”În ritmul inimii„ mi-a ținut companie zilele trecute. Am găsit cartea pe site-ul celor de la Corint și descrierea m-a cucerit instant. Eu sunt victima cărților din genul thriller, ele îmi oferă doza perfectă de adrenalină, de suspans. Pe ele le aleg atunci când am nevoie să evadez din rutină sau să ies din starea de amorțeală.
Din păcate, În ritmul inimii și-a pierdut din „strălucire” pe parcurs. Am citit-o destul de greu, încercând să dezleg toate ițele pe care autorul le-a încurcat foarte tare. Personaje multe, stări amestecate, coincidențe și lucruri lipsite de logică. Și mult prea multe detalii. Sunt sigură că ar fi fost un roman mult mai bun dacă ar fi fost un pic mai scurt.
În ritmul inimii – goana după dreptate
Nu mă întrebați de ce, dar am avut impresia (cel puțin în primele două sute de pagini) că personajul feminin al lui Burnell seamănă foarte tare cu Salander a lui Larsson. Mi-a plăcut foarte mult trilogia lui Larsson și modul în care el a amestecat atâtea noțiuni fără să își plictisească publicul.
Burnell ar fi câștigat mai multe puncte de la mine dacă nu ar fi fragmentat atât de mult povestea. Am avut impresia că mă uit la un film, că autorul descrie fiecare sevcență, fiecare gând, fiecare mișcare. Senzația mea a fost acutizată și de introspecțiile personajului feminin. Poate că autorul a dorit să ne ofere posibilitatea de a o cunoaște mai bine pe Stephanie Patrick. Dar a sfârșit prin a ne încurca și mai tare, cel puțin asta a făcut cu mine.
„Stephanie este o eroină dură, perseverentă, captivantă!” Booklist
Nu cred că am mai citit în ultima vreme un thriller care să aibă drept subiect terorismul. Am mai citit cărți cu și despre agenții super ultra secrete, dar nu toate se ocupau aproape exclusiv de acțiunile teroriste ale diferitelor grupări.
Ce legătură are Stephanie Patrick, o tânără prostituată, cu toate acestea? Răbdare, răbdare…veți afla curând.
Agenție secretă, terorism, acțiuni teroriste
„Mark Burnell a creat un personaj complex, o eroină memorabilă. Dar cine este ea cu adevarat? Un debut excelent!” The Economist
Stephanie Patrick este arhitectul propriilor necazuri. S-a afundat singură în mlaștina societății: se droghează, se prostituează, se amestecă doar cu cei de factura ei. Nu face asta numai pentru a-și câștiga existența. Face asta pentru a uita. Se simțea vinovată pentru că nu murise și ea în incidentul aviatic în care își pierduse aproape toată familia. Îi rămăsese numai un frate, dar fugise și de el. Voia să fie singură, să își uite fricile, vinovăția și să și păstreze identitatea secretă.
Viața ei este întreruptă de un jurnalist necunoscut. El afirma că nu o explozie la motoare făcuse avionul să se prăbușească. Altul fusese motivul și pare aproape imposibil. Avionul explodase pentru că o bombă fusese plasată de teroriști. Nu cunoștea motivele pentru care cineva ar fi aruncat acest avion în aer. La bordul lui nu călătorea niciun om important, niciun om cu vreo funcție aleasă în vreun stat. Dar oameni nevinovați muriseră și adevărul trebuia să fie scos la iveală. Din punctul lui de vedere, Stephanie, oricât de jos ar fi ajuns ea, merita să știe adevărul, să afle adevărații vinovați.
Jurnalistul Proctor reușește să planteze sămânța îndoielii în sufletul tinerei femei și leagă cu aceasta o prietenie sinceră. Din păcate, ancheta lui îi atrage moartea și Stephanie va rămâne singură, cu un adevăr greu de purtat pe umeri și cu furia care începe să îi roadă marginile sufletului.
De la prostituată la agent special
Stephanie cunoaște o singură identitate: Mustafa Sela. Și împotriva lui își începe cruciada. Dar, așa cum avea să afle și ea, noi, muritorii de rând, suntem niște piese micuțe, insignifiante, în mecanismul lumii. Există agenții secrete care fabrică adevăruri pentru muritori, care veghează interesele statelor lumii sau aplanează conflicte.
„Un Jason Bourne feminin de care nici nu știai că ai nevoie!” Entertainment Weekly
Din păcate, omul vizat de Stephanie este un pește micuț pe care agenția Magenta îl supraveghează pentru a ajunge la peștele mare. Așa ajunge Stephanie să fie recrutată de o agenție care îi poate fabrica o identitate nouă în timp ce i-o îngroapă pe cea veche.
Adaptarea lui Stephanie mi s-a părut un proces brusc, greu de crezut pentru mine. Înțeleg că furia ei era foarte mare, înțeleg că dragostea era motorul care o menținea vie. Dar a ajuns prea repede să fie ucigașul cu sânge rece, care știa să folosească fiecare pistă, să unescă puncte. Da, a dovedit inteligență, dar… pentru mine a fost legat prea pe repede înainte.
Și cam așa a venit finalul. Grăbit, dezlânat. Poate că autorul a lăsat loc unei continuări. Sau poate că Stephanie s-a evaporat așa cum a și venit, ca un fum.
În ritmul inimii – un thriller cu o eroină puternică
Au fost pasaje pe care le-am parcurs greu. Detalii multe, piste care rămâneau în aer și pe care nu reușeam să le pun la locul lor. Mi-a plăcut de Stephanie, chiar dacă nu m-a convins pe deplin. Și mi-a fost milă de ea. A ajuns în acest joc fără voia ei și a ajuns să fie pionul principal, carne de tun, pentru o agenție de a cărei existență habar nu avea. S-a agățat de singurul ei colac de salvare: un bărbat. Dar habar nu știa că și el avea propriile interese. Va reuși tânăra să își ducă la final planul de răzbunare? Aflați voi.
În ritmul inimii a apărut la Leda Edge/ Editura Corint și poate fi cumpărat de aici.
An aparitie: 2020
Autor: Mark Burnell
Nr. pagini: 528
Titlu Original: The Rhythm Section
Traducator: Carmen Ion