Gambitul damei sau cum să te îndrăgostești de sportul minții. Am rezistat eroic în fața mini-seriei cu același nume. Dacă mă uit la film, nu mă pot dezlipi de actori și nu întotdeauna se potrivește viziunea regizorilor și scenariștilor cu a mea. Nu sunt nici adepta romanelor care apar cu supracoperta inspirată din ecranizări. Tot din același motiv.

Gambitul damei mi-a cam scuturat ideile. Credeam că am puțin habar despre șah și tot ce este legat de el. Dar am realizat că știu fix nimic. Când eram în căutarea informațiilor despre ce înseamnă gambit, am descoperit câte strategii și elemente necunoscute există. Deschideri, finaluri, mari maeștri și lovituri de expert. Și am realizat și că romanul a pierdut un pic la traducere. Nu poți folosi altceva când vine vorba de chestiile tehnice. Terminologia este una fixă, pe înțelesul iubitorilor de șah și cred că trebuia respectată.

Beth poate fi ea însăși privită ca un gambit (sacrificare a unui pion alb sau a altei piese la începutul unei partide de șah pentru obținerea unui avantaj în atac). Se sacrifică din dorința de a demonstra că și femeile joacă șah. Va fi acceptată sau se va lovi de refuzuri repetate?

Gambitul damei
Gambitul damei

Obsesie și un strop de nebunie

Dincolo de minusul pe care l-am menționat mai sus, cartea mi-a plăcut extraordinar de mult. Și asta pentru că Beth a fost „one of a kind”. Dar și pentru că autorul a reușit să îmi dea mat. Sau cred că aș putea spune chiar pat (când jucătorul care e la mutare nu este în șah, dar nu mai are nici o mutare legală). Aș fi putut închide cartea, era legal. Dar nu am făcut-o.

Am rămas prizoniera lui Bteh, am simțit febra competițiilor și m-am minunat de cât de uluitoare poate fi lumea șahului. Au fost și câteva momente emoționante și m-aș fi bucurat dacă autorul și-ar fi concentrat un pic mai mult atenția asupra lui Beth. A subliniat puterea ei, dorința de a câștiga într-o lume a bărbaților. I-a scos în față punctele critice și a lăsat-o subjugată de slăbiciuni. Dar aș fi vrut un picuț mai mult acces în sufletul ei, în mintea plină de lumini și umbre.

Beth – un personaj unic

Beth este definiția copilului de geniu. Având noroc să fie descoperită la timp, Beth nu joacă șah. Este personificarea șahului. Se sacrifică pentru șah, respiră șah, visează șah, citește despre șah.

Beth rămâne orfană și așa ajunge într-un orfelinat de fete. Își târăște zilele printre orele plictisitoare și păhăruțele în care primeau „vitamine”. Beth devine dependentă de calmante și apelează la ele de fiecare dată când propriile emoții o copleșesc.

„« Trebuie să-mi placă șahul?» – întreabă oamenii când le recomand cartea. Vă promit că oricine s-a simțit vreodată pierdut, respins sau subestimat, dar speră cu înverșunare că ceva din interiorul său i-ar putea salva cumva viața, va iubi această carte. ” – The New Yorker

Domnul Shaibel, îngrijitorul orfelinatului, este cel care o inițiază pe Beth în lumea șahului. Nu îi explică de la început, nu îi oferă informații. Dar Beth, cu mintea ei ageră, se prinde destul de repede de „schema” urmărită de domnul Shaibel. El îi oferă ulterior primele sfaturi, prima carte despre șah și primii cinci dolari pentru a participa la un campionat de șah.

– Ce vrei, copilă? zise el.

În mod normal, Beth ar fi fugit, evitând orice interacțiune umană, mai ales cu adulții, dar de data aceasta nu dădu înapoi.

– Cum se numește jocul? întrebă ea.

Domnul Shaibel îi aruncă o privire lungă.

– Ar trebui să fii sus, cu ceilalți.

Îndrăzneață, îi răspunse cu aceeași privire; era ceva la omul acela, statornicia cu care juca jocul acela misterios o ajută să rămână pe poziții ca să afle ce dorea.

– Nu vreau să fiu cu ceilalți, spuse ea. Vreau să știu ce joc joci.Domnul Shaibel o privi mai atent. Apoi ridică din umeri.

– Se numește șah.”

Beth – șansa unei noi vieți

Din fericire, Beth este adoptată și primește libertatea de a participa la turneele de șah. Așa primește sprijinul necondiționat al unui om și suficient curaj de a lupta alături sau împotriva numelor mari din lumea șahului. M-aș fi păstrat, dacă aș fi fost în locul autorului, departe de poveste chestiile politice și aș fi menținut un echilibru și o veridicitate în acțiunile celorlalte personaje. Rușii nu sunt întotdeauna ușor de emoționat. Și cred că nici nu sunt campioni la înfrângeri.

Dincolo de micile chichițe pe care le-am găsit pe ici, pe colo, cartea poate fi o alegere foarte bună! Și nu spun asta mânată de vreun soi de feminism mascat. Povestea asta putea fi povestea unui bărbat. Nu m-ar fi deranjat. Spun asta numai pentru că autorul a știut să mențină vie atenția cititorului, să nu îl plictisească inutil cu informații despre șah. Eu eram acolo, alături de ei, cu pumnii încordați, urmărind „calcule” și vânând greșelile oponenților. Chiar dacă singura dintre noi care se pricepea era Beth.

Nu știu cum va fi pentru voi, dar eu mă bucuram de fiecare dată când reușeam să identific o strategie. Bine, Apărarea Siciliană este cel mai des menționată în carte și ajungi să ți-o însușești.

Gambitul Damei – șah mat

Povestea lui Beth este una amețitoare, iar drumul ei este fascinant. De la copil aspirant la campion. De la statutul de orfană la cel de învingătoare. Povestea asta ar putea servi drept model multora dintre noi. Exceptând partea plină de vicii (pe care nu am putut-o asimila foarte ușor. Știu că sportul necesită multă disciplină și în mintea mea, cele două lumi nu se pot amesteca. Dar cum nu am practicat niciodată vreun sport în mod profi, am preferat să nu mă pronunț). De asta am spus mai sus că, voiam să pătrund mai mult în sufletul lui Beth. Era talentată, ne-a dovedit. Dar sigur existau în sufletul ei multe goluri, goluri pe care nici șahul nu le-a putut umple complet.

Una peste alta, mi-a plăcut mult cartea! Am vizionat și două episoade din mini-serie și m-am oprit. Voi continua cândva. Nu am putut acum. Eram prinsă sub vraja cărții și mi-a fost de ajuns.

Gambitul damei a apărut la Editura Bookzone și poate fi comandată de aici. 

Cartea „Gambitul Damei” în cifre:

 • Locul 1 în topul zilnic Netflix pentru 28 de zile
 • 62 de milioane de abonați care au urmărit serialul
 • 63 de țări în care miniseria a fost numărul 1
 • Bestseller The New York Times la 37 de ani de la lansare
 • Format: 130×200
  Editura: Bookzone
  Autor: Walter Tevis
  Anul publicării: 2020

5 COMENTARII

Lasă un răspuns