Tricotajele nu se demodează niciodată. Sunt colorate, frumoase și … călduroase. Eu le caut cu înfrigurare iarna și ador să mă cuibăresc în confortul lor. Cele mai frumoase amintiri cu bunica mea sunt cele în care ea îmi împletea pulovăre, vestuțe sau șosete de lână. 

Țin minte că aveam o pereche de șosete împletite de mama mea. Curcubeu erau și realizate în întregime din resturile ghemelor folosite la alte articole tricotate de mama. 

Idei creative. Tricotaje cu mărgele.
Idei creative. Tricotaje cu mărgele.

Tricotajele rezistă și nu par scoase din cuferele bunicii, chiar dacă se poartă ținutele vintage. Tricotajele țin pasul cu moda și acum au mărgele, paiete sau mult prea utilizatul puf colorat. 

Iarna ne putem delecta lângă soba caldă cu tricotatul. Croșetat sau împletit, accesoriul realizat de tine are mai multă valoare și va avea ceva în plus de orice alt articol cumpărat din comerț: va fi unic. 

Idei creative. Tricotaje cu mărgele.

Volumul cu numărul 107 din seria Idei creative, ne vorbește de tricotaje, dar intuiați asta deja. Am apreciat la acest număr imaginile colorate, dar și faptul că se prezintă pas cu pas tehnicile de lucru, cât și materialele și instrumentele de lucru. Eu am ”ochit” (asta ca să rămân pe lângă subiect) câteva modele și sper să reușesc să le și încerc sau măcar să i le pasez mamei mele. 

Idei creative. Tricotaje cu mărgele.
Idei creative. Tricotaje cu mărgele.

Suntem tehnologizați și mobilul a ajuns să fie pentru noi ca o a treia mână. Ce-ați zice dacă ați împleti pentru el o husă drăguță și colorată? Nu știți cum? Vă spun eu. 

Idei creative. Tricotaje cu mărgele.
Idei creative. Tricotaje cu mărgele.

Mărime: circa 5.5 x 9.50 cm 
Materiale și instrumente de lucru:

  • fire Regia (cu patru fire), 50g, multicolor – deschis (circa 210m/50g)
  • fire Regia (cu patru fire), 50g, multicolor – închis (circa 210m/50g)
  • mărgele de sticlă multicolore, circa 8g, 2.6 mm
  • mărgele de sticlă turcoaz, circa 8 g, 2.6 mm
  • andrele drepte de 2.5 mm 
  • croșetă de 2-3 mm
  • ac de cusut 

Mostră de ochiuri:
Cu andrelele de 2.5 mm se lucrează cu punct de jerseu 24 oc x 42 r=10×10 cm
Punct leneș: 
Se tricotează doar ochiuri pe față, atât pe fața cât și pe dosul lucrului.
Model de bază (punct de jerseu)

R 1 (fl): 1 oc pe dos (oc de margine), oc pe dos până în capăt, 1 oc pe dos (oc de margine)

R 2 (dl): 1 oc pe față (co de margine), oc pe față până în capăt, 1 oc pe față (oc de margine). Între ochiuri se înglobează câte o mărgea, aleatoriu. 

Se lucrează drept. Se înșiră pe fir, în ordinea dorită, circa 50-6- cm de mărgele colorate și se împing spre scul. Se montează 18 oc și se lucrează 9 r cu elastic. Se continuă cu 2 r punct leneș. apoi modelul de bază, până se ajunge la lungimea de 16.5 cm, înglobând aleatoriu mărgele pe r de pe fața și dosul lucrului. Se încheie lucrul cu 2 r punct leneș și 9 r elastic. Ultimul rând se încheie astfel încât ochiurile să fie vizibile. Se cos lateralele husei și se ascund capetele de fir. Se taie 16 buc de fire de 15 lungime și se prind cu croșeta la distanțe egale între cele două r cu punct leneș, sub elastic, de jur-împrejurul husei. Pe fiecare capăt de fir se înșiră câte 8 mărgele, apoi se leagă un nod și se taie surplusul. 

Nu-i greu deloc, nu-i așa? Puteți adapta husa și pentru alte gadgeturi. Pentru alte idei, vă spun că găsiți cartea aici. Volumele apar la editura Casa, unde găsiți și alte idei creative. 

 

1 COMENTARIU

  1. Așa mi-aș dori să mă pricep, numai când văd astfel de modele… Dar așa am două mâini stângi și așa mă oftic… La mine toată lumea tricotează, de la bunica dinspre mamă, până la mătuși și verișoare, mai și scot bani din asta, că le vând la târgurile de handmade… Acum, până și o prietenă face din astea… Spor la lucru! <3

Lasă un răspuns