„Verifică-ți încuietorile ușilor și geamurilor casei și lasă-te pe mâna acestui thriller obsedant„ – Karin Slaughter

Ați citit Bad romance? Dacă da, atunci trebuie să știți că romanul acesta este o combinație între Bad romance și TU. O relație toxică, obsesie, granița fină dintre adevăr și minciună. Cine minte? Cine este cel obsedat? Deși simt că autoarea se putea juca mult mai mult cu personajele, ar fi putut să se joace cu mintea cititorilor, ducând confuzia la un alt nivel, am fost mulțumită de acest roman, mai ales știind că este roman de debut. Deși ne așteptăm să dăm peste stângăcii când vorbim de romane de debut, autoarea Elizabeth Haynes își construiește cu atenție povestea și acțiunile personajelor. Dincolo de atenția pentru detalii, se observă atenția acordată personajelor. E greu să construiești o poveste bună cu ajutorul a doar trei, patru personaje. Trebuie să menții vie curiozitatea, să știi când să introduci elementele cheie și pe cele de suspans.

„În cel mai întunecat colț” este sinteza unui „atunci” și unui „acum”; este lupta unei femei cu propria minte; analiza nesiguranței și a dorinței obsesive de a verifica fiecare încuietoare de șase ori; nevoia de a se întoarce de câteva ori la draperii, de a se întoarce acasă de fiecare dată pe alt drum. Din fiecare rând răzbate teama, nesiguranța, disperarea. Este TOC (tulburare obsesiv compulsivă), stres post traumatic sau doar o problemă psihică?

Deși, așa cum am mai spus, autoarea putea duce povestea pe două căi, a ales calea sigură, ca să spun așa. Catherine Bailey suferă de TOC (este o tulburare de anxietate caracterizată prin gânduri intruzive care produc disconfort și sunt greu de controlat (obsesii), însoțite de comportamente repetitive -compulsii- care au scopul de a reduce anxietatea produsă de aceste gânduri. Exemple de simptome ale acestei tulburări includ: compulsii – spălatul sau curățarea excesivă, verificările repetate ale gazului, apei, ușii sau anumite ritualuri mai complexe; obsesii – gânduri legate de sexualitate, violență, anumite superstiții (de ex. aversiune față de anumite numere). Aceste simptome sunt consumatoare de timp, periclitează relațiile cu ceilalți și adesea determină distres emoțional și financiar. Comportamentele celor cu TOC pot apărea drept paranoice sau psihotice. Totuși cei cu TOC de obicei recunosc faptul că obsesiile și compulsiile lor sunt iraționale și sunt deranjați de acest lucru), este evident. Dar cum a ajuns aici? Catherine fusese întotdeauna o fată deschisă, sociabilă și petrecăreață. Iubise mult, trăise fiecare clipă, flirtase ori de câte ori se ivise ocazia. Cum ajunsese Catherine cea plină de viață o femeie ștearsă și fricoasă?

Punctul forte al cărții este reprezentat, din punctul meu de vedere, de alternarea celor două planuri. Nu ți se oferă două părți, atunci și acum, nu totul este prezentat liniar. Ești alături de vechea Cathy, în 2003, ca peste câteva pagini să fii alături de noua Cathy (2007), cea care se baricadează în casă, verifică cu strictețe fiecare încuietoare.

Cathy îl cunoscuse pe Lee Brightman, bărbatul prea perfect pentru a fi adevărat. Gesturile lui brutale, lucrurile care par să se întâmple numai după voia lui, meseria lui care rămâne necunoscută pentru ea… nimic nu pare să o pună pe gânduri pe Cathy. Recunoștea semnele unei relații toxice, ba chiar făcea parte din categoria celor care credeau că e atât de ușor să pleci dintr-o astfel de relație, dar uite-o cum stă și înghite lovituri și scuze, cum îl iartă și îi declară dragoste.

Cathy din prezent se ascunde, plecase din orașul în care locuise atâta timp. Se închide în casă, dezvoltă anumite obiceiuri, nu iese la cumpărături decât în zilele pare, nu suportă culoarea roșie, aglomerația și oamenii. Este o viața greu de dus, la serviciu trebuie să își înfrâneze pornirile, avea nevoie de siguranța economică. Acasă, Cathy este victima propriilor compulsii. Îl vede peste tot pe atacatorul ei, fiecare om din jurul ei pare să îi împrumute chipul lui Lee, iar asta nu îi permite să lase nici măcar o singură dată garda jos.


“Perspectiva puternică a lui Haynes asupra violenței domestice este tulburătoare, și totuși lipsită de senzaționalism. Este o carte captivantă, cu o temă a cărei importanță nu poate fi subliniată de ajuns.” (The Guardian)

Singurele ei momente de slăbiciune sunt pricinuite de apariția lui Stuart. El închiriază apartamentul de deasupra ei și pare singurul care nu o privește pieziș. El o înțelege pentru că este psiholog. Nu se oferă să o consilieze, știe că vindecarea adevărată este posibilă numai atunci când pleacă din interiorul celui interesat, dar știe oamenii potriviți care o pot ajuta. Barierele sunt multe și sunt greu de doborât. Va putea Cathy să lupte cu obsesiile sale?

Mi-a plăcut cartea. Este obsesivă, dureroasă, insinuantă. Tulburarea obsesiv compulsivă este un subiect extrem de sensibil și de ofertant. Autoarea știe cum să îl manevreze. A știut să redea caracteristicile acestei tulburări, a știut să transmită teama și nesiguranța. Acțiunea este surprinzătoare, dar finalul este unul care șochează. Finalul nu face decât să sublinieze cât de periculoasă este obsesia, fixația dezvoltată pentru anumite persoane.

Personajul principal feminin este foarte bine construit. Este temătoare, stângace, dar dă și dovadă de determinare. Nu se lasă doborâtă ușor, ba chiar m-a surprins la un moment dat, nu mă așteptam să fie atât de puternică. În schimb, Lee este foarte puțin prezentat. Nu i-am înțeles pornirile și nici elementul patologic care îi influențase caracterul. Acțiunile lui sunt șocante, dar nu există explicații și mi-e greu să cred că nimeni nu îi remarcase pornirile violente, mai ales că el este ofițer de poliție. Ups, mi-a scăpat!

Romanul a apărut la Editura Herg Benet, colecția Passport, și poate fi comandat de aici. Vă aștept părerile!

DESCRIERE:

Atunci când tânăra și adorabila Catherine Bailey îl întâlnește pe Lee Brightman, parcă nu-i vine să creadă ce noroc a lovit-o. Splendid, carismatic și un pic misterios, Lee pare mult prea perfect pentru a fi adevărat.

Dar ceea ce începe ca un șir de atenții copleșitoare și cu partide de sex spontane și pasionale se transformă în gelozie și furie, iar Catherine descoperă în curând că ochii albaștri fermecători ai lui Lee și trăsăturile lui angelice ascund o natură violentă. Tulburată de comportamentul lui din ce în ce mai haotic și obsesiv, ea încearcă să rupă relația. Apelând la prieteni pentru ajutor, e șocată să afle că aceștia nu o cred. Aproape complet izolată și împinsă în cel mai întunecat colț al propriului univers, Catherine planifică disperată o cale de ieșire.

Patru ani mai târziu, Lee a ajuns în spatele gratiilor, iar Catherine – care acum își spune Cathy – încearcă să-și reconstruiască viața într-un nou oraș. Deși trupul i s-a vindecat, trauma din trecut încă o mai bântuie. Până ce Stuart Richardson, noul și atractivul ei vecin, se mută alături. Încurajând-o să își înfrunte temerile, el aprinde scânteia speranței pentru a iubi din nou și a avea o viață normală.

Până în ziua în care sună telefonul…

An aparitie: 2018

Autor: Elizabeth Haynes

Colectie: Passport

Nr. pagini: 448

Traducator: Ana Sandulescu

6 COMENTARII

  1. Titlul cartii m-a atras foarte mult si mi-am zis ca trebuie sa o am. Dar cu aceasta recenzie frumoasa ma ispiteste foarte mult sa am cartea. Frumoasa recenzie,multumesc Anca .

Lasă un răspuns