se exagerează dincolo de orice graniță.

Insula
Insula

Insula – cine supraviețuiește și cine moare?

N-AR FI TREBUIT SĂ-ȚI ADUCI FAMILIA PE INSULĂ.

N-AR FI TREBUIT SĂ MERGI CU VITEZĂ PREA MARE.

N-AR FI TREBUIT SĂ ÎNCERCI SĂ ASCUNZI CADAVRUL.

N-AR FI TREBUIT SĂ LE SPUI COPIILOR CĂ ÎI POȚI PROTEJA.

ACUM, S-AR PUTEA SĂ NU MAI AJUNGI NICIODATĂ ACASĂ

Cum să reziști în fața acestor rânduri? Cum să nu simți cum începe curiozitatea să îți macine sufletul? Eu, cititor și mare iubitor de thriller, am simțit imediat chimia cu această descriere. Și primele pagini nu au făcut decât să amplifice dorința de a-i afla povestea.

Heather începe să guste din fericirea vieții în doi. Femeia tânjise întotdeauna după o familie și o primise completă. Iubitul ei Tom venise la pachet cu doi copii încântători și Heather își dorea cu tot dinadinsul să fie acceptată și iubită de aceștia.

Nu spune nu unei excursii în Australia, mai ales că puteau petrece timp împreună ca și familie. Le-ar putea demonstra tuturor că este capabilă să aibă grijă de ei, că putea fi o mamă bună pentru adolescenți în ciuda vârstei ei fragede.

Tragedie după tragedie

Cum copiii își doreau tare mult să vadă niște koala și Heather voia să le intre în grații cu orice preț, aventura celor patru se mută pe o insulă privată, după câteva șanse neașteptate și îndelungi insistențe. Habar nu aveau că erau pe cale să deschidă un butoi cu pulbere.

Pe insula privată locuiau câțiva oameni, toți adunați laolaltă de aceleași convingeri și aceleași credințe. Se comportau ca o familie mare, aveau propriile legi și erau nevoiți să se descurce cu ceea ce primeau de la insula mamă.

Liniștea lor este spulberată de familiile de vizitatori. Heather, Tom și copiii lor nu sunt singurii care vizitează insula în ziua respectivă. Dar sunt singurii care fac rău și vor să fugă. În goana lui pe drumurile șerpuite și necunoscute, Tom lovește o femeie pe bicicletă. Viteza și greutatea mașinii nu îi dau nicio șansă de supraviețuire femeii și groaza începe să se întipărească în sufletele americanilor.

Heather este cea care preia frâiele evenimentului și îi cere lui Tom să ascundă cadavrul. Nu știa nimeni că ei erau pe insulă (în afară de cei de la feribot) și ar fi putut scăpa ușor. O lăsau în urmă și sperau ca locuitorii insulei să se descurce singuri.

Un necaz nu vine niciodată singur

Din nefericire, accidentul este descoperit înainte ca Heather și Tom să părăsească insula. Sunt reținuți de locuitori și asistă neputincioși la strigătele lor pentru dreptate. Femeia era căsătorită și soțul ei voia răzbunare. Dinte pentru dinte sau se pot uita evenimentele pentru o sumă consistentă de bani?

De aici a început să alunece povestea pe panta imposibilului. Adică, da, sunt de acord că se pot naște întâmplări la limita imposibilului. Sunt convinsă că disperarea pentru a-i proteja pe cei dragi și dorința de a supraviețui pot transforma oameni simpli în adevărați luptători. Dar prea i se așează totul la picioare lui Heather.

Se descurcă singură, găsește lucrurile din prima, reușește să țină piept unei forțe mult prea mari pentru ea. Da, le jurase copiilor că îi va proteja, dar totuși… Personal, cred că autorul ar fi trebuit să țeasă alt plan, unul mult mai apropiat de realitate.

Insula – lupta pentru supraviețuire

Ideea de la baza romanului Lanțul mi-a plăcut mai tare. Nici aceasta nu este de lepădat, dar nu a fost exploatată la maxim. Nu a fost ceea ce mă așteptam, dar asta nu înseamnă că nu are publicul ei. Lecturi plăcute să avem!

Insula a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici.

Data Apariției : 26 mai 2022

Autor(I) : Adrian McKinty

Numar Pagini : 368

Tip Coperta : Broșată

Colectie : Buzz Books

Traducator(I) : Andreea Năstase

 

Lasă un răspuns