„— Ati auzit de „Paradoxul Fermi”?
Mie personal îmi place să folosesc alt termen.
— Care ar fi acela? întrebă Enoch.
— Silentium universi…
― Tăcerea Universului, zâmbi Enoch… Nu este tăcut de loc, profesore. Universul este plin de viaţă.”
Am pășit într-o altă sferă prin lecturarea acestei cărți. Este un roman care îți aprinde imaginația, unul care hrănește întrebările despre Univers și existența paralelă a mai multor lumi. Eu m-am întrebat adesea dacă nu cumva Universul este prea mare pentru ca să fie populată doar planeta Pământ. Mă amuză ideea că și noi am fi percepuți ca omuleți stranii și verzi, cu trupuri diforme, ignoranți și vorbitori de limbă ciudată pentru alții.
Fenomenele paranormale încă nu și-au găsit explicațiile, tot mai mulți oamenii fiind convinși că există și alte forme de viață în Univers. Dar ce au în comun legendele din lumea noastră, civilizațiile extraterestre și un psiholog? Ehei, ați fi uimiți dacă v-aș spune!
Coperta romanului a fost cea care m-a atras instant. Eu sunt mare iubitoare de cărți de ficțiune și non-ficțiune cu și despre război. De îndată ce am văzut cuvântul magic în titlu m-am gândit că trebuie să am acest roman în biblioteca mea. Piramidele, monumentele reprezentative pentru anumite zone ale lumii, nu mi-au dat niciun indiciu despre lumea în care m-a introdus autorul. Realitate cu un touch fantasy, ușor spre sf, un stil alert și captivant de narațiune și o poveste care stârnește curiozitatea…cam așa aș descrie acest roman.
Văzusem pe blogul Evei de la Rândurile Evei o recenzie la această carte și eram cumva pregătită pentru această nouă sferă existențială. Dar tot am rămas suprinsă pe măsură ce povestea căpăta contur în fața ochilor mei. Mister, suspans, vise care îmbinau planul real cu cel subconștient, un psiholog ce pare punctul de legătură dintre Terra și Nergool. Sună incitant, nu?
„Se spune că cel mai bun mod de a ascunde adevărul este acela de a-l spune în glumă. Asta au făcut. Asta au făcut de-a lungul mileniilor. Au hrănit umanitatea cu glume. Adevăruri ascunse în spatele miturilor, legendelor … glume. Toată lumea zâmbește și din păcate, nimeni nu le ia în serios.”
Alex Winters era un tânăr bine ancorat în realitate. Devenise psiholog și se bucura din plin de tot ceea ce reușise de unul singur în viața lui până acum. Avea un cabinet propriu, o iubită pe care o adora și emoții pentru primul său pacient. Cine-ar spune că o vizită la psiholog este echivalentă cu deschiderea cutiei Pandorei? Cine să îl fi pregătit pe Alex pentru toată avalanșa de informații, non-credibile la prima vedere, cu care va fi asaltat de Enoch?
Enoch O Donnel era o apariție. Înalt, cu o structură masivă, păr alb și ochi albaștri cu o privire glacială. Deși îi spune lui Alex că suferă de singurătate și asta îi macină sufletul, aflăm curând că vizita lui avea un alt scop. Enoch îi prezintă lui Alex propriile teorii despre planeta Pământ și ignoranța semenilor noștri. Oamenii atribuiseră de-a lungul veacurilor alte explicații legendelor. Sau, și mai rău, nu mai credeau în ele. Enoch susținea că există o explicație științifică pentru fiecare mit în parte, dar ignoranța și dezinteresul omenirii nu erau compatibile cu ea.
Pentru că Alex este omul rațiunii și al realității apelează la Tom, viitorul său socru, un istoric renumit, pentru a pătrunde tainele ședințelor cu Enoch. Din seara aceea, Alex este prizonierul viselor sale, vise în care întâlnește toate civilizațiile de care pacientul său îi vorbea la cabinet. Mai rău este că totul pare extrem de real, iar când se trezea avea semne pe corp ceea ce îi demonstra că visele nu erau aievea.
Donunna, totomi, maui…trăiau pe o altă planetă și știau de existența noastră. La fel ca și pe Terra, se duceau lupte pentru supremație și pentru putere, iar donunna erau o amenințare atât pentru Pământ cât și pentru Nergool. Alex este singurul care poate pătrunde în lumea lor iar conducătorul totomilor îi cere ajutorul.
Alex se simțea prea mic și prea neputincios pentru a pătrunde toate tainele acestei lumi, dar îl are alături pe Tom. Împreună descoperă că Enoch nu era cine pretindea a fi. Numele lui era Anshar și potrivit unei fotografii din urmă cu 30 de ani…nu prea își schimbase înfățișarea.
Cine era Anshar și care era misiunea lui pe Pământ? Cum va dezlega Alex cel mai complicat caz al său? Asta va trebui să descoperiți singuri!
Romanul se citește foarte repede, nu prea îl poți abandona odată început. Mi-a plăcut modul în care autorul a împletit realitatea cu ficțiunea, mi s-a părut un subiect interesant și original. Pe alocuri aș fi preferat mai multă acțiune iar finalul mi-a lăsat impresia că ar avea nevoie de o continuare.
Mulțumesc mult echipei de la Bookzone pentru exemplarul oferit! Romanul poate fi comandat de aici.
[…] Îngerii războilui au vorbit – Alexandru Mihai […]
Sună foarte interesant. Nu știu de ce, dar coperta inițial m-a dus cu gândul la o călătorie în timp, nu la un roman science-fiction. E nouă cartea? Recunosc că n-am mai văzut-o până acum.
Nu este noua, a fost și la ediția Gaudeamus 2016, dar nu a fost prea promovată.
Păcat că nu prea a fost promovată, îmi pare o carte bună.
Chiar pare să fie genul meu. Mulțumesc pentru recomandare, Anca!
Eu nu sunt foarte sigură cu privire la acest roman… Eram odată pasionată de subiectul acesta, al lumilor paralele… dar acum nu știu… Clar m-ar scoate din zona mea de confort. Felicitări pentru recenzia minunată! <3
Multumesc mult! Nici genul meu de carte nu este, dar a fost altceva. 🙂
Pasiunea asta este costisitoare, dar atât de frumoasă. Am tot citit despre cartea asta, iar de când am văzut coperta mi-am dorit să o citesc. Mulțumesc mult pentru ispită – am așa o vagă senzație că acest roman mă va scoate puțin din zona mea de confort, dar abia aștept să citesc romanul și să descopăr povestea.
Este costisitoare dar frumoasa. Si pentru mine a fost ceva diferit. ☺
Suna chiar bine cartea asta! Sper sa am ocazia sa o citesc!
Pare foarte interesantă! Felicitări pentru recenzie, și mulțumesc de recomandare, cred că mi-ar plăcea această carte, având în vedere că sunt fan fantasy. .
Multumesc si eu! A fost o evadare din zona mea de confort.
Interesanta carte, nu?
A fost. Nu este tocmai genul meu, dar a fost ceva nou. Oare are si continuare?
Din cate stiu, nu. Dar poate va avea.