20614255_1602859606443656_1693534081_n.jpg
 
Încleștarea regilor este cea de-a doua carte din saga fantasy CÂNTEC DE GHEAȚĂ ȘI FOC. O complexă intrigă politică, dinastii rivale, iubiri, trădări, sfetnici răuvoitori, regi incapabili, cavaleri, castele, codri de nepătruns, un gigantic zid de apărare împotriva forțelor neștiute, bastarzi și dragoni de mult disparuți.” 
„Magie neagră, intriga politică și multă vărsare de sânge – o saga titanică: G.R.R. Martin. Un festin al literaturii fantasy care va satisface orice apetit.“
Publisher’s Weekly
„Un război pentru succesiunea la tron întoarce frații unii împotriva altora într-o luptă armata si politică fără precedent. Șapte familii nobiliare sunt prinse în înfruntare iar viața si avuția lor depind de eternul joc al șantajului, al intrigilor, al răpirilor si al magiei. Universul creat de Martin este de o bogăție fără precedent, plin de personaje devorate de setea de putere, împinse dincolo de limitele onoarei si ale trădării.“
Library Journal
 
După ce am terminat de citit ”Urzeala tronurilor” – primul volum din seria ”Cântec de gheață și foc”, am știut că trebuie numaidecât să încep volumul doi. George R.R Martin nu a scris o serie ci a inventat o lume, a unit zeci de fire narative încărcate de acțiune și suspans și a dat lumii o capodoperă fantasy, o serie de excepție!
Nu m-am pregătit în niciun fel pentru toată avalanșa de ”cântec de gheață și foc” ce vine peste mine. Dacă într-un cântec avem deja o măsura pe care o putem anticipa, în cărțile lui Martin nu există măsură: comploturi politice, intrigă, trădare, alianțe, magie, aventură, relații incestuoase și alchimie. Un amalgam de stări și de sentimente ce fac din lectură una fascinantă.
În această primă parte a celui de-al doilea volum am fost oarecum debusolată. Nu știam către cine să strig ”Long live the king”. După ce Robert Baratheon moare în urma unui accident nefericit la vânătoare, regatul său este împărțit între moștenitorii de drept și oportuniștii care doreau să preia gloria și puterea.
Eddard Stark, personajul meu preferat, este acuzat de trădare de Regele Joffrey (fiul lui Robert) și Cersei nu face nimic atunci când Eddard este decapitat la porunca fiului său. Secretele ei murdare fuseseră descoperite de Eddard și acum erau îngropate o dată cu el. Sansa, fiica lui Eddard, o copilă îndrăgostită de Joffrey și care îi fusese promisă acestuia, rămâne la castel deși îi era greu să accepte ideea că tatăl ei era un trădător. Dacă la început mi-a stârnit repulsia, pe parcursul volumului mi-a fost milă de ea. A trebuit să suporte tratamentele dure la care o supunea iubitul ei Joff.
După cum vă spuneam, în acest roman nu știi cărui rege să îi fii loial.
După moartea lui Robert, Joffrey – Regele de pe Tronul de Fier– urcă pe tron. Dar acesta era ultimul loc în care trebuia să fie. Joff nu era fiul lui Robert, el era produsul relației incestuoase dintre Jaime Lannister și sora lui, Cersei. Tronul de fier al celor Șapte Regate îi revenea de drept lui Stannis Baratheon, fratele regelui Robert.
Stannis – autoproclamatul Rege de la Marea Îngustă – suferise în tăcere după ce Robert oferise rolul de Mână a Regelui lui Eddard Stark, fusese și mai umilit atunci când Renly, fratele lui mai mic, primise Capătul Furtunii de la Robert, un tărâm la care el jinduise prea mult timp. Acum era momentul răzbunării. El trebuia să fie pe tron, dar știau cu toții că un Rege nu este rege dacă nu este suținut de o armată puternică, iar asta îi lipsea lui Stannis. Cuprins de dorința de învinge și de a primi coroana, Stannis va face orice pentru a înlătura orice îi stă în cale, chiar dacă asta preuspune renunțarea la Zeii în care crezuse toată viața.
După moartea tatălui său, Robb Stark este nevoit să preia frâiele casei Stark. Trebuia să aibă grijă de familia lui și își dorea să răzbune moartea nedreaptă a tatălui său. Fusese bine instruit și curajul nu îi lipsea, în ciuda vârstei fragede, așa că lorzii săi îl proclamă Regele Nordului și al Tridentului și îi cer acestuia să lupte pentru ca Winterfell să devină un regat independent exact așa cum fuseseră înainte de cucerire. Robb era un bun strateg iar planurile slae și lama curajoasă a soldaților săi îi aduc o victorie de netăgăduit în fașa lui Jaime Lannister, Regicidul.
În cursa pentru obținerea coroanei se înscrie și Renly Baratheon – Regele de la Highgarden. Renly miza mult pe calitățile sale și pe valul de simpatie pe care îl crease în jurul Lorzilor. Se bucura de mai multă susținere decât fratele său și era convins că asemănarea fizică dintre el și Robert va fi asul câștigător din mânecă pentru a urca pe Tronul de fier. Renly își adunase trupele și făcea paradă cu numărul lor impresionant.
Daeneryas Targaryan – Regina de Dincolo de Apă – era ultima din neamul cu sânge de dragon. Daeneryas își pierduse khal-ul, soțul ei mult iubit, și fiul nou născut. O dată cu moartea khal-ului pierduse majoritatea oamenilor din khalasar, dar nu își pierduse ambiția. Voia să ajungă acasă, în cele Șapte Regate, să urce pe tronul ce îi aparținea de drept. Mai avea o mână de oameni și cea mai de preț comoară a sa: trei dragoni.
Tyrion este în continuare personajul cel mai spumos al seriei (cel puțin până acum). El trage cele mai multe sfori, mărește miza jocului și ăși țese nestingherit pânzele în funcție de interesele proprii. ”Pezevenghiul” dă dovadă de istețime și pune la cale cele mai insolite planuri. Gloria și puterea trebuia să rămână în mâinile familiei Lannister.
Jon Snow, bastardul lui Stark, își însoțește Maestrul și colegii dincolo de Zid pentru a descoperi sursa oamenilor vii (cadavre care pe timp de noapte prindeau viață și atacau) înainte de venirea iernii. Pentru Jon era ocazia perfectă de a-și căuta unchiul dispărut.
Deși firele narative se mențin la fel de complexe, în această primă parte din Încleștarea regilor nu avem parte de evenimente foarte importante, Acum s-au aliat armatele, s-au discutat strategiile și s-au calculat următoarele mișcări. Aflăm câte puțin de peste tot pentru că ne sunt prezentate faptele prin perspectiva personajelor diferite.
Abia aștept să citesc și a doua parte din acest volum. Poate vi se pare că sunt prea multe elemente, prea multe personaje, dar vă spun sincer că acestă carte face parte din categoria celor care se citesc și atât. E prea mult, prea complex, și orice cuvânt de-al nostru pălește în fața măreției acestei serii. Genială e prea puțin spus.
„Atunci când regii se înfruntă întregul pământ se cutremură – continuarea regalului fantasy început cu Urzeala tronurilor.“
Publisher’s Weekly
 
Dacă v-am făcut curioși vă spun că puteți găsi cartea pe site-ul celor de la targulcartii.ro, adică aici.
 
Mulțumesc targulcartii.ro pentru exemplarul oferit. Să fiți atenți dacă intrați pe site-ul Libmag. Aveți acolo parte și de cărți și de vacanțe!
 
20431661_325620504551784_5167343598711517888_n

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns