Indestructibil este cartea care ar avea altă savoare pentru cei pasionați de istorie, aviație și nume care au participat activ în cele două Războie Mondiale. Indestructibil spune povestea lui Paul Irvin Gunn – alias Pappy Gunn, care dacă nu ar fi existat în documente oficiale ar fi putut fi catalogată drept rezultatul unei imaginați debordante. Povestea lui Pappy Gunn este una de-a dreptul incredibilă.

M-am temut de multe ori pentru viața lui. Unele decizii mi s-au părut de-a dreptul nebunești. Unele răsturnări de situație demne de scenariul unui film din cadrul misiunilor „greu de ucis”.

Indestructibil
Indestructibil

Indestructibil – povestea unui om greu de oprit

Pappy Gunn a fost prins de la început între  două războaie, ambele sfidând imposibilul. Orice cale ar fi ales, cineva sau ceva rămânea în urmă. Și orice misiune ar fi urmat, moartea îi devenea copilot.

O istorisire frumoasă despre membrii unei familii despărțiți de război și despre un tată extraordinar, care încearcă să-i reuneasă. Minunat relatată această poveste despre dragoste, onoare și devotament.” – Alex Kershaw

Paul Irving Gunn, pilot în cadrul forțelor americane, locuia alături de familia sa în Filipine. Când japonezii atacă insula, Pappy este trimis într-o misiune care se dovedește a fi un joc al disperării. Luați prin surprindere, mai marii în grad nu știu cum să fugă mai repede pentru a-și salva pielea. Ordine contradictorii, birocrație multă, avioane obosite care aveau nevoie urgentă de piese și reparații.

Indestructibil – o lecție de istorie 

Trăind printre avioane, piese și zboruri, vă dați seama de cantitatea de informații din acest domeniu. Acest lucru mi-a îngreunat foarte tare lectura. Dar mi-a plăcut povestea lui Pappy, dorința lui de a-și salva familia. El este genul de om care ar face absolut orice pentru cei pe care îi iubește. Avem o serie de poze în carte. M-am uitat la ele în zilele în care pusesem cartea pe pauză. Simțeam că nu ajung nicăieri, că nu-i momentul ei. Dar văzându-i, simțind bucuria surprinsă de camera foto, am știut că vreau să aflu mai multe despre Pappy.

Trimis departe de familia sa, Pappy nu reușește să revină acasă orice ar fi făcut. Prins între zboruri, misiuni imposibile venite de la superori, reparațiile avioanelor și improvizațiile pe erau nevoiți să le facă, Pappy pare că se îndepărtează tot mai mult de singura misiune care conta pentru el. Voia să își salveze familia, să îi ducă undeva unde ar fi putut să fie în siguranță. Când credeai că se apropie și că va reuși, se întâmpla ceva și îl ducea și mai departe de scopul său.

Cursă contra cronometru

Familia lui Pappy reușește să supraviețuiască în timpul atacurilor japoneze. Pentru a reuși, Polly, soția lui, spune despre soțul ei că este mort. Japonezii nu ar fi agreat familia unui dușman. Cu toate astea, sunt duși într-un lagăr, acolo unde fiecare zi este o luptă lungă pentru supraviețuire.

Neștiind nimic de familie, Pappy se refugiază în muncă. Repară avioane până leșină, o ia de la capăt a doua zi. Când nu este sub un avion, este la manșă. Pilotează chiar zile întregi, se oferă voluntar pentru misiuni cu tentă sinucigașă, se aruncă în luptă. Toate astea pentru a uita că nu poate ajunge la ai lui.

V-am spus, dacă nu existau documente oficiale, mărturii ale colegilor lui Pappy și atâtea enumerări ale evenimentelor reale, am fi tentați să spunem că viața lui Pappy este creionată de un autor cu o imaginație ieșită din comun. Sfidează moartea, se agață de pericole, luptă cu lumea și cu el. Pappy este de neoprit, este indestructibil.

Veți fi martorii unei călătorii pline de pericole, de atacuri aviatice. Dar va fi o călătorie specială. Aflați multe lucruri noi și veți cunoaște povestea unui om care și-a împins mereu limitele. Nu există bariere pe care dragostea să nu le poată învinge, chiar dacă sunt ridicate de japonezi…

Mărturii despre Pappy

„Pappy Gunn nu s-a ferit niciodată de vreo luptă. Rănile nu l-au ținut în afara luptei, nici șansele scăzute sau situațiile disperate. Doborât la pământ, întotdeauna s-a ridicat și și-a revenit cu putere și energie dublă pentru a se bate cu orice obstacol i-a stat în cale.”

„Ați auzit despre Pappy Gunn? A luat ostatică o întreagă bază britanică pentru a putea s-și readucă avionul în luptă. Brereton o să-l expedieze la curtea mmarțială pentru asta.”

„Ați auzit de Pappy Gunn? Se întorcea să își salveze familia… A rămas fără combustibil. S-a prăbușit în junglă.

-Omul ăla e imposibil de ucis.”

Paul Irving „Pappy” Gunn, pilot în cadrul forţelor aeriene americane, a
trăit după propriile reguli, de la luptele cu cuțitul și diversele
activități de contrabandă din tinerețe la misiunile ca pilot în timpul
celui de-al Doilea Război Mondial.
Atunci când află că familia i-a fost luată prizonieră de japonezi în
Filipine, în timp ce el fusese trimis într-o misiune secretă în
Australia, P.I. Gunn face tot posibilul să-și salveze soția și copiii,
chiar dacă întâmpină probleme din partea conducerii superioare a
armatei.

Romanul a apărut la Editura RAO și poate fi achiziționat de aici. 

An aparitie: 2019

Autor: John R. Bruning

Editie: Cartonata

Nr. pagini: 584

Traducere: Alina Rogojan și Andrei Pogacias

 

 

2 COMENTARII

Lasă un răspuns