Găsește puterea să mergi mai departe. Oare de câte ori am auzit asta în viață? Cred că ni se spune lucrul acesta aproape de fiecare dată când suntem tentați să renunțăm, să predăm armele și să lăsăm lucrurile să se întâmple de la sine.

Găsește puterea să mergi mai departe. Dar în ce o găsești? Pe cine te poți baza? Pe umerii cui transferi o parte din nesiguranța ta?

Agnes Martin Lugand are un atribut foarte puternic în scrierile sale. Din câte am aflat, Agnes Lugand este psiholog și asta se vede în poveștile sale. Deși declara că vrea să păstreze separate cele două lumi ale sale, Agnes tot urmărește anumite aspecte, anumite tente psihologice în romanele pe care le aduce în fața publicului său.

Găsește puterea să mergi mai departe
Găsește puterea să mergi mai departe

Găsește puterea să mergi mai departe – dar poți să o faci indiferent de costuri?

Dacă ați mai fost în vizită pe blogul meu, atunci știți că Agnes Lugand nu mă convinsese cu primele sale cărți. Drăguțe, ușurele, numai bune de uitat a doua zi. Lăsase atunci prea multe aspecte tratate cu superficialitate, prea multe lucruri nu prea ușor de depășit.

Cu ultimele două cărți apărute la noi – Ceea ce nu poate fi ascuns  și Găsește puterea să mergi mai departe – Agnes Lugand pare să se strecoare pe lista autorilor buni, autori pe care voi continua să îi caut și să îi urmăresc. Literar vorbind.

„O scriitoare care reuşeşte ca nimeni alta să transforme cotidianul în roman.” – L’Agathois

Poveștile sale tind să se închege din ce în ce mai mult, personajele sunt mult mai atent construite și dramele din viața lor sunt mai „apropiate” (dacă pot spune așa) de ceea ce se întâmplă în viața noastră sau a prietenilor noștri.

Ceea ce nu poate fi ascuns mi-a plăcut mai mult. Și nu neapărat pentru poveste, mai ales că m-am identificat mai mult cu personajul din romanul de față. Cred că traducerea a scârțâit tare și a fost supărător să tot văd „mă simțeam dezolată”. Cred că se potrivea mult mai bine o altă expresie. Je suis désolé putea îmbrăca o formă mult mai grăitoare și mai potrivită.

O căsnicie pe butuci sau un restart?

Fiind iubitoare de thrillere și o cititoare cu scanerul minciunilor mereu activat, mi-a fost greu să-i acord credit soțului Avei. Xavier mi s-a părut că ascunde ceva tot timpul, aproape că puteam să jur că îmi va trânti autoarea o răsturnare de situație de mă va lua cu amețeală. Nu a fost să fie, dar eu tot mai sper că o va face în alt roman.

În povestea de față, Agnes Lugand urmărește lumea unui cuplu, fericit și cu doi copii minunați, urmărit de ghinionul unui accident. Un partener care luptă și preia din rolurile celuilalt, altul care nu vrea să lupte și care nu mai vede pădurea de uscături. Gestionarea unui astfel de subiect îi era la îndemână lui Lugand și a știut să se joace cu sentimentele personajelor sale. Nesiguranță, durere, speranță, optimism, saturație, resemnare, renunțare. Prin toate treci și pe toate le înțelegi. Asta numai dacă alegi să privești situația din ambele tabere, oricât de greu sau de dureros ar fi acest exercițiu de imaginație.

Ava și Xavier – play sau pauză?

Ava este o femeie luptătoare. M-am identificat în multe momente cu ea și am încercat să îi accept deciziile și momentele de slăbiciune. Drumul ei nu a fost unul ușor și i-am înțeles fluctuațiile emoționale. Nu era ușor să te trezești cu soțul prizonier pe un pat de spital, cu galeria pe pauză și cu decizii luate în numele tuturor.

Un eveniment nefericit poate avea două tăișuri, dacă privim strict din punct de vedere sentimental. Poate resuscita o relație sau o poate îngropa definitiv.

„Talentul lui Lugand este incontestabil, romanele ei vădind o profundă cunoaştere a subtilităţilor sufletului omenesc.” – Le Figaro

Ava și Xavier erau fericiți, împliniți profesional, părinți mândri, cu îndatoriri clar stabilite. Dar, într-o singură clipă (uneori nu îi ia prea mult destinului pentru a ne întoarce viața pe dos), lumea lor se mută într-o rezervă de spital, cu doi oameni care ajung victimele propriilor gânduri.

Xavier provoacă un accident de motocicletă și ajunge în stare gravă la spital. Rănește o femeie tânără, o violonistă renumită. Rănit, debusolat și măcinat de vină, Xavier nu luptă pentru a se reîntoarce la familia sa. Nu credea că merită să se bucure de viață. Provocase un ghinion teribil pentru femeia aceea nevinovată. Dar nu condamna și o soție? Nu condamna și doi copii? Nu sfâșia în zeci de bucăți două familii?

Găsește puterea să mergi mai departe

Rănită de atitudinea lui Xavier, respinsă chiar de omul pe care îl iubea cel mai mult, Ava își caută puncte de alinare. Și le găsește într-o prietenie pe care nu și-ar fi imaginat-o vreodată. Sacha, soțul femeii accidentate de Xavier, își urlă la rândul său disperarea și neputința pe holurile spitalului. Cei doi pacienți păreau să trăiască în propriul univers, unul alimentat de vină și grijă, un univers în care nimeni nu putea să pătrundă… Ei doi, răniți doar sentimental, par să găsească sprijin și normalitate unul în celălalt. Dar era firesc, era corect din punct de vedere moral?

Găsește Ava puterea pentru a merge mai departe? Orice decizie ar fi costat-o mult. Ce va face și care va fi deznodământul poveștii lor? Va trebui să aflați voi, eu sper doar că v-am făcut curioși și dornici de a-i afla povestea.

Găsește puterea să mergi mai departe a apărut la Editura Trei și poate fi cumpărată de aici. 

Agnès Martin Lugand se numără printre primii zece cei mai de succes autori francezi: cărțile ei s-au vândut în peste 3 milioane de exemplare în întreaga lume și au fost traduse în 35 de limbi.
La Editura Trei, de aceeași autoare, au apărut: Oamenii fericiți citesc și beau cafea, Viața e ușoară, nu ți face griji, Îmi pare rău, sunt așteptată…, Fericirea îmi scapă printre degete, Încă aud muzica noastră în gând, Lumina unui nou început şi Ceea ce nu poate fi ascuns.

Autor: Agnès Martin-Lugand

Nr. de pagini: 288

Titlul original: Nos résiliences

Limba originală: franceză
Traducere de: Ela Negreanu

Anul apariţiei: 2020

Format: paperback cu supracopertă

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns