Pe toate motoarele și piulițele! Cum poate o cărticică pentru copii să te surprindă atât de tare? Câte șuruburi poate avea un mecanimal? Asta nu prea știu, da știu cu siguranță că transmite romanul ăsta de zece ori mai multă emoție!

M-am tot gândit după ce am terminat cartea. Dacă dai la o parte lumea tehnologizată, mecanimalele și slujitorii robotizați, rămân niste lucruri tare interesante de analizat. Nu știu dacă autorul a dorit să atingă ideile astea în carte sau doar mintea mea dorește să le disece, dar este o temă pentru acasă pentru cei mari. Avem atâtea lucruri de învățat din ele!

Dacă aveți băieței pasionați de motoare, lumea științifico-fantastică, dirijabile și oameni robotizați, atunci cartea asta este pentru ei.

Dacă aveți fetițe dornice să găsească o altfel de „prințesă” și o poveste plină de dragoste, prietenie și sacrificii, atunci cartea asta este pentru ele.

Dacă sunteți oameni mari cu suflet de copil dornic de aventură și dor de genunchi juliți, atunci cartea asta este pentru voi.

Nici nu știu dacă pot găsi cuvintele potrivite pentru a demonstra cât de mult mi-a plăcut! Este o carte cu un subiect diferit, dar să nu uităm că este o carte pentru copii, o lecție despre curaj și prietenie, răzbunare și ambiții. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că autorul a ales să plaseze acțiunea romanului pe la 1870 și nu în viitor. Cât de tare ar fi fost un astfel de trecut?

John Hartman era un profesor recunoscut pentru invențiile sale. Mecanimale (un animal mecanic ce avea nevoie să fie întors cu cheița pentru a funcționa), slujitori mecanizați care puteau susține un dialog cu oamenii (ba erau voci care spuneau și că unii dintre ei aveau sentimente), dirijabile sau zepeline. Oriunde te uitai puteai da peste numele lui Hartman. Era recunoscut și apreciat pentru detaliile fine și pentru dedicarea de care dădea dovadă atunci când construia un nou element.

Viața lui nu era una ușoară. Își pierduse soția în urma unui accident teribil și era obligat să își ascundă unica fiică. Lily trăia într-o școală de bune maniere, aflată la naiba-n praznic și folosea un nume fals. Nu înțelegea de ce trebuia să se ascundă și de ce trebuia să meargă ore-n șir cu o carte pe cap. Ea voia să citească poveștile, nu să le țină pe cap. Îi plăceau aventurile și învățase multe trucuri de la eroii săi preferați, dar unde să le pună-n practică? La școală asta plictisitoare nu prea avea cum. Nu știa micuța Lily că aventura vieții ei era gata să înceapă!

John Hartman era vânat pentru măreața sa invenție: un perpetuum mobile (o mașină care funcționează fără oprire, fără să aibă o sursă externă de energie). Nu vă spun cum arată exact acest perpetuum mobile, pe toate șuruburile, trebuie să aflați singuri! Unde ar mai fi spiritul de aventură?

Dirijabilul lui John este atacat și numai Malkin, o vulpe mecanimal, scapă. John era căpitanul navei, trebuia să încerce să o aducă la sol în siguranță. Malkin este de acord cu misiunea impusă de proprietarul său (trebuia să ducă o scrisoare lui Lily, scrisoare în care îi era explicat marele secret al tatălui său). În câteva momente, nava lui John explodează și Malkin este sigur că acesta a dispărut pentru totdeauna. Lily trebuie să fie avertizată!

Malkin este împușcat de doi răufăcători, cei care doreau să pună mâna pe invenția lui John, dar este reparat de Robert și tatăl său, Thaddeus. Thaddeus era un ceasornicar priceput, Robert nu prea îi călca pe urme, dar avea voință și nu îi lipsea curajul. Așa că, nu stă pe gânduri când Malkin îi cere ajutorul. Lily trebuia să știe adevărul și era singură capabilă să dezlege misterul. Problema este că biletul de la John fusese afectat de glonț. Mai putea micuța Lily să înțeleagă mesajul?

Pentru că Madame Verdigris, tutorele lui Lily, nu pare să aibă nicio urmă de considerație pentru munca lui John și invențiile sale, Lily înțelege că are o misiunea grea: este singură în lupta aceasta, doar dacă nu apare vreun aliat gata să înfrunte pericolele alături de ea.

Robert ajunge exact la timp și este gata să îi dea o mână de ajutor. Habar nu aveau cei doi copii de greutățile ce îi așteaptă! Prețul plătit va merita oare?

Aventura celor doi continuă și este plină de momente de cumpănă. Cei doi sunt niște eroi în miniatură, lecții de viață ambulante. Nu se dau în lături de la nimic! Nu mă așteptam la final, deși încercasem să îl creionez la un moment dat. După cum am spus, sunt multe lucruri de învățat și aventura este una pe cinste! Sunt sigură că i-ar încânta și pe copii la fel de tare! Am de gând să urmăresc și ecranizarea, dar numai după ce citesc și următoarele volume din serie. Nu vreau să fie alterat scenariul pe care mi l-am închipuit.

Romanul a apărut la Editura Corint / Corint Junior și poate fi cumpărat de aici.

Pe site-ul editurii, în perioada 7 – 20 ianuarie, aveți reduceri de 40% la toate titlurile! Transportul este gratuit la comenzile de peste 100 de lei.

An aparitie: 2018

Autor: Peter Bunzl

Editie: Cartonată

Editura: CORINT

Nr. pagini: 352

Titlu Original: Cogheart

Traducator: Nicoleta Dascalu

Varsta: +10 ani

11 COMENTARII

  1. Suna chiar interesant de citit,atatea aventuri de urmarit,e ceva ce sigur l ar incanta pe iubitorul meu de povesti,care adora de altfel si tehnologia.multumim pentru recenzie!

Lasă un răspuns