Iubitori de fantasy, cartea asta este pentru voi! Cei care vă doriți să încercați ceva fantasy, dar nu aveți curaj, cartea asta este pentru voi! Dragi iubitori de carte, oameni care vă doriți să descoperiți povești frumoase scrise de autori români contemporani talentați, cartea asta este pentru voi! Pe scurt, orice ați face, vă rog să îi dați o șansă romanului scris de autoarea Daniela Faur! Vă spun sincer, nu mă așteptam la așa poveste, ba chiar plecasem la drum fără așteptări, fără scenarii, fără semne de întrebare. 

40355719_2180818272184876_7315052581875613696_n.jpg

Ce are „Moartea Vie” atât de special? Are un tipar foarte bine ales de autoare, replici frumoase, cuvinte bine alese, o autoare talentată și un strop de nostalgie. De ce nostalgie? Mi-a adus aminte de Captain Planet. Vă aduceți aminte? „Pământ! Apă! Aer! Foc! Captain Planet!” Doamne, câte amintiri!

Autoarea Daniela Faur păstrează doar elementele naturii, le încadrează într-o poveste minunată și înzestrează personajele romanului cu puteri fantastice strâns legate de acestea. Nativii, cei care erau înzestrați cu aceste puteri, aveau darul de a controla lumea cu ajutorul elementului specific, element pe care îl „purtau” pe piele: dacă aveau un norișor, controlau vremea; cei care aveau „tatuat” o picătură de apă, controlau apa…

Exista un orășel liniștit, numit Harmonie, unde Nativii puteau locui nestingheriți. Asta nu înseamnă că putem întâlni norișori plini de ploaie, vârtejuri sau furtuni iscate din senin.  Ei trăiau pașnic până când Nativii focului ajung la concluzia că ei vor să fie cunoscuți de oameni, ba chiar vor să vadă câtă teamă le puteau produce celor neînzestrați. Pentru că nu au ajuns la un consens cu ceilalți membri ai comunității, s-au retras departe de ceilalți Nativi după ce au pârjolit micuțul Harmonie, 

În cadrul comunității lor existau reguli puține, dar clare. Nu aveau voie să se căsătorească decât cu Nativii care purtau același semn, copiii din această căsătorie având, evident, aceleași puteri ca părinții lor. Acestea sunt toate elementele fantasy pe care le veți întâlni în carte, veți mai găsi și o Furie și vă va fi explicat pe îndelete ce înseamnă Moartea Vie, dar astea sunt elemente pe care trebuie să le descoperiți singuri. Probabil, vă veți îndrăgosti la fel ca mine de imaginația autoarei. De ce am ținut să spun toate astea? Pentru că încadrarea cărții mi se pare nepotrivită, ba chiar cred că îi face acesteia un mare rău. Nu este Science Fiction, nici măcar fantasy din acela complicat cu mii de rețele ale Răului. Este o poveste fantasy, are accente de dramă și thriller, eu așa am perceput-o.  

Bun, acum că am spus ce aveam pe suflet, să vă spun și cum începe romanul nostru. Da, ați ghicit! Detaliile de mai sus, și nu numai, le descoperiți, rând pe rând, de-a lungul lecturii. 

Romanul debutează cu poveștile de viață din sânul a două familii extrem de diferite. În cadrul familiei formată din Eric și Mona, tristețea își făcuse culcuș.

Eric era semn de Apă și se îndrăgostise de o fată care era Nativ de Aer. S-au căsătorit în ciuda normelor impuse și au avut-o pe Mona. Ea era semn de Pământ. Era pentru prima oară când se născuse un Nativ diferit. Mona fusese fericită până la vârsta de 13 ani. Mama ei dispăruse de cinci ani și ea fusese nevoită să își asiste tatăl în căutările lui neîntrerupte sau să îi suporte momentele de izolare pe care și le impunea. Mona împlinea în curând 18 ani și era mai introvertită ca niciodată. Se îmbrăca în negru și se ascundea în spatele replicilor monosilabice. Tatăl ei se comporta ca un gardian și venea să o ia de la școală, poate pentru că îi era teamă să nu dispară și ea. În realitate, Mona se prefăcea supărată de atitudinea tatălui ei, în secret tânjea după momentele astea. Erau singura ei certitudine. 

De cealaltă parte, facem cunoștință cu familia „triunghi”. Familia perfectă compusă din trei membri: copilul, tatăl ocupat cu serviciul și mama casnică. Ema era specială. Avusese un accident și nu știa cine fusese înainte de ultimii 4 ani din viața ei. Nu știa de unde venea și nici ce îi plăcea, dar avea încredere în soțul ei și în micuța pe care o iubea nebunește. 

Suntem părtașii poveștii de dragoste a Monei și a scenelor domestice din cadrul familiei Emei. În ciuda normalității afișate, se simte ceva clocotind în interior, tensiunea este aproape tangibilă. Ce legătură există între aceste două familii și ce profeție este pe cale să se îndeplinească? Ce secrete se ascund sub fațada familiei perfecte?

Am adorat cartea asta! Și nu exagerez deloc! De ce? Finalul a fost unul care mi-a dat fiori, pentru naturalețea cu care autoarea împletește totul,  pentru originalitatea Danielei Faur în ceea ce privește subiectul despre care alege să scrie, stilul aerisit, ușurința cu care scrie, fluiditatea replicilor. Nu știu ce mă așteaptă în volumul doi, dar știu că Daniela Faur a intrat pe lista autorilor pe care îi voi recomanda de acum încolo! Este un autor talentat, un autor care ar trebui mai des promovat și mai mult citit! Felicitările mele! 

Romanul a apărut la Editura Pavcon și poate fi comandat de aici
Despre carte:
Autor: Daniela Faur
Nr. pag.: 256
Seria: Forte ale Naturii, vol. 1
Colecţia: Colecţia Science-Fiction, #10
Plonjează cu încredere într-un univers în care visai de mult timp să ajungi. Acel univers unde oameni obişnuiţi îşi descoperă deodată forţe noi, menite să le transforme vieţile şi pe ei înşişi în… altceva. Caută adânc în tine şi cercetează cu mare atenţie, fiindcă s-ar putea să descoperi o fiinţă despre care habar nu aveai că poate fi… altceva, că poate face… altceva şi, mai ales, că poate obţine… altceva de la viaţa ei.
Ciclul Forţe ale Naturii, care începe, iată, cu acest prim volum – Moartea Vie – te va purta într-o lume în care cele patru elemente ale Naturii – Focul, Aerul, Apa şi Pământul – duc o luptă acerbă spre a cuceri întâietate în existenţele unor eroi de care te vei îndrăgosti iremediabil.

36 COMENTARII

  1. Atât cărțile, cât și recenzia ta sunt minunate. Abia aștept să citesc și urmatorul volum, să văd cum se încheie aventurile personajelor…sau poate continuă???

  2. […] Vă aduceți aminte de Daniela Faur? V-am spus acum ceva timp că ar trebui să auzim mai des de această autoare. Vin astăzi doar pentru a-mi întări spusele. Când vine vorba de serii, te aștepți ca volumul doi să îl întreacă pe primul. În seria Forțe ale naturii exact asta se întâmplă. Deși volumul doi abundă în răsturnări de situație și în secrete dezvăluite, nu aș schimba nimic la volumul „Moartea vie”, de care v-am povestit aici.  […]

  3. Nu stiam de cartea asta. Cum am putut sa ratez asa ceva? Ma bucur ca incep sa vad din ce in ce mai multi autori romani ce isi publica cartile. Aaa… si recenzia este, ca de obicei, minunata.

  4. Eu am fugit de povestea asta datorită încadrării. Eu cu SF-ul nu mă prea împac, iar atunci când am avut cartea în mână cam oscilam, am amânat-o cât am putut, dar când am început să citesc.. Doamne, am uitat că vine Noul An :). E minunată cartea, autoarea și sunt sigură că Daniela Faur nu se oprește aici… și bine face! :). Felicitări pentru recenzie!

  5. Multumesc mult Anca <3 Ma bucur din suflet ca ti-a placut. Acum scriu la volumul 3 si mi se pare minunat sa ma intorc la prima carte, acolo unde povestea debuteaza si personajele incep sa-si descopere adevarata Forta. Volumul doi iti va placea la fel de mult, sunt sigura. Cartea se gaseste si pe Carturesti online, pentru doritori.

Lasă un răspuns