Foc aprins este una dintre cărțile la care abia așteptam să ajung, mai ales după ce fetele de pe grup au recomandat-o atât de călduros. Mă cunoașteți deja și știți cât de mult îmi plac poveștile emoționante, punctate de alegeri, sacrificii, iubire și legături indestructibile. Iar Julianne Maclean adună sub cupola acestui roman toate elementele care pot cuceri orice cititor, adaugă personaje ușor de iubit, decizii în numele iubirii și o serie de compromisuri. Rezultatul nu poate fi decât unul încântător, nu-i așa?

Foc aprins
Foc aprins

Am citit recent și Începuturi fără sfârșit,  romanul scris de Rebecca Yarros. Să știți că aceste două povești seamănă foarte tare, având multe puncte în comun. Însă, din punctul meu de vedere, Julianne Maclean a reușit să ne livreze o poveste mult mai ușor de acceptat, mai plină de emoție și de adevăruri. Am simțit că totul s-a așezat mult mai natural în romanul lui Julianne Maclean, mai ales că baza a fost una mult mai solidă, construită cu elemente veridice, care ar fi putut trece oricând drept reale.

Foc aprins – sacrificii în numele iubirii

„O saga minunată despre secretele pe care le păstrăm și minciunile pe care le spunem ca să supraviețuim. Cu personaje fascinante și situată pe fundalul teribil de realist al Londrei și Europei din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cartea lui Julianne MacLean își ține cititorii în suspans până la sfârșit. Mi-a plăcut!” Victoria Connelly, autoarea bestsellerului The Rose Girls

Cel mai mult îmi plac romanele care vin și împletesc în jurul meu un cocon de stări și emoții. Deși nu am trăit în vremurile respective și nu le-aș înțelege pe deplin temerile și alegerile, unele povești au capacitatea de a mă transporta fix în mijlocul acțiunii. Locul devine dintr-odată familiar, atmosfera devine densă și plină de pericol, personajele îmi transferă mai toate slăbiciunile și fricile lor. Trăiesc alături de ele momentele bune și mai puțin bune, le calc pe urme și le număr pașii către izbăvire sau condamnare.

Nu este un drum ușor, mai ales atunci când ajungi să mă identific cu personajele, să confund sentimentele mele cu sentimentele lor, când mă pierd în universul trădării, al secretelor și al minciunilor bine țesute. La final, atunci când totul găsește drumul spre lumină, eliberarea lor devine eliberarea mea. Simt că pot răsufla ușurată, din tot sufletul, eliberată și descătușată de poverile pe care le-am purtat prea mult pe umeri. Sunt conștientă că nu au fost ale mele, dar le-am simțit ca și cum ar fi fost. Julianne Maclean a făcut asta posibil, datorită forței scriiturii sale și datorită capacității deosebite de a țese povești și de a împleti destine.

Alegeri, sacrificii, suferințe

V-am spus de multe ori (și sigur o să vă mai spun) că îmi plac mult poveștile care împletesc planurile temporale. Deși cele din prezent au mai multe elemente pe care le cunosc și le pot controla, cele din trecut sunt întotdeauna mai pline de savoare, încărcate până la refuz de amintiri, durere și dragoste. Tocmai de aceea, aproape întotdeauna, poveștile cu baza amplasată mult înapoi pe firul timpului sunt preferatele mele.

Mulți autori caută să găsească echilibrul dintre planuri și, de multe ori, poveștile își capătă bucata lor de spațiu și timp. Julianne Maclean m-a cucerit pentru că a oferit bucata mai generoasă poveștii din trecut. Povestea din prezent a fost ca o completare, o trecere în revistă a urmărilor deciziilor unor personaje pe care le întâlnim. Prezentul s-a strecurat agil printre crăpăturile trecutului și nu a încercat să strălucească mai tare. A lăsat capul în jos, timid și convins că trecutul avea mai multe lecții valoroase de predat.

Vivian și April sunt surori gemene și ambele moștenesc talentul vocal al mamei lor. În timp ce April rupe lanțurile legate strâns de tatăl lor, Vivian rămâne în căminul părintesc și încearcă să țină piept cuvintelor dure și bătăilor acestuia. Vivian avea numai câteva clipe de fericire și acelea furate. Cânta în diferite localuri, în ciuda interdicției impuse de tatăl său, și spera că viața i se va schimba sau că April, iubita ei soră, se va întoarce acasă. La radio și pe străzi se vorbea fără încetare despre iminența războiului și ar fi vrut ca toți oamenii pe care-i iubea să rămână în siguranță.

Dragoste și foc aprins

” – Lucrurile la care renunț nici nu se compară cu ce câștig. Doar pe tine te doresc. Dacă aș muri mâine, aș muri fericit. Așa că, te rog, nu te gândi că sunt văduvit de ceva din cauza ta. M-aș simți astfel doar dacă ar trebui să renunț la tine.”

Remarcată de un domn care lucra în cadrul guvernului britanic, Vivian e pe cale să guste din fericirea supremă. Însă, aflați la mâna destinului și a germanilor, cei doi îndrăgostiți au de depășit câteva obstacole în calea fericirii lor. Războiul e pe cale să înceapă, familia lui Theodore nu o acceptă pe Vivian, de April nu se știe mai nimic. Cum să poți gusta din fericire atunci când ambele lumi – cea interioară și cea exterioară – amenință să se prăbușească?

Foc aprins – între prezent și trecut

Povestea celor două surori este extrem de frumoasă, plină de alegeri dureroase și de sacrificii în numele iubirii pe care amândouă o poartă celor dragi. O veți afla și voi, așa cum am aflat-o și eu, prin ochii și amintirile lui Vivian, acum ajunsă la o vârstă respectabilă. Nepoata ei, întoarsă acasă în urma unei dezamăgiri în dragoste, este cea care apasă butonul declanșator și cea de la care pleacă dorința de a săpa în trecut.

Gillian descoperise niște fotografii vechi și primele întrebări începuseră să apară. Dacă Vivian a fost îndrăgostită de Theodore, apoi s-a căsătorit cu Jack, cine era ofițerul nazist din pozele găsite? Vivian părea pierdută în ochii acestuia, postura ei fiind cea a unei femei îndrăgostite. Ce nu cunoștea familia lui Vivian?

Foc aprins – o poveste emoționantă

Așa cum v-am spus la început, Foc aprins este o poveste extrem de emoționantă. Se construiește treptat, se insinuează în fiecare por al ființei voastre și vă împrumută din toate emoțiile sale. Mie mi-a plăcut mult de tot și mi-a părut rău că nu am putut să o citesc așa cum mi-aș fi dorit, pe nerăsuflate.

O recomand și o veți găsi sigur pe lista cu recomandări multă vreme de aici încolo. ❤️

Foc aprins a apărut la Editura Corint – imprint Corint Fiction – și poate fi cumpărată de aici.

Autor: Julianne MacLean

Traducere: Mihaela Doagă

Corint Fiction

Data apariției: martie 2022

Softcover

Număr pagini: 496

 

Lasă un răspuns