Grădina secretă este un roman care a trecut testul timpului. Cu o poveste caldă și impresionantă, Grădina secretă poate cuceri inima oricui. Nu știu cum faceți voi, dar eu caut destul de des cărțile pentru copii. Pe multe dintre ele nu le-am descoperit la vremea mea, pe altele iubesc să le descopăr acum. Fie că vorbim despre tărâmuri pline de creaturi fantastice sau de cărți cu acțiunea plasată în zilele noatre, cărțile pentru copii au făcut un salt uriaș în ultima vreme. Și la Corint Junior găsesc întotdeauna cărțile potrivite pentru mine și fetele mele.
Trebuie să recunosc faptul că aleg aproape întotdeauna o carte pentru copii atunci când starea mea emoțională nu este foarte bună. Au ele capacitatea de a-mi reda zâmbetul. Nu știu dacă mi se întâmplă doar mie, dar parcă îmi transmit o energie nemaipomenită, starea aia de bine pe care o caut de fiecare dată când citesc o carte nouă.
Cu cine facem cunoștință în Grădina secretă? Cu personaje carismatice, care ajung să ne fie prieteni de nădejde. Dar și cu o domnișoară care pare să îl fi îmbrățișat pe „nu”. Mary Lennox, ce bine că ai dat peste oamenii potriviți!
Grădina secretă – o carte cât o lecție de viață
Cel mai mult iubesc limbajul cărților pentru copii. Deși este unul simplu, fără pretenții, și cu fraze scurte, deloc încâlcite, autorii reușesc întotdeauna să ascundă în spatele cuvintelor adevărate lecții de viață. De la personajele acestui roman am învățat despre prietenie, speranță, dăruire și încredere. Și nu mai spun nimic despre locurile minunate în care i-am însoțit pe cei trei prieteni în plimbările lor! Cine nu și-ar dori propria grădina secretă? Cine nu ar vrea să aibă un loc minunat în care plantele cresc aproape nestingherite și miracolele se întâmplă la orice pas? Cine nu ar vrea să dezlege taine păstrate de ani de zile?
Înțelesul acestei cărți clasice, care a încântat atâtea generații: liniștea sufletească și sănătatea trebuie cultivate precum florile unei grădini îngrijite cu dragoste.
Și poate că grădina din carte ar fi rămas nedescoperită. Și poate că multe lecții ar fi rămas nepredate, multe cuvinte nerostite și multe vieți afectate. Dar există o Mary Lennox, o fetiță bolnăvicioasă și cu un caracter veșnic mohorât. Ei, vă întrebați cum poate o micuță orfană ursuză să dea viețile tuturor peste cap? Nu vă pot spune, va trebui să vă rog să mă credeți pe cuvânt, de dragul prieteniei noastre. Eu nu am o grădină secretă, dar vă aștept la un ceai în grădina mea. Nu știu dacă vine și Mary, dar sper ca măcar să își trimită mesagerul secret. Nici asta nu vă pot dezvălui. Identitatea lui trebuie să rămână secretă.
Prietenie, încredere și o nouă șansă
Mary Lennox nu știa nimic despre rudele ei din Anglia. Fusese crescută în îndepărtata Indie, într-o căldură insuportabilă și într-un mediu ostil. Bine, nici Mary nu era tocmai genul de copil sociabil. Pentru că nu îndeplinea standardele de frumusețe ale mamei sale, copila era crescută departe de ochii lumii, de doici diferite, care putea suporta și accepta toanele micuței răsfățate.
Din nefericire, în urma unei boli nemiloase, Mary rămâne orfană, Pentru prma dată în viața ei faptul că stătea departe de toți o salvase. Ea era singura care rămăsese în viață. Nu știa de Archibald Craven, unchiul la care se trezește trimisă peste noapte. Dar știe că nu îi place de absolut nimeni dacă poftele ei nu sunt îndeplinite și dacă lucrurile nu seamănă cu cele din India.
Unchiul său locuia într-un conac uriaș. Întunecat, plin de camere, holuri și sunete ciudat, conacul poate speria pe oricine. Bine că exista natura! Micuța Mary nu are de făcut decât un singur lucru: să stea cât mai departe de bătrânul unchi. Ce poate face un copil întreaga zi? Se poate împrieteni cu slujnicele (dar numai pentru a afla informații), poate discuta cu grădinarul sau poate găsi o grădină secretă. Bine, nu era tocmai secretă. Gardurile sale puteau fi observate de departe. Dar nimeni nu știa unde era poarta de acces. Știau toți doar motivul pentru care stăpânul o prefera închisă.
Deși credea că este singurul copil de pe moșie, Mary va avea parte de o surpriză. Un copil bolnav locuia aici și se pare că nimănui nu prea îi pasă de stările lui agitate. Doar că Mary are experiență în astfel de comportament și mai are și o ambiție uriașă. Și o armă secretă: grădina ei magică.
Grădina secretă – o carte de citit la orice vârstă
Cei trei aventurieri (Mary a mai câștigat un prieten) ne vor lua și pe noi pe cărările încâlcite ale vieții și ale grădinii lor secrete. Ne vor preda lecția prieteniei, a încrederii și a curajului. Avem atât de multe de învățat de la copii. Trebuie doar să fim atenți la ei.
Grădina secretă este o carte numai bună de citit la orice vârstă. Are ceva din liniștea și frumusețea romanului clasic. Eu spun mereu că aceste romane au o dulceață aparte. Chiar dacă este un roman pentru copii, acesta nu face excepție de la „regulă”. Vă recomand cu mult drag această poveste! Sunt sigură că vă vor impresiona momentele petrecute în compania lor.
Dacă sunteți curioși, cartea a apărut la Corint Junior și poate fi cumpărată de aici.
Traducere: Maria Iliescu
Număr pagini: 304
Categorie vârstă: 10 +
Copertă: broșată, cu clapetă