Îndoiala este sentimentul care sapă și erodează temeliile relațiilor. Unii ar spune că, apariția primului semn de îndoială ar însemna că lucrurile nu sunt deloc în regulă și că problemele au început deja să prindă rădăcini. Alții ar spune că îndoiala este un sentiment firesc, aproape protector, ce ne ferește de dezamăgiri și ne învață să fim tot timpul cu garda ridicată, gata de orice s-ar putea abate peste noi.

Dar cum rămâne cu îndoiala în privința propriului copil? Unde poți încadra aceste sentimente confuze și incisive? Unde tragi linie și până unde accepți? Când rămâi relaxat și când începi să îți pui întrebări?

Îndoiala – despre temerile unei mame

Îndoiala este un roman îndrăzneț. Ashley Audrain a dat dovadă de curaj când a ales acest subiect pentru primul său roman. Nu este un subiect confortabil și ușor de atacat. Trebuie să fii întotdeauna atent la jocul dintre lumini și umbre, la limita dintre realitate și nebunie,  la schimburile de cuvinte și la acțiunile personajelor.

Și unghiul din care privește autoarea este foarte diferit. Multă vreme am crezut că nu există oameni care se nasc nebuni. Deși e o exprimare dură și poate leza sentimentele cuiva, consider că este cea mai potrivită. Mulți experți au spus că sociopații se construiesc, nu se nasc. Dar am văzut câteva documentare care au prezentat câteva excepții de la „regulă”.

Este un verdict greu, o vină care se încolăcește pe inima unui părinte, un diagnostic imposibil de acceptat. Nu poți asocia unui copil nimic din duritatea acestui diagnostic, nu poți concepe ca puritatea să fie înlocuită cu acțiuni mai puțin sincere și curate. Tocmai de aceea, autoarea a venit în completarea subiectului cu încă o alegere inteligentă: prezentarea cazierului familiei lui Blythe Connor. Nu toate familiile sunt perfecte. Nu toți copiii sunt născuți de mame iubitoare și vesele.

Destrămarea unei familii – binele din spatele unui tsunami

Dacă începeți Îndoiala, vă rog să vă asigurați că nu aveți ceva important de făcut. Veți dori să știți dacă îndoielile voastre sunt fondate, dacă există vreun sâmbure de adevăr sau suntem prinși în scenariul pus la cale de o minte afectată. Eu citeam și mă lăsam pradă întrebărilor dureroase: o fi posibil, dar de ce, cum, care e cauza?

„Îndoiala de Ashley Audrain nu este doar un roman captivant, care se citește pe nerăsuflate, ci prezintă, de asemenea, o perspectivă profund provocatoare și curajoasă asupra maternității, iar, ca stil, este una dintre cele mai frumoase proze ale anului.“ Aimee Molloy, autoarea bestsellerului O mamă perfectă

E greu să fii părinte și să citești această carte. Te temi să fii sincer cu tine și să admiți că ai avut și tu aceleași frământări și aceleași greutăți de dus. Părințeala nu este mereu la fel de ușoară, nu este despre scutece parfumate și pline de sclipici roz. Nu este doar despre zile pline de râsete colorate și activități miraculoase și coșuri pline de jucării așezate.

Părințeala este o meserie dură, care nu se termină niciodată și se plătește în zâmbete, pupici lipicioși și îmbrățisări curate. Sunt oameni care răzbat și oameni care se lasă prinși în plasa rutinei și a depresiilor mascate în „sunt bine, alții au putut, de ce nu aș putea eu?”

„Scris cu un curaj care frizează spiritul temerar și cu o acuitate psiho-emoțională neobișnuită, Îndoiala de Ashley Audrain este un thriller literar întunecat, de forță, care te atrage de la primele pagini și îți prezintă una dintre cele mai dificile călătorii ale vieții: aceea de a fi părinte.“ Bill Clegg

Blythe Connor este prinsă între ceea ce simte și ce ar trebui să simtă. Între ceea ce poate face și ceea ce alții așteaptă de la ea. Cum să facă față? Cum să aleagă între ce simte și ceea ce e real? Cum să dea glas propriilor gânduri?

Îndoiala – confesiunea unei realități dure

Cartea debutează cu o scenă care m-a făcut să îmi imaginez câteva posibile scenarii. O femeie își pândește fostul soț. Nu e prima dată când face asta. Pare să știe pe de rost programul noii familii. Stă la adăpostul propriei mașini și urmărește tot ce ar fi putut avea dacă… Lasă, mai bine citiți voi.

Ca să fie sigură că va fi înțeleasă și neîntreruptă, Blythe scrie o confesiune. Se adresează întotdeauna fostului său soț și îi atrage atenția asupra lucrurilor pe care ei nu le văzuseră la fel. Blythe venea dintr-o familie atipică, Fox venea dintr-o familie caldă și iubitoare.

Am stat până târziu în noapte ca să termin romanul profund tulburător al lui Audrain, despre cele mai sumbre probleme ale maternității (și o adâncă ambivalență maternă). Visceral, provocator, compulsiv și cu cea mai grafică și mai credibilă descriere a nașterii din câte am citit (sau am scris).“ Sarah Vaughan, autoarea bestsellerului Anatomia unui scandal

Violet, fiica celor doi, ar fi trebuit să aducă pace și bucurie în sânul familiei Connor. Dar apariția ei nu face decât să o facă mai conștientă pe Blythe mai nesigură și mai temătoare. Nu simte legătura specială despre care vorbeau toate mamele. Din contră, simte că cea mică o sfidează și nu o acceptă deloc. Era posibil? Se înșela ea? Era doar o stare dictată de propria experiență? Vorbeau de fapt traumele din propria copilărie?

Durere, teamă și pierdere

Îndoiala este despre teamă, despre pierdere și despre o altfel de relație. Este un roman radiografie, care scanează cele mai vulnerabile și mai critice puncte ale maternității. Am avut de-a face cu câteva dezvăluiri șocante și credeam că eram pregătită pentru tot ce avea să vină. Dar autoarea a păstrat ceva și pentru final, un final care a tăiat la fel de dureros și de fin ca o lamă.

Mi-a plăcut romanul acesta. Nu mi-a adus ceva nou, mi-a adus altceva. Am citit cu sufletul la gură, nerăbdătoare să aflu adevărul și cauzele unor asemenea acțiuni. Nu a fost ușor de citit peste tot, dar mi-a plăcut îndrăzneala din scriitura autoarei.

Dacă v-am făcut curioși, Îndoiala se poate cumpăra de pe site-ul Editurii Litera. 

Traducător(i): Ana Maria Diana Scarlat
Număr de pagini: 352
Data apariției: Ianuarie 2021
Colecție: Buzz Books
Copertă: broșată

2 COMENTARII

Lasă un răspuns