Înainte de Eden, roman tradus în premieră în țara noastră și apărut la Editura Corint, a fost cel care mi-a tot „zumzăit” în minte. Și nu mi-a dat pace până ce nu l-am început. Mă știți deja, dar tot mă prezint: Anca, mamă, femeie și cititor gurmand. Îmi place să „gust” din genuri diferite, să ies din zona de confort, să descopăr și să urmăresc îndeaproape autori.
„Proaspăt, cu ironie controlată, contemporan… Înainte de Eden ne oferă trei personaje de o mare complexitate. Atwood a scris un roman plin de forță emoțională, inteligent și foarte matur.” – Ms
Cu Margaret Atwood cred că am început binișor, am continuat cu o poveste care nu m-a impresionat și am încheiat cu una care m-a amețit, m-a plictisit, m-a binedispus… Nu știu, ciudate senzații am avut citind această poveste. Și vă întrebați de ce am continuat și am vrut să o citesc pe Atwood? De curiozitate. Din dorința de a păși dincolo de metaforele pe care le folosește, de șuruburile astea pe care le strânge în jurul omenirii.
Alias Grace a fost prima mea întâlnire cu autoarea. Am continuat cu Povestea slujitoarei (care nu a fost tocmai pe placul meu) și am vrut să pășesc în afara universului acesteia.
Un stil diferit, o autoare puternică
Am vrut să văd o Atwood mai aproape de realitate, care spune mai direct ce are de transmis, care schimbă metaforele pe acțiuni casnice, pe povești cu accent de drame domestice și dedesubturi emoționale.
„Trecând impecabil de la rațiune la patos și înapoi, Atwood construiește o superbă expoziție vie, în care artefactele sunt unice… există o comoară imensă în acest roman.” – Chicago Tribune
Sunt voci care spun că Atwood urmărește îndeaproape mariajul modern. Am simțit și eu că îl radiografiază și îi scoate la lumină fiecare defect, îl analizează, îl supune unor probe, îl disecă în văzul lumii și îl lasă să fie judecat. Dar am simțit mai mult că și-a ales trei tipologii diferite de oameni, i-a asmuțit împotriva lumii și unul împotriva altuia și i-a lăsat să greșească, să regrete și să apere.
Nate – singurul bărbat viu din peisaj
Nate este personajul care mi-a fost cel mai drag. Și asta numai pentru că el și-a urmat visul. A renunțat la o carieră în avocatură și s-a retras într-o cameră micuță, departe de lume și de judecăți de valoare, și a început să confecționeze jucării din lemn.
„Atwood este o fiică a cuvintelor, cu darul limbajului, al jocurilor lexicale, al aluziilor și al simbolurilor.” – The Times
Nate suferă. Deși îi folosește pe oameni drept pansamente la rândul lui, Nate suferă în mariajul său. Își iubește copiii și se simte vinovat că nu le poate oferi mai mult. Că iubirea lui defectă pe care o are cu mama acestora îi poate condamna și le poate arăta fața mai urâtă a lumii și a dragostei. Elizabeth, soția acestuia, era conservatoare într-un muzeu de istorie naturală și suferea din dragoste.
Chris, amantul lui Elizabeth, își luase viața și o lăsase pe aceasta cu multe semne de întrebare. Dar și cu o inimă rănită și încărcată de regrete. Femeia prefera să stea departe de lume, de gălăgie, de viață. Voia să își plângă dragostea pierduta, să își asimileze durerea și să învețe cum să meargă mai departe fără Chris.
Dragostea, bat-o vina!
Elizabeth suferă, e drept, dar asta nu înseamnă că nu este atentă la ce se întâmplă în jurul ei. Nate devine mai încrezător, începe să lipsească din nou de acasă și nevoile ei parcă nu mai primează. Era drept să ceară atât de mult de la el? Mai ales după ce îl înșelase fățiș?
Elizabeth observă că și colega ei, Lesje, începe să se comporte diferit. O știa pe Lesje, era tipa cu o personalitate ștearsă, concentrată mai mult să studieze viața dinozaurilor decât complexitatea relațiilor umane.
Un ménage à trois complicat care pune în mișcare întregul carusel narativ
Lesje rămâne însărcinată… și asta poate să nu fie o veste bună pentru toată lumea. Viața își cam scotea ghearele și liniștea era pe punctul de a se destrăma.
Înainte de Eden – la granița dintre comedie de moravuri și dramă psihologică
Înainte de Eden nu m-a lăsat indiferentă, e clar. Au fost momente în care m-am plictisit și mi-am dorit să apăs vreun buton de derulare. Nu îi înțelegeam atitudinea lui Elizabeth, mă înfuriam că povestea ei cu Chris ne era prezentată numai cu firmitur, fără să ne fie facilitată o imagine de ansamblu.
Au fost și momente în care simțeam cum înflorește o căldură în suflet, cum se crea legătura aia magică. Bine, trebuie să spun și că se stingea la fel de repede. 🙂
Înainte de Eden este o altfel de poveste. Poate unii o vor aprecia mai mult decât mine. Eu am trecut-o prin filtrele mele și atât am putut prelua de la ea, atât am putut să o înțeleg.
A apărut la Editura Corint și poate fi cumpărată de aici.
AUTOR(I):
MARGARET ATWOOD
TIP COPERTĂ: SOFTCOVER
ISBN: 9786060880691
FORMAT: 13 X 20 CM
EDITURA: CORINT FICTION
AN APARIȚIE: 2022
NUMĂR PAGINI: 384
TRADUCERE: GABRIELA NEDELEA