„În umbra arborelui kauri” este volumul pe care l-am așteptat cu multă nerăbdare! Aurul maorilor a fost primul meu contact cu Sarah Lark și am îndrăgit pe loc modul ei de a povesti. Sarah Lark nu expune fapte. Ea construiește lumi credibile până la cele mai mici detalii. Transpune în opera sa dragostea și fascinația pentru Noua Zeelandă și plasează personaje veridice în mijlocul unor situații reale.

Deși nu toate poveștile sunt ușor de digerat, autoarea nu se abate de la misiunea sa. Redă cu acuratețe o lume plină de violență, de destine tragice și de personaje care profită de fiecare oportunitate. Femeile au avut multe de suferit înainte ca sufragetele să militeze pentru anumite drepturi. Și în jurul acestor lupte, Sarah Lark își plasează personajele și își țese propriile povești.

În umbra arborelui kauri
În umbra arborelui kauri

În umbra arborelui kauri – lupta dintre maori și pakeha 

În umbra arborelui kauri este volumul cu care autoarea pare să își mulțumească fanii. Am văzut opinii în care se cereau mai multe detalii despre viața triburilor de maori. În volumul de față, li se face dreptate. Capitolele scrise din perspectiva lui Matariki, fiica lui Lizzie şi Michael Drury, sunt cele care abundă în detalii și, din punctul meu de vedere, povestea își pierde din fluiditate odată cu ele. Mi-a plăcut faptul că autoarea aduce în discuție nedreptățile pe care albii învățaseră să le comită împotriva maorilor, dar cred că putea găsi și o abordare diferită.

Maori au o viață plină de obiceiuri pe care albii le consideră nepotrivite. Dar ei respectă pământul și ceea ce zeii le-au oferit. În sânul tribului, femeile au diferite libertăți, lucruri pe care pakeha – oamenii albi – nu le acceptă atât de ușor.

Matariki – hotarul comun dintre două culturi diferite

Matariki este liantul dintre cele două culturi. Născută din relația unui bărbat maori și a unei femei pakeha, Matariki trăiește la granița dintre cele două lumi. Este trimisă la școală, bine educată, dar are o personalitate conflictuală și nu de multe ori am înțeles-o. Pentru a împlini o profeție Maori, Matariki este răpită de tatăl ei biologic. Reușește să scape, dar drumul ei către casă va fi unul foarte lung și presărat cu evenimente care au puterea de a-i șlefui caracterul. Mi-a plăcut de ea în momentele în care mi-a dat impresia că își stăpânește destinul, dar a avut accese de copil răsfățat și manipulator. Matariki are o personalitate puternică, dar nu tot timpul acest lucru este în avantajul ei. Mi-ar fi plăcut să fie mult mai hotărâtă și mai atentă la cei în jurul ei.

Destine tragice și lupta pentru drepturile femeilor

Sarah Lark mai bifează o noutate în această serie. Dacă în prima serie publicată, a rămas „fidelă” familiilor pe care le-a creat, în volumul de față, autoarea ne-o aduce în prim plan pe Violet, o fetiță firavă, care va învăța prea devreme să se maturizeze. Violet ajunge întâmplător în viața familiei Burton, prietenii familiei Drury, și acest lucru va deveni piatra ei de hotar. Va învăța să își construiască existența în jurul normalității din casa reverendului, dar drumul ei va fi plin de lacrimi și durere.

Rămâne orfană la o vârstă fragedă, îi poartă de grijă surorii mai mici, dar are de îndurat iadul pentru că are un tată și un frate care iubesc alcoolul și birturile infecte. Viața sa este reprezentarea fidelă a statutului femeilor din epoca respectivă. Bărbații aveau asupra lor drept de viață și de moarte, erau folosite doar pentru nevoi personale și reproducere. Din fericire, au existat și femei vocale, sătule să fie considerate simple obiecte. Aceste femei sunt cele care au militat pentru drepturi. Au fost ironizate, le-au fost puse bețe în roate, dar nu s-au dat bătute.

Unei astfel de mișcări s-a alăturat și Violet a noastră, ființa plăpândă care învață să se maturizeze, să creadă și să spere. De ea mi-a plăcut cel mai mult. I-am simțit evoluția, teama și suferința. Cred că avea nevoie povestea de o astfel de prezență și mă bucur că autoarea i-a dat șansa acestui personaj să se nască.

În umbra arborelui kauri – destine diferite, aceeași misiune

Toate personajele feminine construite de Sarah Lark sunt personaje deschizătoare de drumuri. Matariki luptă pentru libertatea femeii de a crește singură un copil, fără să fie privită cruciș. Violet luptă pentru dreptul femeii de a avea acces la banii familiei și chiar pentru dreptul de a divorța. Claire și Heather luptă pentru dreptul la propria fericire, oricât de greșit ar fi tiparul lor pentru cei din jur.

În umbra arborelui kauri pare o poveste asemeni apei care înconjoară insula. Liniștită sau agitată, cu momentele ei de acalmie sau cu valurile care amenință să dărâme totul. Sarah Lark construiește credibil povestea asta, folosind toate elementele care ar putea-o ajuta. Vizualizezi întreaga imagine: parveniți, oportuniști, săraci sau prostituate. Toți mânați de dorința de a avea parte de un nou început. Pentru unii, drumul a fost mai ușor. Pentru alții, a fost plin de obstacole, lacrimi și pierderi. Vor reuși să își găsească locul? Rămâne să aflați voi.

Volumul a apărut la Editura Rao și poate fi cumpărat de aici. 

Detalii:

An aparitie: 2019

Autor: Sarah Lark

Categoria: Literatura Universala

Editie: Cartonata

Editura: RAO

Nr. pagini: 720

Traducator: Cornel Stoenescu

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns