Frânturi din el este romanul care mi-a atras cel mai tare atenția pe Libris. Intrasem doar să frunzăresc noutățile, să văd ce bunătăți în engleză au mai adăugat pe rafturile librăriei și atât. Și am „plecat” acasă cu două cărți, ambele alese la impuls.

V-am mai spus și altă dată: gustul meu literar este un teren pe care se îmbină doar contraste. Nu mă veți înțelege. Stați liniștiți, nici eu nu mă înțeleg uneori. Cu Colleen Hoover m-am mai întâlnit și am ales două cărți aflate, cumva, la poli opuși. Deși nu o pot încadra într-un tipar anume, Colleen Hoover pare să facă slalom printre poveștile pentru tineri și cele pentru oameni maturi.

Frânturi din el
Frânturi din el

Nu am atâta substanță cât pentru a lipi o etichetă de stilul ei de scriere. Dar am o concluzie, una care mie mi-a bucurat sufletul și mi-a sădit ideea că ne vom mai întâlni în viitor. Poate că poveștile ei sunt dulci, clișeice și previzibile. Dar au emoție. Au oameni. Au trăire și culoare. Au bine, vindecare și-o frântură de speranță.

Frânturi din el – unde începe iertarea și câte putem ierta?

Am terminat cartea asta la cinci dimineața. Adormisem cu sufletul gol, dar cu o sămânță de speranță aruncată într-un colț. Când dau peste personaje cu care mă identific, aproape că îmi este greu să le urmăresc traseul. Le simt durerea, mă dor deciziile și mi-e greu să le accept uneori.

Știu că au fost momente în care pus cartea pe pauză și m-am uitat înapoi, în trecutul meu, acolo unde aceleași îndoieli, întrebări și neputințe m-au măcinat pe interior. M-am identificat cu Kenna și am știut cât de mult doare să te țină cineva departe de copilul tău, să îți înghiți lacrimile și să îți simți brațele goale.

Nu o să mint, am plâns la un moment dat. Așa sunt eu. Trăiesc, vibrez și mă contopesc cu povestea, cu oamenii, cu locurile. Și îmi sunt dragi istoriile care mustesc a viață, a iertare și a bine. Iar cartea asta, dincolo de unele momente care m-au supărat puțin (dar e doar chestiune de gusturi), a fost atât de lipicioasă și de caldă! Am mai zâmbit o dată la final și am mai simțit o lacrimă. Exact avalanșa aia de emoții se face vinovată de nota mare pe care i-am dat-o pe Goodreads. Sunt sigură că acum nu i-aș mai fi dat-o. Dar nu regret nimic. M-am topit ca un om de zăpadă uitat în soare și ultimul rând a fost curat balsam. ❤️

Trecut, început, iertare, durere

Mi-a plăcut mult ideea autoarei din mulțumirile de la finalul cărții. Nu a așezat undeva anume acțiunea acestei cărți. S-a gândit că putem să o așezăm noi oriunde. Poate pe strada noastră, poate în colțul unui oraș pe care l-am vizitat. Ce se întâmplă în cartea asta se poate întâmpla oriunde. Viața ne surprinde la fiecare pas, viața răstoarnă toate ipotezele și toate așteptările, viața ne pune față în față aproape întotdeauna cu acel „niciodată nu aș…” pe care l-am spus cândva.

Povestea asta este despre iertare, despre ce rol pot juca oamenii în viața noastră și cât de important este să îi găsim pe cei care ne pot ajuta să mergem mai departe.

„Dar apoi momentele precum cel de față îmi amintesc că fericirea nu e un lucru pe care toți ne străduim să-l obținem în viață; fericirea e pur și simplu ceva ce apare din când în când – uneori, în doze minuscule, dar suficiente încât să mergem mai departe.”

Frânturi din el – când viața îți dă prea multe lămâi, ce alegi tu să faci cu ele?

Kenna Rowan greșise. Și greșise mult. Iar greșeala ei afectase și viața altora. Plătise cu cinci ani de închisoare. Pentru unii pedeapsa ei fusese prea blândă, pentru Kenna fusese sfâșietoare. Și nu pentru că nu-și dorea chiar ea să stea închisă departe de lume și de viața pe care o cunoscuse, ci pentru că femeia nu-și cunoscuse fetița și trăise pentru clipa în care îi că simți mirosul și îmbrățișarea.

O adusese pe lume, dar lumea nu-i permisese să o vadă crescând. Acum, aproape cinci mai târziu, Diem sigur ar purta fustițe colorate și fundițe în păr. Dar și-ar dori o mamă care nu-i cântase cântece de leagăn? Ar putea ea înțelege traseul mamei ei, ar putea să o ierte vreodată?

Kenna nu poate pierde timpul cu întrebări mistuitoare. Gândurile sale oricum îi ardeau măruntaiele și dorul mușca tot mai adânc din inima ei. Întoarsă în Denver, Kenna se vede nevoită să dea piept cu cele mai negre așteptări. Și găsește un aliat acolo unde nici nu spera. Dar puteau doi oameni să țină la distanță o comunitate?

Frânturi din el – o poveste despre dragoste și iertare

Mi-a plăcut Kenna și l-am îndrăgit pe Ledger. M-am înmuiat de fiecare dată când acesta îi făcea poftele micuței Diem. Am apreciat prietenia frumoasă dintre Ledger și familia care o creștea pe Diem. Sunt acolo atâtea straturi de emoții, atâtea replici amuzante și atâtea lupte… Desigur, v-am spus deja, povestea este previzibilă, dulce și pudrată cu prea mult roz. Dar mi-a plăcut exact așa cum a fost. M-am învăluit cu toate trăirile și m-am alinat cu finalul.

I-am iubit, i-am strecurat în sufletul meu și le-am urat fericire și liniște. Aveau nevoie. Drumul lor a fost anevoios, punctat de decizii greșite, de amar și de lupte fără sens. Vă recomand cartea cu mult drag!

Frânturi din el – Colleen Hoover – este disponibilă pe Libris. ❤️

Autor: Colleen Hoover

Editura: EPICA

Nr. pagini: 368

An aparitie: 2022

Colectie: EpicLove

Editie: Necartonata

Titlu Original: Reminders of Him

Traducator: Ioana Socolescu

 

Lasă un răspuns