Instant karma a fost gura mea de aer proaspăt din această săptămână și motivul principal al zâmbetului care mi-a stat lipit de față tot weekendul. Marissa Meyer este o autoare care se află de ceva vreme pe lista mea de interes, literar vorbind. Cealaltă serie a ei, care abordează un cu totul alt subiect, a fost atunci rodul plăcerii mele vinovate. Până la seria respectivă – serie pe care mi-aș dori mult să o văd finalizată și tradusă la noi în țară – puteam să jur că nu voi citi niciodată vreun roman cu atât de multe elemente științifico-fantastice.

„Instant Karma este o carte încântătoare, care te va face să tânjești după soare, plajă și vacanță. Relația dintre Quint și Pru, care inițial sunt dușmani declarați, o să fie cu siguranță pe placul cititorilor în căutare de o lectură amuzantă.” — National Public Radio (NPR)

Nu numai că am citit, dar am simțit permanent nevoia de mai mult. Mi-a plăcut să găsesc toate conexiunile dintre seria ei și basmele care mi-au îmbogățit copilăria. Vă dați seama de bucuria care mi-a înflorit în suflet atunci când am aflat de traducerea de la Storia Books. Eram gata pentru o nouă poveste de la ea, pentru o abordare diferită și pentru o lume complet altfel. Marissa Meyer are forță în scris, are capacitatea de a te atrage în universul pe care-l face să înflorească atât de frumos și de natural.

Instant karma
Instant karma

Instant karma – super puterea pe care mi-aș dori-o pentru mine

Instant karma este o poveste ca o limonadă proaspătă într-o zi de vară. Dulce, răcoroasă, plăcută. Sinonimă cu starea de bine, povestea scrisă de Marissa Meyer și-a atins scopul (dacă asta și-a dorit și autoarea): m-a încălzit, m-a binedispus și m-a făcut să uit de griul zilelor și al monotoniei. Regretul meu este că nu am păstrat-o pentru vară, sigur ar fi avut alt farmec citită sub razele calde ale soarelui. Poate chiar și cu o limonadă adevărată lângă.

Așa cum v-am spus de câteva ori până acum, cărțile Young adult și-au făcut loc în biblioteca mea, dar așteaptă mereu răbdătoare ca eu să ajung la ele. Apelez la ele atunci când am nevoie de lecturi lejere, ușor de parcurs sau când mi se face dor de fiorii tinereții. Cu Prudence și Quint nu vă veți plictisi o secundă, asta vă pot garanta! Sunt tineri implicați, dornici să facă bine și să schimbe lumea din jurul lor. Chiar dacă uneori par diametral opuși, cei doi reușesc să coboare barierele și să facă front comun pentru cauzele în care cred.

Quint și Prudence sunt două personaje care îmi vor rămâne dragi multă vreme de acum încolo. Mi-aș dori să citesc mai multe povești cu astfel de tineri solari, atenți la nevoile celor din jur, care trăiesc poveștile atât de firesc și de natural. Simți odată cu ei fiorii dragostei, ai suferinței și ai fricilor. Îi înțelegi, îi îndrăgești și le dorești ca drumurile să le fie la fel de deschise precum căile pe care ei eliberau animalele marine salvate.

O poveste caldă

„O poveste romantică frumoasă, ideală pentru fanii romanului Tweet Cute, de Emma Lord!” — School Library Journal

Ce mi-a plăcut cel mai mult la cartea asta a fost că temele abordate au primit aceeași atenție. Povestea de dragoste nu a surclasat misiunea celor doi tineri, nici invers. Pentru un timp, aproape pe tot parcursul lecturii, mi-am închipuit că povestea asta este reală, că sunt martora tuturor evenimentelor și că tinerii ăștia pot apărea în calea mea la colțul următor.  Aproape că eram gata să dau fuga pe plajă pentru a participa la strânsul gunoaielor.

Și știți ce mi-a mai plăcut? Fluiditatea poveștii. Cursul poveștii pare foarte natural și asta m-a ajutat să stabilesc mai repede legăturile cu personajele poveștii. Și mi-a mai plăcut echilibrul dintre caracterul feminin și cel masculin. Nici ea nu este neajutorată, nici el nu este un băiat rău. Nici el nu face prea mult, nici ea nu se lasă fără să lupte pentru note, pentru idealurile ei.

Instant karma – cum ar fi dacă ar fi?

Cum ar fi să avem noi super puterea lui Pru? Auch, nu v-am spus despre asta, nu? Evident, nu cred că universul ar trimite ceva furnicături în degetele unui om pentru a-l ajuta pe acesta să-i pedepsească/să-i răsplătească pe cei care fac rău/bine celor din jur sau mediului. Dar cum ar fi dacă ar fi?

Cum ar fi să poți reacționa imediat atunci când vezi o nedreptate întâmplându-se sub ochii tăi? Să ceri universului să facă dreptate și bum! asta să se întâmple!; „Instant karma’s gonna get you!”  pare că funcționează ca o mantră pentru Pru și asta daca lucrurile și mai interesante

Instant karma este o poveste drăguță, perfectă pentru un weekend sau pentru o săptămână mai aglomerată. Personajele par reale și sunt sigură că și voi le veți simți drept prietenii voștri. Eu i-am pasat-o deja Mariei și cred că ea o va simți mult mai intens decât mine. O ajută vârsta, maică! 😁❤️

Instant karma a apărut la Storia Books și poate fi cumpărată de aici.

Titlul original: Instant Karma

Traducător: Iulia Dromereschi

Suport: 488 pagini, paperback

Lasă un răspuns