Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni a fost gura mea de aer proaspăt. Aveam nevoie de o poveste care să mă țină cu gândul la ea, dar nu mă așteptam să găsesc una atât de amuzantă și de atractivă. Felul diferit de a expune lucrurile, suita de întâmplări, panoplia de personaje colorate și diferite. Mi-au plăcut toate personajele pentru aportul pe care fiecare și-l aduce la poveste. Dar nu se putea găsi un narator mai bun decât Monty. El este o prezență efervescentă,  la fel de spumoasă precum erau băuturile bune pe care adora să le servească.

„Prefer să fiu beat şi cu mintea înceţoşată decât anost şi rezervat, însă sunt conştient că, dacă mi-aş spune părerea cu voce tare, nu mi-aş îmbunătăţi şansele să mi se umple paharul.”

Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni
Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni

Să nu vă gândiți că le vor fi enumerate viciile sau cineva îi va învăța pe domnii din înalta societate să se comporte. Și nici că veți găsi numai lucruri scandaloase de-a lungul paginilor. Ceea ce începe ca un tur de forță prin Europa, ajunge să fie o aventură de zile mari, împletită cu alchimia și presărată cu momente emoționante.

Eu una nu știam cum să întorc paginile mai repede, voiam să știu cum se va termina aventura celor trei magnifici, eu așa i-am catalogat. Un trio de excepție, caractere diferite, dar legați cu fire puternice. Îi ținea laolaltă tocmai lucrurile care îi făceau unici.

Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni – aventură pe mare

Felicity, sora lui Harry Montague – alias Monty -, trăia în epoca nepotrivită pentru ambițiile sale. Fetelor nu le era permis accesul la educație pentru a dobândi veleități pentru o anumită cariera. Ascundea în spatele foiletoanelor tratatele medicale pe care adora să le citească.  Își dorea să învețe și să ajungă medic. Nu era făcută pentru petrecerile luxoase, jocul evantaiului și căsătorii aranjate.

„- Ai idee ce oribil e să-ţi vezi fratele dat afară din cea mai bună şcoală-internat din Anglia şi trimis apoi, drept răsplată, în turul Continentului, în timp ce tu eşti lăsată la coadă şi nu ţi se permite să studiezi aceleaşi materii, să citeşti aceleaşi cărţi sau măcar să vizitezi aceleaşi locuri în străinătate pentru simplul motiv că ai avut ghinionul să te naşti fată?”

De partea cealaltă îl avem pe Monty, opusul lui Felicity. Pe umerii lui apăsa întreaga greutate a numelui de familie. Era moștenitorul familiei Montague și cel de la care se aștepta seriozitate și implicare. Doar că Monty este superficial, imatur și un petrecăreț veșnic, Prins între fascinație pentru bărbați și femei deopotrivă, Monty scandalizează Eton-ul și îl aduce pe tatăl său pe culmile disperării. Ca o ultimă încercare pentru maturizarea sa, Monty este trimis în turul Europei alături de Percy, bunul lui prieten, Felicity și un domn care trebuia să le urmărească și hotărască fiecare mișcare.

Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni  – sacrificii și aventură

Aventura lor nici nu putea lua o turnură mai neașteptată și mai… periculoasă. Pentru că s-a săturat de critica pe care tatăl lui iubea să i-o facă, Monty fură o casetă de bijuterii de la curtea regală franceză, după un schimb de replici acide. Pentru el părea un joc nevinovat, quid pro quo. Dar cutiuța avea o valoare pe care mintea lui nici nu și-o putea imagina. Curând avea să îi afle prețul real… Cursa contra cronometru a început și cei trei magnifici vor avea de înfruntat multe pericole. Miza? Supraviețuirea lor. Și singurul lucru care i-ar da sens vieții lui Monty, lucru legat foarte strâns de Percy, cel de care Monty era îndrăgostit până peste cap.

Când am deschis cartea asta, alchimia era singurul lucru care mi-ar fi trecut prin cap. Eu îmi închipuiam că voi fi martora unor întâmplări prin săli luxoase de bal, că voi avea parte de anunțuri de rupere a logodnei, batiste parfumate și întâlniri clandestine. Am găsit în schimb pirați, închisori, panaceu (termenul panaceu provine din limba greacă panakos, care înseamnă „remediu pentru toate”) inventat de alchimiști, ostatici, promisiuni și compromisuri. Și trei personaje pe care nu ai cum să nu le iubești.

Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni – o lectură savuroasă

Deși păstrează linia specifică epocii în care este amplasată acțiunea, Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni  este o lectură diferită, amuzantă și emoționantă. Stilul de scriere este unul magnetic, te atrage în poveste, ți se insinuează în suflet. Povestea este una extrem de accesibilă și eu abia aștept să văd ce aventuri ne așteaptă în volumul următor!

Deși poate părea superficial, romanul este o lecție despre maturizare, asumare și decizii care pot să îți dea complet viața peste cap.

Ghid de vicii și virtuți pentru gentlemeni a apărut la Leda Edge/ Grupul Editorial Corint și poate fi cumpărat de aici.

Bestseller New York Times

Cea mai bună carte pentru tineri a anului 2017 (Booklist)

 

Henry „Monty” Montague a primit o educație aleasă, în speranța că va deveni un gentleman perfect. Tânărul este însă un spirit neîmblânzit, pe care nici șederile în cele mai distinse școli din Anglia, nici pedepsele aplicate cu încrâncenare de severul său tata nu reușesc să îl lecuiască de pasiunea pentru jocurile de noroc, băutură și idilele cu bărbați și femei deopotrivă. Pornit în Marele Tur al Continentului, împreună cu cicălitoarea, dar inteligenta lui soră mai mică, Felicity, și avându-l alături pe cel mai bun prieten al său, Percy, de care e îndrăgostit până peste cap, Monty şi-a propus să dea uitării toate constrângerile și să se distreze cum nu a mai făcut-o vreodată. Când însă dă dovadă de nesăbuință și își însușește un obiect misterios de la curtea regală franceză, călătoria de plăcere se transformă într-o aventură în toată regula, din care nu lipsesc tâlharii la drumul mare, pirații, secretele alchimice și întâmplările romantice.

 

 

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns