Ghici cine urmează. Cred că asta mi-ar fi spus M.J. Arlidge dacă am fi putut discuta amândoi. M-am tot învârtit pe lângă site-ul prietenilor de la Editura Trei și am fost hotărâtă să stau departe de acest volum. Și asta pentru că e volumul nouă, peste opt s-a sărit, dar va fi tradus anul viitor. Nu știu de ce s-a întâmplat așa, dar jur că nici nu mă interesează. Atâta timp cât voi primi și volumul acela, eu mă declar mulțumită. Măcar volumele au apărut constant, seria a continuat și noi, cititorii și îndrăgostiții de tot ce înseamnă Helen Grace, ne-am putut continua călătoria.
Știti că v-am mai spus cu alte ocazii că am un talent incredibil când vine vorba de serii. Încep mereu cu ultimul sau din mijlocul seriei. Cu Arlidge am zis să o iau în ordine. Și îmi ieșise treaba asta. Până acum.
Dar om sunt și nu am rezistat tentației. Am primit cartea, am pus-o pe noptieră și m-am uitat lung la ea vreo două săptămâni. Atâta răbdare am avut. Am zis să o iau, să citesc primul capitol, să văd care mai e treaba pe acolo și atât. Da, ați ghicit. M-ați prins, nu mi-a ieșit. Dar nu am nici măcar un singur regret. Am citit cartea de parcă mă urmărea Helen Grace cu motocicleta ei. Mi-era cam dor și mă gândesc ce voi face eu când va ieși ultimul volum din serie … Pe mâinile cui o las pe Helen Grace și cine se va mai ocupa de infractori și de fărădelegile lor?
Ghici cine urmează – infractor nou, același univers
Dacă mă citiți de ceva vreme (și eu sper că faceți asta), știți deja că am o slăbiciune pentru thrillere/romane crime/polițiste și am și câteva romane/serii preferate. Deși, dacă vreau să merg la sigur, aleg mereu autori nordici, am și câțiva autori care nu sunt din aceeași zonă geografică, dar sunt la același nivel pe scara mea personală.
Arlidge a creat un univers, o lume întreagă guvernată de lupta dintre bine și rău, dintre infractori și demonii interiori. A plasat strategic un detectiv măcinat de traume și probleme personale, a țesut în jurul acestuia o rețea a răului și a fărădelegilor și ne-a prins pe noi, victime sigure ale tensiunii și adrenalinei.
Recunosc, fiecare caz mă fascinează (cu excepția volumului șapte, volum care m-a cam desumflat), dar Helen și Charlie sunt personajele mele preferate și cele pentru care am continuat și voi continua să citesc seria. Nu pot să mă compar cu Helen Grace, nu am nici experiența, nici flerul ei de detectiv. Dar am început să o cunosc și uneori simt că sunt umăr la umăr cu ea sau cu un pas în spate. Îi anticipez reacțiile, mișcările și gândurile. Și asta face un personaj bun, unul care ți se insinuează treptat în suflet și pe care ajungi să îl simți ca pe al doilea strat de piele.
Criminal în serie – răzbunarea trecutului
Dacă mă întrebați pe mine, eu nu am simțit vreo ruptură în ritmul acțiunii. Mi s-a părut că Helen Grace este exact așa cum mi-o aduceam aminte. Diferența este că a apărut un polițist nou și legătura dintre ei este una intimă. Deși simt că mai sunt câteva lucruri de spus despre acest episod din viața ei, lucruri pe care le voi afla sigur din volumul opt, M.J. Arlidge mi-a oferit suficiente informații și în Ghici cine urmează.
Sunt tare curioasă să aflu dacă sunt detalii despre un caz care se continuă în acest volum. Nu mi-a fost clar dacă acest caz a fost anchetat tot de departamentul lui Helen sau dacă Arlidge a vrut să pună în lumină doar evenimentele de acum.
Un cadavru este găsit în pădure. Poate ar fi fost tratat acest caz ca o simplă crimă. Dar victima fusese sunată înainte să moară și i se spusese că mai are doar o oră de trăit. Nici asta poate nu vi se pare ceva nemaivăzut. Dar bărbatul acesta fusese victimă și într-un caz care șocase întreaga comunitate.
Detaliile despre acea întâmplare le aflăm de la una dintre supraviețuitoare. Maxine era acum o femeie în toată firea, dar traumele acelei întâmplări o urmăriseră întreaga viață și prinseseră contur acum între paginile unui jurnal de memorii. Justin Lanning, prima victimă din șirul de crime, fusese sechestrat atunci alături de Maxime și de alți prieteni, toți adolescenți. Justin era acum un om de afaceri prosper, dar se pare că avea ceva de spus în legătură cu afirmațiile lui Maxine. Erau mai multe variante ale poveștii?
Un șir lung de crime, un singur vinovat?
Deși știe că este posibil să aibă un alt mobil al crimei și un modus operandi copiat doar din dorința de a abate atenția de la criminal, Helen Grace nu poate minimiza teoria că atacatorul din trecut venea să își termine treaba. Cum ar putea explica faptul că noile victime sunt aceleași cu victimele din trecut? De ce acum? De ce tot ei?
Prinsă între furtuna din suflet și misiunea de la serviciu, Helen Grace are momente când lasă garda jos și greșelile par să se strecoare pe sub radar. Bine că are o echipă puternică și Charlie îi rămâne aproape.
Nu degeaba v-am spus mai sus că o cunosc pe Helen (și implicit pe M.J. Arlidge). Am avut două mari teorii pentru acest caz și am căutat indicii și probe pentru amândouă. Una dintre ele a fost adevărată și m-am bucurat de parcă eu singură aș fi soluționat cazul și aș fi efectuat arestarea.
Ghici cine urmează – trecutul și demonii săi
Mi-a plăcut tare mult cartea și mă bucur să văd că autorul se întoarce cumva la „formula” de la începutul seriei: atenție la caz, la detalii, la relațiile interpersonale. A avut doza de suspans pe care am așteptat-o, m-a ținut cu gândul la ea chiar și atunci când nu am citit și abia aștept următorul volum! ❤️
Ghici cine urmează apărut la Editura Trei și poate fi cumpărat de aici.
Autor: M.J. Arlidge
Nr. de pagini: 560
Titlul original: All Fall Down
Limba originală: engleză
Traducere de: Alexandra Fusoi
Anul apariţiei: 2021
Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă