Forța naturii este cel de-al doilea volum al seriei Aaron Falk. Deși este o serie de personaj, care ne propune să îl urmărim pe agentul federal Aaron Falk, și volumele se pot citi individual, vă recomand să le citiți în ordinea apariției lor.  Povestea de viață a agentului este ca un puzzle, completându-se treptat, cu fiecare volum.

Primul volum, Arșița, mi-a plăcut mai mult. Poate pentru starea de tensiune, poate pentru ancheta realizată de poliție, poate pentru că l-am simțit pe Aaron Falk mult mai implicat în investigație. Sau poate vinovată a fost doar starea mea. Nu prea îmi mai găsesc locul în ultimele zile și nu prea mai știu să îmi aleg bine lecturile potrivite pentru această dispoziție.

Forța naturii
Forța naturii

Forța naturii – natura e vinovată sau avem de-a face cu un criminal?

Aaron Falk nu este ușor de descifrat. Își păstrează viața departe de ochii colegilor săi, dar și de cei ai publicului său. Ni se dezvăluie treptat, prin frânturi de informație sau prin cuvinte spuse pe jumătate. Cred că mai degrabă l-am cunoscut prin acțiunile sale, prin detaliile pe care autoarea ni le-a oferit despre stilul și modul său de viață. Bine că există Carmen, colega lui Falk. Doar ea știe cum să se insinueze prin „crăpăturile” pe care Falk nu reușește să le acopere la timp. Mi-ar plăcea să o cunosc și pe Carmen mult mai bine, sper ca Jane Harper să îi acorde propria ei bucată de poveste.

Aaron Falk are potențial. Cred că, dacă va continua pe linia aceasta, are toate șansele să ajungă pe panoul meu cu detectivi preferați. Bine, nimeni nu o ajunge pe Helen Grace, dar am nevoie și de o prezență masculină. Deși agentul federal vrea să lase impresia unui om cu sânge rece, calculat și echilibrat, știu că este și un sensibil. Mai ales când vine vorba de relația cu tatăl lui.

„Toate personajele romanului au profunzime. Şi mai ales Aaron Falk, care e mai mult decât un detectiv convenţional. Meditativ şi plin de compasiune, Falk este busola morală a cărţii.” – New York Times Book Review

Cinci prietene. O crimă sau un eveniment nefericit?

Un team building, cinci colege, cinci colegi, două trasee diferite, activătăți într-o zonă frumoasă. Ce poate merge prost? Totul.

„Un roman ingenios şi captivant, a cărui acţiune se desfăşoară într-un ritm excelent dozat, condusă de relaţiile complexe dintre cele cinci femei.” – Irish Times

Aaron Falk o atrage într-o anchetă polițienească pe Alice Russell. Femeia lucra într-o companie suspectată de fraudă economică. Poliția avea nevoie de un „șoricel” de laborator care să adune informații din interior. Și Alice este veriga perfectă.

Doar că, înainte cu o zi de predarea contractelor incriminatoare, Alice Russell dispare. Compania organizează un team building. Deși pare o activitate firească, mai marii companiei acordau o grijă aparte listei cu numele participanților. Puneau pe ea angajații care erau propuși pentru promovare sau  angajații care ridicau diferite probleme la locul de muncă. Vă dați seama că scânteile mocnesc în sânul echipelor. Dar erau antipatiile suficient de puternice pentru a deveni mobilul unei crime?

Forța naturii – antipatii sau răzbunare?

Despre echipa băieților aflăm prea puține lucruri, adevărata acțiune petrecându-se în echipa fetelor.

 Alice și-a făcut-o cu mâna ei. 

Alice, Jill, Bree, Lauren, Beth. Pleacă cinci colege pe un traseu prestabilit, ajung înapoi numai patru. Alice nu se întorsese. Ce se întâmplase cu tânăra femeie? Fusese eliminată, plecase singură? Și dacă da, de ce nu venea înapoi? Problema este și mai serioasă pentru că totul se întâmplase într-o zonă foarte cunoscută de polițiști. Giralang era locul unde activase un criminal în serie. Mulți turiști își găsiseră sfârșitul acolo. Și se pare că, deviind de la traseul marcat de organizatori, femeile nimeriseră chiar la coliba abandonată a acestuia.

Deși autoarea a împletit frumos firul prezent cu trecutul apropiat (orele petrecute în sălbăticie), eu nu m-am putut conecta cu povestea. Ancheta mi s-a părut realizată pe repede înainte, frânturile de dezvăluiri prea seci și operațiunile de căutare prea puțin exploatate. Am avut impresia că autoarea lasă frâul anchetei în mâinile noastre. Ne lasă să căutăm motivele, să vedem dincolo de mărturiile trunchiate, să punem informațiile cap la cap.

Sinceră să fiu, și motivația pentru anumite acțiuni mi s-a părut slabă. E drept, pentru a face rău nu ai nevoie de prea multe motive, e în natura unora să facă rău oricui, prin orice mijloace. Am avut senzația că autoarea ne-a oferit o schiță a unei povești și că, ulterior, ar mai avea nevoie de timp pentru a umple niște goluri.

De la plimbare la crimă

Forța naturii mai avea nevoie de un pic de timp, de puțină atenție pentru detalii. Personajele au fost destul de slab conturate, nici despre viața anchetatorilor nu am aflat mare lucru. Este nevoie de timp pentru a reda perfect contrastul acesta dintre scenele domestice și activitatea profesională. Este nevoie de acel ceva care să te facă să vrei mai mult. Ancore, eu așa le spun. Ancorele alea care au puterea de a te face să rămâi prins între pagini.

Cu toate acestea, abia aștept să vedem unde mă va mai „obliga” Aaron Falk să îl însoțesc. Mie îmi place tare mult goana asta după vinovați și după indicii și probe. Și îmi este dator cu câteva explicații. Plus că, așa cum am spus mai sus, Carmen – partenera lui Falk – îmi este foarte dragă și vreau să o cunosc mai bine.

Ps: trebuie să mergem și la nuntă. eh, dar nu vreți să vă spun mai multe, nu? :))

Forța naturii a apărut la Editura Trei și poate fi comandat de aici. 

Autor: Jane Harper

Nr. de pagini: 424

Titlul original: Force of Nature

Limba originală: engleză
Traducere de: Cornelia Marinescu
Anul apariţiei: 2020

Format: 130 x 200 mm, paperback cu supracopertă

 

3 COMENTARII

  1. Da, primul volum a fost mult mai bun. După ce am cumpărat „Arșita”, cred că am terminat-o în maxim 2 zile. „Forța naturii” mi-a luat mai multe zile, nu a fost la fel de „lipicioasă„.

Lasă un răspuns