„Personajele trăiesc, cresc și se maturizează într-o lume minunat construită.” – Kirkus Reviews

Aveam nevoie de o lectură ușoară. Eram sigură că Infinitul dintre noi avea să îmi aducă o poveste menită să mă relaxeze, una care să nu mă solicite din niciun punct de vedere. Cam așa a fost. Am tot așteptat să se întâmple ceva, acel ceva care să răstoarne tot ce fusese spus și construit până acolo. Nu mi s-au împlinit așteptările.

Romanul nu cred că a urmărit asta. Nu cred că a vrut să șocheze prin ceva, mi se pare că doar a expus niște fapte. Nu știu dacă autoarea a vrut să ofere o lecție anume, nu știu dacă a vrut să fie o poveste care se remarcă prin ceva anume sau doar un alt young adult. A luat cinci personaje, le-a adus împreună și a început să spună lucrurile prin care au fost nevoiți să treacă în cei patru ani de liceu. Dacă ar fi fost scris sub o altă formă, aș fi zis că citesc pagini din jurnalele unor persoane diferite și că, la un moment dat, viața lor se întretaie într-un fel sau altul. 

45811949_2222530924680277_7369742672493281280_o

Lectura este una extrem de ușoară, dar la un moment dat, te întrebi la cât de multe lucruri se ascund în patru ani. Câte traume mici sau mari, câte despărțiri, câte iubiri, câte plânsete, câte zâmbete, câte pierderi, câte îmbrățisări. Cum ne schimbăm noi la finalul celor patru ani? 

Se știe că anii de liceu sunt cei mai tumultuoși și mai frumoși ani din viața unui elev. Atâtea generații care trec pragul unei clădiri, copii cu visuri mărețe, copii forțați de părinți să ia o direcție anume, săruturi, priviri, lecții, așteptări. 

Cei cinci protagoniști ai romanului au fost repartizați de un profesor în aceeași grupă. Fiecare grupă avea ca îndrumător un elev mai mare. Grupa din care fac parte Zoe, Jake, Mia, Gregor și Whitney, este una foarte colorată, dacă pot spune așa. Toți au probleme acasă, dar toate sunt eclipsate de apariția lui Zoe, fiica unei actrițe celebre. Cei cinci tineri își doresc să fie originali și decid să pună într-un borcan câte un bilețel în care să scrie câteva gânduri pentru ei, cei din viitor. Câte planuri vor rămâne în picioare? Câte bariere vor fi depășite? 

Zoe este personajul care mi-a rămas necunoscut până spre final. Crescută de o mamă celebră, Zoe nu avea voie să atragă atenția asupra ei. Chiar dacă avea tot ce își putea dori din punct de vedere finnciar, ea voia o viață normală și o mamă care să nu stea atât prin clinicile de dezintoxicare. Nu voia să meargă la acest liceu, locul ei nu era lângă mătușa cu care mama ei nici nu păstra legătura. 

Whitney este copilul victimă. Războiul dintre părinți lasă cele mai multe urme asupra copiilor. Viața ei era divizată și nici relația cu sora ei nu rămâne fără urmări. Whitney își caută dragostea peste tot în jurul ei. Este veșnic îndrăgostită, dar iubește superficial. 

Mia este personajul fluture. Ștearsă, introvertită și tăcută, Mia nu are mulți prieteni. Are însă personajele din cărțile preferate și știe că lumea ei nu se termină în acest orășel. Lumea era prea mare și oportunitățile o așteptau peste tot. 

Gregor este prea bun pentru a fi adevărat. Săracul de el, mi-a stârnit compasiunea pe toată perioada lecturii. Este amorezat până peste cap de Whitney, dar nu are curaj să îi spună niciodată. Trăiește în umbra ei, veșnic atent la tot ce se întâmplă cu ea, dar nu are curaj să iasă la lumină. 

Jake este alt personaj care nu mi se pare că se remarcă prin ceva anume. Mi-a plăcut de el. Este muncitor, hotărât, dar cam atât. Mi se pare o apariție prea ștearsă. 

Dacă veți alege să citiți cartea, veți fi martorii unor întâmplări mai mult sau mai puțin haioase. Nu vă așteptați la nu știu ce răsturnări de situații. Chiar dacă nu abundă în acțiune, romanul este plin de motive pentru care protagoniștii nostri ar trebui să fie recunoscători. 

Romanul este potrivit celor care sunt acum la liceu. Ar înțelege mult mai bine dramele prin care sunt nevoiți să treacă adolescenții din această etapă. Recomand acest roman celor care doresc să aleagă o carte ușoară pentru a începe să citească, dacă nu sunt atrași de lectură. Este un roman numai bun pentru weekend sau pentru o după amiază relaxantă. 

 

Romanul a apărut la Leda Edge, editura care face parte din Grupul Editorial Corint, și poate fi comandat de aici. Din păcate, anul acesta, Grupul Editorial Corint nu participă la Târgul internațional de carte Gaudeamus, dar ne promit multe reduceri pe site! 

 
An aparitie: 2018
Autor: Carolyn Mackler
Editura: Corint
Nr. pagini: 366
Traducator: Carmen Ion
 
 
 

7 COMENTARII

Lasă un răspuns