Holly, molly, guacamole! King, ai făcut-o din nou! Bine, îți spune asta unul dintre cititorii pe care i-ai speriat și altă dată, pe care i-ai cucerit cu „ușurința” asta cu care pare că îți scrii textele. Nu te mint, domnule King. Nu mă număr printre cititorii tăi împătimiți, nici nu ți-am citit toate seriile, volumele, romanele. Nici nu îți cunosc toate personajele, toate dedesubturile și toate modurile prin care trezești cei mai tainici fiori reci într-un om.

Dar știu că, atunci când deschid o poveste de-ale tale, fantezia și groaza sunt la ele acasă. Holly a fost un amestec interesant, o combinație între replici cu umor (uneori fățiș, alteori foarte subtil deghizat) și spaimă. Eram prinsă în ancheta lui Holly, dar eram și înspăimântată de acțiunile unor personaje pe care – fără să vă mint – în alte romane poate că le-aș fi trecut cu vederea.

Holly
Holly

Holly – din personaj secundar într-un personaj al naibii de interesant

„Nu am fost în stare să renunț la Holly Gibney. Ea trebuia să fie doar un personaj secundar în Mr Mercedes, dar, pur și simplu, a reușit să-mi fure inima și să acapareze toată lumina reflectoarelor.“ STEPHEN KING

Holly Gibney, unul dintre cele mai captivante personaje create de către Stephen King, se reîntoarce în acest thriller pentru a rezolva misterul înfiorător al mai multor dispariții dintr-un orășel american.

Nu am citit Mr. Mercedes. Dar sunt tot mai tentată, mai ales acum. Holly Gibney nu le este necunoscută fanilor regelui, însă mie mi-a fost. Deși ar fi putut să lase lucrurile așa, King are grijă să ne-o prezinte remarcabil pe Holly. O să fiu sinceră cu voi, știți deja că nu mă pot abține. Nu știu dacă este cel mai bun roman al său, sigur are altele în care punctul cheie, nota cea mai de sus a cântecului abia compus, sunt mai bine expuse, mai intens exploatate. Ca poveste, trebuie să vă spun că nu m-a impresionat complet. Că au rămas și meah-uri suspendate și „of, asta de unde a venit?”.

Dar dincolo de povestea în sine, King e maestru atunci când vine vorba de ansamblul general. De imaginație. De modul în care își descrie personajele. Nu le scoate fișa trăsăturilor, nici nu insistă asupra unor calități sau asupra unor defecte. Le ascunde bine, le strecoară subtil, pe unele trebuie chiar tu să le „traduci”, să aduni de colo și de colo informații, să fii atent la tot ce mișcă (și sunt multe, pe cuvânt de cercetaș!).

Holly, o dispariție și un caz neobișnuit

Holly este inteligentă, ipohondră, atentă. Are și alte calități și defecte, sigur că are. Dar pe astea le veți descoperi de-a lungul lecturii. Cel mai mare defect – din punctul meu de vedere – este viciul său: fumatul. Jur că m-a usturat gâtul de la atâta „fumat”. Eu nu fumez, dar grija lui Holly pentru țigări, pentru scrumiera din casă sau din mașină, m-a obosit teribil.

Situată și în plin an pandemic, acțiunea cărții este strâns legată și de tot ce s-a întâmplat atunci în America și în lume. Obsedante întrebările despre vaccin, mască și pandemie. Obositoare referirile la Trump și toată mișcarea de trupe din jurul lui. Însă, la final de drum literar, am știut și am înțeles că acest cadru este cel care a oferit originalitate, poate și mai multă esență ultimului caz, poate mai multă greutate și credibilitate poliției care era prea ocupată pentru a ancheta cum trebuie dispariția unei fete de douăzeci și patru de ani.

În cazul lui Bonnie Dahl intervine Holly. Desigur, nu era pregătită să revină în cadrul agenției sale de detectivi particulari, nu atât de devreme după moartea mamei sale. Dar are nevoie de o portiță de evadare din propria-i realitate și munca i-a făcut întotdeauna bine.

De la un caz de dispariție la copii la indigo

Bonnie lucra ca bibliotecară, avea o viață super liniștită și niște obiceiuri sănătoase. Însă, într-o zi, pe nepusă masă, Bonnie își abandonase bicicleta, luase cu ea casca și un rucsac și dispăruse fără urmă. Dacă și-a lăsat bicicleta în urmă, de ce și-a luat casca? Ei, asta s-a întrebat și Holly. Iar nasul ei bine antrenat îi spunea că este mult mai mult decât o simplă dispariție și că ar trebui să fie atentă exact la acest element.

Motivul acțiunilor răpitorului/criminalului din această poveste o să vă șocheze, sunt sigură. O să îl găsiți treptat, dezvăluit caz după caz. Când apare prima dată în scenă – și are legătură cu un sorbet de zmeură – am simțit un val violent de greață urcându-mi pe esofag. Da, cam așa.  Însă, din punctul meu de vedere, a primit puțină atenție, poate prea puțină.

Ce e și mai interesant la povestea asta este că știm cine și cum face rău. Trebuie doar să urmărim până unde se întinde lanțul acesta întunecat și unde-i va întrerupe Holly continuitatea, unde se vor destrăma zalele și unde va ieși adevărul la suprafață.

Holly – șoc, groază, surpriză

„Celor care îl iubesc pe King pentru romane precum Misery, unde teroarea ocolește caracterul supranatural, Holly le va potoli foamea. Scriitorul american ne arată din nou chipul exclusiv uman al răului absolut, ascuns uneori sub masca bunăvoinței, obișnuitului sau chiar a excelenței. Înfiorător!“ Marian Coman, redactor-șef Armada

Ancheta lui Holly este foarte bine structurată și prezentată. Din aproape în aproape, dezvoltându-se într-o adevărată floare a răului, ancheta o conduce până în casa unor bătrânei aparent simpatici. Însă, în spatele ușilor bine închise, se ascunde răul în cea mai pură și mai dură formă a sa. Și Holly trebuie să facă lumină.

PS: eu în casa aia nu intru! Nici măcar pentru un ceai.

Holly a apărut la Editura Nemira și poate fi cumpărată de aici.

Data apariției: 6 sept. 2023

Titlu original: Holly

Autor: Stephen King

Traducător: Ruxandra Toma

Editura: Nemira

Imprint: Armada

Colecția: Armada

Format: Paperback

Nr. pagini: 624

Lasă un răspuns