Informatorul lui John Grisham mi-a plăcut mult! Tare mult! Nu este o carte cu o multitudine de răsturnări de situație, deși nu pot spune că nu mi-a făcut inima să bată mai tare de câteva ori, dar este o carte în care misterul se adâncește cu fiecare pagină. Un thriller juridic bine construit, radiografia unei societăți infecte și corupte, societate condusă de oameni plini de interese meschine și de ambiții care îi rod pe interior.
Informatorul este un thriller juridic menit să te țină într-o continuă stare de alertă. În timpul lecturii m-am gândit adeseori la cât de mult seamănă societatea prezentată în carte cu cea în care trăim și noi. Oameni puternici care își exercită influența în interese proprii; un teren comun unde se întâlnesc cei care ar trebui să apere dreptatea pentru a-i angaja pe cei care o încalcă; sfera infracțională care pare să conducă lumea. Informatorul este primul roman de la Grisham pe care mi-am făcut curaj să-l citesc. Mi-era teamă că voi întâlni o grămadă de termeni avocățești greu de digerat. Nu este o lectură ușoară, este o lectură care îți solicită permanent atenția și care pune rotițele minții în funcțiune. Nu totul merge ca uns, te lovești constant de ziduri ridicate cu precizie de autor, ziduri care au rolul de a menține misterul și dorința de a afla adevărul.
Lacy Stoltz și Hugh Hatch sunt avocații aleși de un anume Greg Myers pentru un caz nou, caz care o viza pe judecătoarea Claudia McDover. Se pare că judecătoarea era coruptă și era suspectată de luare de mită. Greg Myers avea un trecut murdar, Greg nici măcar nu era numele lui adevărat. Și el greșise și, de atunci se ascundea în lume călătorind la bordul iahtului său. Greg reprezinta un client căruia nu îi putea dezvălui identitatea, client care pare să cunoască dedesubturile înțelegerii dintre judecătoare și un clan mafiot și care are o cârtița infiltrată în viața Claudiei McDover. Cârtița îi oferea detalii despre fiecare pas făcut de Claudia McDover.
Informatorul – un thriller juridic fenomenal
Să nu credeți că ancheta care o vizează pe judecătoare este cea mai importantă piesă a romanului. Din contră! Ancheta împotriva ei este doar cutia în care se ascunde „comoara” coruptă a unor mafioți ce făceau parte din clanul „Mafia de coastă”. Adevăratele fărădelegi, spălarea de bani, cazinourile, crimele se aflau dincolo de învelișul protector pe care îl constituia judecătoarea. Evident, ea era cea care înlesnea planurile lor. Beneficiile primite erau pe măsura riscului, așa că, judecătoarea ducea o viață de lux și de huzur.
V-ați întreba, ca și mine, dacă nu existau și acolo declarații de avere? Poate că da. Dar Vonn Dubose, creierul întregii operațiuni, știa ce face. Firme fantomă, identități false, comunicare verbală și oameni buni la toate. Oricine ar fi încercat să caute ceva despre ei s-ar fi lovit de caziere curate și zero bunuri pe numele lor. Inteligentă mișcare!
Tribul amerindienilor, Tappacola, își dobândise autonomia. Tribul era condus după regulile indienilor și forțele de ordine din Florida nu aveau autoritate pe pământul lor. Nesupus controalelor și taxelor, pământul este cumpărat de Dubose care, în complicitate cu mai marii tribului, deschide un cazinou. Toți membrii tribului primeau dividende și locul de muncă din cadrul cazinoului le sporea veniturile. Nu era loc pentru toată lumea, așa că tensiunile nu lipsesc nici în interiorul tribului, trib care, dacă ar fi fost privit de afară, ar fi putut fi asemănat cu tărâmul unde curge numai lapte și miere.
Informatorul – sau cum o lume coruptă este demascată
Pentru că acuzația trebuia probata, Lacy și Hugh încep ancheta neștiind că vor deranja cuibul de viespi. O roșcată frumoasă și un negru ar fi atras atenția oriunde, și, din nefericire, atrag exact atenția oamenilor lui Dubose. Un telefon anonim, un loc de întâlnire aflat pe teritoriul rezervației, o noapte întunecată și un accident teribil de mașină sunt factorii care îl scot pe Hugh din joc pentru totdeauna. Lacy fusese rănită grav, intrase în comă, dar își revenise miraculos. Abia acum înțelege teama lui Myers și neîncrederea lui în forțele FBI-ului. Măcinată de vină și dornică de răzbunare, Lacy este hotărâtă să ducă ancheta la capăt, indiferent de butoanele pe care trebuia să le apese și de prețul care se cerea plătit. I-o datora lui Hugh, i-o datora lui Myers care dispăruse pe nesimțite și și-o datora ei. Nu supraviețuise degeaba.
Clanul Mafiei de pe Coastă este ca o pagină albă, dar Lacy știe că undeva exista cineva care poate face lumină, lucrurile „transpiră” pe undeva și ea știe că ăla este locul de unde trebuia să înceapă. Ancheta este una a naibii de anevoioasă, dar a naibii de importantă.
Reușisem să întrevăd finalul, dar aveam nevoie de motivația cârtiței. Tensiunea s-a risipit abia în ultimele pagini ale romanului. Nu știu de ce mi-era teamă când auzeam „thriller juridic”. M-am convins că trebuie să le citesc mai des, mai ales pe cele scrise de Grisham! Îmi place stilul lui vizual, cinematografic de scriere și mi-aș dori tare mult să văd o ecranizare după acest roman! Secvență după secvență, cadru după cadru, Grisham radiografiază o societate coruptă condusă după principii greșite și de oameni gata să se sfâșie între ei pentru o bucățică din plăcinta puterii. Mi-a plăcut modul în care a construit toată povestea. Se simte din plin experiența din sălile de judecată și cunoștințele juridice. Voi reveni la cărțile lui, cu siguranță!
Cartea a apărut la Editura Rao și poate fi achiziționat de aici. Merita investiția!
Despre carte:
An aparitie: 2018
Autor: John Grisham
Categoria: Literatura Universala
Editura: RAO
Nr. pagini: 384
Lacy Stoltz este investigator pentru Baroul din Florida. E avocată, nu
poliţistă, iar sarcina ei este să preia cazurile care se referă la
abaterile judiciare. După nouă ani în cadrul Baroului, ea își dă seama
că totuși cele mai multe probleme sunt cauzate de incompetenţă și mai
puţin de corupţie. Lacy Stoltz nu s-a așteptat să nimerească în raza
gloanţelor. Jobul ei este să investigheze abaterile judecătorilor din
statul Florida, dar, până acum, cazurile ei n-au prezentat niciun fel de
risc, decât riscul de plictiseală. Lucrurile se schimbă când Greg Myers,
un avocat care și-a pierdut dreptul de a profesa, îi aduce la cunoștinţă
detaliile unui caz cu potenţial. Myers reprezintă interesele unui
informator care cunoaște dedesubturile unei înţelegeri dintre un
judecător și un cartel de crimă organizată. Judecătorul corupt împreună
cu asociaţii săi au facilitat construirea unui cazinou pe pământul unui
trib amerindian. Două persoane și-au pierdut viaţa pentru că s-au opus
proiectului, iar cea de-a treia este în închisoare pentru uciderea
primilor doi, o crimă înscenată. De la construcţia cazinoului,
judecătoarea s-a îmbogăţit subit. Nimeni nu o bănuiește de nimic… până
acum. Va reuși Lacy să o demaște pe cea mai coruptă judecătoare din
istoria americană?
[…] undeva, twist care ar putea să-i impresioneze pe cei care nu citesc prea multe romane polițiste/thriller, dar nu pe […]
[…] entuziasmată și m-am dezumflat ușor, ușor pe parcurs. O combinație între Bad romance și un thriller psihologic, unul destul de light. Am așteptat, am așteptat, am mai băut două cafele, un pahar cu apă. […]
[…] autorul. John Grisham este recunoscut datorită romanelor sale cu tentă juridică. Am citit doar „Informatorul” și nu reușisem să îmi formez o opinie clară. Îmi plac thrillerele juridice, dar mă temeam de […]
Ce bine suna! Cred ca este o carte foarte interesantă!
[…] Informatorul – John Grisham (recenzie, Rao), thriller juridic […]
A republicat asta pe .
🙂 la ea mi-a fugit gândul prima oară. Mă bucur că ai gasit-o!
Buna!! Ma gandesc si iti spun. Uniți pe vecie??
Frumoasă recenzie, felicitări! Am și eu cartea, dar necitită.
Iti multumesc, draga mea!!
Eram convinsa ca iti va placea Grisham 😉 Pe aceasta inca nu am citit-o nici eu, o am pregatita pentru viitorul apropiat, insa cum a spus si Sebi, primele sale carti sunt mult mai frumoase. Dupa 15 ani inca nu pot uita Si vreme e ca sa ucizi.
Am citit aproape toate cartile sale. Spun aproape deoarece ultimele trei titluri m-au convins sa renunt la a-l mai cumpara sau citi. Ma refer la Avocatul rebel (am citit-o complet dar o consider cea mai proasta carte a sa) Iar Muntele familiei Gray si Informatorul le-am abandonat dupa cateva zeci de pagini. Explicatia> mi se pare ca a devenit sablonard, previzibil.
Avantajul meu că nu l-am citit 🙂
Si eu am in biblioteca multe titluri : Firma ( ecranizat acum multi ani, cu Tom Cruise, dar cartea e mult mai buna), Cazul Pelican ( ecranizat si el cu Julia Roberts), Clientul ( cu Susan Sarandon) exceptionale. Multe altele inca… Nu mai cumparasem nimic recent, dar recenzia ta -a facut curioasa. 🙂 Multumesc
Mă bucur daca am reușit!
Mie îmi plac cărțile scrise de John Grisham, la aceasta încă nu am reușit să ajung. Felicitări pentru recenzia minunată, se vede cât de tare ți-a plăcut cartea! <3
A fost o primă întâlnire minunata!
Inca nu am citit nimic scris de acest autor, desi m-am uitat la cartile lui. Cred ca mami a cumparat cartea aceasta, o sa imprumut de la ea.
Și pentru mine a fost prima mea întâlnire cu el și regret doar că nu l-am citit mai devreme!