În locul nepotrivit la timpul nepotrivit este cartea pe care am văzut-o cel mai des menționată în ultima vreme. Clubul de carte al lui Reese Witherspoon ne aduce mereu în atenție povești intrigante, pline de viață și de detalii neașteptate. Iar rețelele de socializare au viralizat postările ei despre această carte. Trebuie să spun că nu întotdeauna m-am potrivit, literar vorbind, cu alegerile de la clubul de carte al lui Reese. Dar eram tare, tare curioasă în legătură cu această poveste!

„Pur și simplu ador această carte, sunt îndrăgostită de ea. Pagină după pagină, este atât de captivantă, încât nu m-am putut opri din citit. Și ce deznodământ, de necrezut întorsătura de la final.” – REESE WITHERSPOON

Cum prietenii de la editura Bookzone ne-au delectat cu două romane scrise de Gillian McAllister, am profitat și le-am adus pe amândouă acasă. Pe una am pus-o pe raft, pe alta am păstrat-o pe noptieră, sigură fiind de faptul că lista mea de lectură va suferi modificări. Și așa s-a și întâmplat. Dar nu regret nimic! Chiar a fost o lectură surprinzătoare, cu un subiect pe care nu l-am mai întâlnit de ceva vreme și cu un joc de imaginație extrem de interesant.

În locul nepotrivit la timpul nepotrivit
În locul nepotrivit la timpul nepotrivit

În locul nepotrivit la timpul nepotrivit

Sunt sigură că fiecare dintre noi s-a gândit măcar o singură dată la cum ar fi dacă am putea să timpul înapoi cu câteva secunde, minute, zile. Am opri dispariția cuiva, am alege diferit, am ști dinainte unde și ce am făcut greșit. Dar cum ar fi să putem disculpa o persoană dragă? Oare acțiunile din trecut ar impacta altfel viitorul? Ce drumuri noi se vor deschide și cât de bune vor fi ele?

Hmmm, deja se aglomerează supozițiile, nu? Și cred că trebuie să începem discuția dintr-un alt punct. Poate că specialiștii vor găsi o cale de a călători în timp, dar o mamă, un om normal cum ar putea să trăiască într-o buclă temporală? Era această posibilitate o binecuvântare sau un blestem? Ce o declanșa și cum se oprea?

Jen era o avocată de succes și își împărțea viața între carieră și familie. În ultima vreme, aproape fără voia ei, balanța se înclina tot mai mult spre carieră. Era un om dedicat profesiei sale și clienții săi aveau nevoie de soluții și alinare. Într-o noapte obișnuită, aparent banală, în care singurul eveniment important era că se schimba ora (trecerea de la ora de vară la cea de iarnă), viața lui Jen se dă complet peste cap.

Limita dintre vinovăție și inocență

Jen îl aștepta pe fiul său să se întoarcă acasă. Todd avea optsprezece ani și străzile nu erau foarte sigure. În plus, vârsta asta reprezenta în esența ei un topogan spre lucruri interzise, anturaj și vicii. Măcar dacă ar fi fost martora unei țigări fumate pe furiș…

În timp ce Jen își privea pe fereastră fiul venind acasă, viața i se răstoarnă complet pe dos. Îl vede pe acesta înjunghiind un bărbat care se apropiase de el. Și, în timp ce viața se scurge din trupul acestuia, Jen realizează că și-ar da viața pentru a-l scuti de Todd de toată această vină. Știa ce îl aștepta pe fiul său și explicația lui nu făcea decât să o îngrozească și mai tare.

Todd este arestat și Jen simte că alunecă în cea mai adâncă prăpastie a vieții sale. Ca mamă, Jen este rănită, îndurerată, confuză și protectoare. Ca avocat, Jen știe că Todd a făcut asta cu sânge rece și niciun motiv din lume nu-l va scuti de pedeapsă.

A doua zi, când se trezește, Jen are parte de al doilea șoc al vieții sale: deși are cu ea amintirile ultimei zile trăite, calendarul indică ziua de dinaintea celei în care fiul ei devenise criminal. Îl găsește pe Todd acasă, la fel de inocent și de glumeț pe cum îl știa, soțul ei este extrem de relaxat și nici măcar un strop de sânge nu pătează strada din fața casei. Ce se întâmplase? Cum era posibil așa ceva?

O buclă temporală și zeci de decizii

Călătoria în această buclă nu se încheie aici. Jen începe să facă un salt înapoi de numai o zi, apoi se duce tot mai adânc în timp, dar nu înțelege motivul și nu știe care ar putea fi rolul ei. Oamenii din viața ei uitau a doua zi dacă ea încerca să se destăinuie în fața lor. Notițele ei nu supraviețuiau nicicum și totul începea să devină tot mai obositor.

Dar călătoria asta are și o parte pozitivă: Jen se uită mai atent la propria viață. Vede unde a greșit cel mai tare, la ce nu a fost atentă și la cât de mult a lipsit din viața fiului său. Adevărul se ascundea în cele mai fine și mai lustruite crăpături și Jen nu-mi dădea impresia că era pregătită să îl înfrunte. Fusese prezentă în viața clienților săi, dar fusese un adevărat struț în sânul familiei sale.

În locul nepotrivit la timpul nepotrivit

În locul nepotrivit la timpul nepotrivit a fost o lectură interesantă și surprinzătoare. Încercam și eu, asemenea lui Jen, să stabilesc motivele pentru care viața alesese anume să o pună pe Jen să retrăiască anumite zile. Eram tare curioasă să aflu deznodământul și pot să spun că nu m-a dezamăgit!

„Un thriller pe care nu-l poți lăsa din mână și care te provoacă să te întrebi «eu ce aș face?».” ‒ ERIN KELLY, pentru „În locul nepotrivit. La timpul nepotrivit”

Deși structura poveștii ar fi avut destule elemente pentru a o face interesantă, salturile acestea temporale au fost cele care i-au adăugat sare și piper. Au fost bucățile acelea wow pe care să le primești ca pe o lovitură în plexul solar. Mi-a plăcut! ❤️

În locul nepotrivit la timpul nepotrivit a apărut la Bookzone și poate fi cumpărată de aici.

Număr pagini: 400

Editura: Bookzone

Autor: Gillian McAllister

Anul publicării: 2022

Traducere: Cora Radulian

Lasă un răspuns