Haosul din urma ta cred că rămâne cea mai frumoasă surpriză din luna asta. Îmi dorisem mult cartea asta, dar – dacă vă vine să credeți – uitasem că o am acasă. Pentru că teancurile cu apariții literare noi cresc precum voinicii din poveste, cărțile mai „vechi” ajung tot mai împinse pe rafturi și uit de anumite titluri. Am pornit la „vânătoare” literară luna asta și mi-am promis mie că voi alege măcar câteva titluri care mă așteaptă de mai multă vreme în bibliotecă.

Iubesc să citesc descrieri. Și le citesc cărților descrierea atunci când le adaug în coș. Dar nu mai citesc nici măcar un cuvânt atunci când aleg cartea pentru a o citi. Coperta mă ducea cu gândul la un roman Young adult, genul ăla pe care știți și voi că îl citesc în anumite momente și când am anumite stări. Dar simțeam că trebuie să aflu neapărat povestea asta și bine am făcut că m-am ascultat. Good girl, Anca, good girl!

Haosul din urma ta
Haosul din urma ta

Haosul din urma ta – pericole și provocări

Înainte să vă spun câteva lucruri despre poveste, vă rog să îmi permiteți să mărturisesc că, vrăjită de romanul lui Montero, am vrut să urmăresc și ecranizarea. Nu mi-a plăcut. Și nu am dus la final mini seria. Poate că devenea mai bună cu timpul, dar mie mi se părea că prea oferea totul pe tavă. Indiciile erau mai toate acolo, personajele nu erau deloc așa cum mi le imaginasem eu. Zic pas la serial și probabil că așa va rămâne pentru totdeauna.

Haosul din urma ta este o cursă nebună, nebună, nebună. Presărată cu provocări, pericole și mii de semne de întrebare, teroarea din rândurile cărții trece de pagini și ți se insinuează pe sub piele și în gânduri. Am încercat să întrezăresc o posibilitate și să găsesc numele celui care striga mai tare „vinovat”. Dar Carlos Montero s-a jucat cu nervii mei și cu ai lor. A știut unde sunt butoanele sensibile și le-a apăsat cu forță și precizie. A știut care sunt punctele lor vulnerabile și le-a presat la maxim. A forțat notele și a urmărit întregul proces. O plăcere bolnavă? Nici nu mă interesează. A fost pervers de bună toată acea tensiune!

Ore de predat… secrete?

E greu să iei locul la catedră cuiva. Și e al naibii de greu atunci când înlocuiești un profesor iubit și apreciat de toți elevii săi. Raquel voia un loc al ei, un loc care să-i permită să stabilească legături cu elevii și colegii din cancelarie. Primise această șansă la un liceu din Novariz, așezarea natală a soțului său. Din păcate, Viruca – profesoara de dinainte – fusese declarată dispărută, apoi găsită decedată. Forțele de poliție încheiaseră cazul cu un răspuns clar: sinucidere. Dar de ce s-ar fi omorât Viruca? Viața ei părea în regulă, era iubită și apreciată.

Raquel ar fi putut să accepte noua situație. Mai greu, dar s-ar fi obișnuit. Numai că, printre lucrările noilor săi elevi, profesoara găsește un bilețel nesemnat, cu un mesaj extrem de puternic și de înfricoșător: „Ție cât o să îți ia până te sinucizi?”. Cum să se prefacă acum?

Deși nu era o tipă care s-ar fi speriat ușor, Raquel simte că a plecat cu stângul în această etapă a vieții sale și nu vrea să privească totul din acest unghi. Era convinsă că fusese doar o glumă neinspirată, că moartea Virucăi fusese doar un act tragic și că ea va putea să rămână fermă pe poziție.

Lucrurile escaladează și viața lui Raquel este pe cale să o ia la vale. O avalanșă de secrete și minciuni bine orchestrate, adevăruri care ar fi putut rade tot în calea lor (inclusiv o căsătorie destul de solidă).

Haosul din urma ta – crimă sau sinucidere?

Raquel nu va mai avea o clipă de liniște. Bilețelul ăla fusese doar începutul. Lucrurile devin din ce în ce mai serioase, amenințările încep să curgă și elevii par hotărâți să îi distrugă viața. De ce? Ce aveau cu ea? De ce nu o voiau aici?

Tensiunea de la serviciu nu rămâne la serviciu. Nu are cum să rămână acolo. Amenință să îi distrugă relația cu German și poziția precară din sânul familiei acestuia. Deși pare pornită să se împotrivească acestei avalanșe de ură, Raquel se trezește tot mai des pierzând frâiele acestei lupte. O să vedeți voi câte lucruri se întâmplă și cât de greu e să lași cartea jos. Ți-e teamă că lucrurile o iau înaintea ta și că tu rămâi în urma tuturor.

Mi-a plăcut, mi-a plăcut mult și am simțit o mie de stări pe minut. Groază, empatie, ură, revoltă, furie. Pe toate le-am resimțit și voiam să ajung la final, dar mai voiam încă o doză de adrenalină. Da, cam așa cum se întâmplă când dai peste cărțile care vorbesc pe limba ta.

Haosul din urma ta –

Haosul din urma ta este o carte perfectă pentru zilele de toamnă, mai ales dacă prindeți o după amiază ploioasă. Parcă totul e mai dubios atunci…

Haosul din urma ta a apărut la Editura Univers și poate fi cumpărată de aici. 

Autor: Carlos Montero

Traducator: Elena – Anca Coman

Pagini: 464

Colecție: Trend

Lasă un răspuns