Începuturi fără sfârșit are o poveste care se deschide cititorilor treptat, scrisoare cu scrisoare și emoție cu emoție. Am așteptat romanul acesta mult, cu o nerăbdare pe care am resimțit-o și mai acut în urma citirii altui roman scris de Rebecca Yarros – A patra aripă.

Nu știu dacă m-am avântat cu sufletul prea deschis și cu așteptările la un nivel prea ridicat (dragonii sunt de vină), dar am simțit că nu mă cucerește atât de ușor și atât de irevocabil. Deși sunt fana poveștilor de dragoste, mai ales dacă au și un fundal istoric, Rebecca Yarros a reușit să mă convingă târziu, aproape de final cu această poveste și numai pentru că sunt un om slab, un om care se lasă copleșit de emoții, de senzații și de o singură răsucire de condei. Spre final, acolo unde piesele s-au așezat și secretele și-au găsit calea spre lumină, m-am simțit mai conectată ca niciodată cu personajele, cu nuanțele pe care nu reușisem să le captez, nu le lăsasem să-mi coloreze sufletul.

Începuturi fără sfârșit
Începuturi fără sfârșit

Începuturi fără sfârșit – adevărurile din spatele iubirii

Pentru că nu vreau să stric nimănui bucuria descoperirii poveștii, aș vrea să vă expun mai mult trăirile mele din timpul lecturii și să scot în lumină punctele care mie mi s-au părut neverosimile. Așa cum am spus și pe rețelele sociale, aceasta este strict părerea mea și, pentru că suntem diferiți, e foarte posibil ca experiența voastră să fie mult mai plină de trăiri, mai captivantă și mai impactantă.

Mi-ar fi plăcut tare mult ca autoarea să fi trasat la începutul cărții un arbore genealogic sau măcar o listă cu personaje. Dacă nu citești descrierea de pe spate și lași povestea să te surprindă, este foarte posibil să fii confuz în primele pagini. Deși se referă la Scarlett Stanton cu apelativul Buni, aflăm că Scarlett era străbunica Georgiei Stanton și responsabila de îngrijirea acesteia. Despre bunicii Georgiei – o generație peste care se sare ușor – aflăm târziu, o existență redusă la câteva cuvinte, și explicația aruncată în vârful buzelor nu m-a convins mai deloc.

Nici despre relația Georgiei cu Ava Stanton – mama ei – nu aflăm prea multe lucruri. Autoarea se rezumă la niște linii fixe, trasate direct și fără înflorituri. Știm doar că Ava nu a fost o mamă prea bună și abilitatea ei de a găsi numai bărbați nepotriviți o puseseră automat în rolul oii negre a familiei.

Povești de dragoste și așteptări din iubire

Rebecca Yarros ne-a convins că știe să scrie scene de dragoste. Le strecoară în poveștile sale și le alocă timp și spațiu. Nu am nici o problemă cu scenele erotice,  dar nu sunt cele pe care le citesc cu cea mai mare plăcere. Le înțeleg acolo unde este neapărată nevoie de ele, dar cred că trebuie să rămâi sub cupola celorlalte evenimente prezentate în carte.

Dacă în ceea ce privește povestea de dragoste din prezent, pot să spun că aș fi putut trece cu vederea aceste interacțiuni carnale, în povestea dintre Scarlett și Jameson nu le-am simțit locul, nu expuse așa, pline de erotism și de descrieri atât de ample și de fățișe. Ficțiunea istorică citită de mine a reușit să rămână în niște parametri, între niște piloni ai unui bun simț și ai unei intimități aparte. Poveștile de dragoste au un farmec aparte, o lumină și o căldură trasate de conduita pe care anii respectivi o trasaseră pe conștiința societății.

Dragoste – trecut și prezent

E foarte ușor să anticipezi legătura care se va forma între Noah și Georgia. Pentru ei, din punctul meu de vedere, ar fi fost nevoie de mai multă emoție. Mă așteptam la fiori, la valuri de căldură și la momente sensibile, trasate de inimi care nu fuseseră iubite sau nu gustaseră pe deplin din iubire. I-am primit exact așa cum au venit peste mine, stângaci și imaturi pe alocuri, nehotărâți și prinși în piuneze fixe, de neatacat.

În ceea ce-i privește pe Jameson și Scarlett, aș fi vrut ca autoarea să nu se îndepărteze prea mult de anul care i-a adus împreună. Suntem în 1940, în plin război, într-o lume zguduită și bombardată din temelii. Moartea se infiltrează peste tot, în viețile oamenilor, pe străzi și în clădirile care încep să nu mai reprezinte adăposturi sigure. Aici, în mijlocul haosului, autoarea ni-i aduce pe Scarlett, Constance, Jameson și alți câțiva piloți americani.

Datorie și onoare

Personal, cred că Rebecca Yarros s-a axat mult prea mult pe tot ce a însemnat dragoste și a lăsat ca restul elementelor să rămână doar un zgomot de fundal, un bâzâit continuu care să facă evenimentele un pic mai triste și mai apăsătoare. Jameson putea foarte bine să fie arheolog, parașutist sau cercetător în vreo misiune. Războiul a fost un personaj prea puțin băgat în seamă, exploatat la nevoie și lăsat în spate, să-și desfășoare activitatea de groază.

Am citit multă ficțiune istorică și nicăieri nu am găsit posibilă ridicarea de la sol a unui avion Spitfire doar pentru că un pilot vrea să-și ducă iubita la picnic. Fie și deghizată această cursă într-un zbor de antrenament. Eu nu am văzut romantism aici, am văzut sfidare și inconștiență.

Tot din sfera lucrurilor nemaiauzite în timpul războiului găsim un îndemn al vânzătoarei dintr-un magazin cu haine de bebeluși (mai ținea cineva alte deschis un magazin pentru bebeluși?). Când un cuplu se apropie și caută haine pentru bebelușul care urmează să vină pe lume și se plânge de stocul limitat de produse, vânzătoarea le sugerează să apeleze la o linie de scutece, serviciu care prindea avânt. În toiul războiului? Când nu se găseau conserve și piața neagră era mai scumpă decât orice bazar de lux? Mi-a fost greu să cred.

Începuturi fără sfârșit – iubirea în toate formele sale

Așa cum v-am spus mai sus, povestea a reușit să mă cucerească abia spre final, acolo unde autoarea a lăsat în urmă scenele de dragoste și detaliile nesemnificative și mai puțin concludente. Are câteva chestii la final, niște înflorituri care te obligă să privești povestea dintr-un alt unghi și sub o altă lumină.  Am apreciat și că a procedat întocmai asemeni lui Noah și a mulțumit ambele tabere. Nu pot să vă spun mai multe despre asta, dar veți înțelege când veți citi.

Începuturi fără sfârșit este o poveste care aduce în lumină dragoste, în toate formele sale, dar și nevoia de adevăr, de voce și de destăinuiri sincere. Povestea de dragoste din trecut merita să-și găsească locul în lume, printre toate celelalte povești de iubire. Personajele mi-au devenit mult mai simpatice spre final și altcineva, tot nu vă spun cine, a devenit favorita mea. Atâta putere de sacrificiu? Atâta putere de a se reconstrui?

Începuturi fără sfârșit vă așteaptă pe Litera și e gata să vă prezinte și vouă două povești de iubire, diferite și situate la ani distanță, dar la fel de puternice și de speciale.

Data Apariției : 4 aug. 2023

Colectie : Blue Moon

Autor(I) : Rebecca Yarros

Traducator(I) : Dana Purgaru

Tip Coperta : Broșată

Numar Pagini : 512

Lasă un răspuns