Firul stacojiu, romanul semnat de Francine Rivers, mi-a împărțit inima în două. Sunt cărți care se insinuează subtil în sufletul nostru datorită poveștii lor minunate sau a personajelor care par să fie rupte din noi. Nu de puține ori am avut impresia că personajul este o extensie a gândurilor mele, nu de puține ori m-am identificat uluitor de mult cu un personaj fictiv. De data aceasta, personajul s-a „rupt” la un moment dat de imaginea pe care eu mi-o construisem despre el. Este prima dată când nu sunt de acord cu viziunea autoarei. Nu pentru că nu aș înțelege cât de puternică este iertarea, ci pentru că sunt cazuri în care obrazul nu trebuie neapărat întors.

Francine Rivers este o autoare dragă sufletului meu. Poveștile sale descriu atât de bine tumultul interior, îmbrățișarea credinței după ce momente grele ne apasă. Sunt povești de viață care nu te vor lăsa imun. Istorii încărcate de morală, de dragoste și de sacrificii. Eram sigură că în spatele Firului stacojiu stă o astfel de poveste. Abia așteptam să ajung la ea!

43483780_2202087353391301_2911951413955264512_n

Prima parte a cărții este și cea care mi-a fost mai aproape de suflet. Mă gândeam că lucrurile vor evolua în direcția pe care o anticipam, dar nu a fost așa. Nu m-a deranjat că viziunea autorului a fost alta, dar și-a pierdut morala, din punctul meu de vedere. Tot mă învârt în jurul cozii, nu? 

Facem cunoștință cu Sierra și Alex, doi oameni care au știut să lupte pentru dragostea lor. Deși ambele familii erau potrivnice unei relații de iubire, îi găsim căsătoriți și părinții a doi copii câțiva ani mai târziu, undeva într-un orășel micuț. Nu am înțeles de ce Sierra s-a dedicat complet vieții de familie și nu și-a terminat studiile, dar am apreciat determinarea și ambiția lui Alex. În timp ce soția sa stătea acasă, Alex urca tot mai sus pe scara profesională. Aveau deja zece ani de căsnicie când Alex a primit o ofertă de lucru care le putea da viața total peste cap. 

Nu îi cere opinia soției sale, nici măcar nu o anunță când se duce la un agent imobiliar pentru a pune casa lor în vânzare. Rănită și îndurerată pentru că trebuie să își părăsească locul drag, Sierra refuză inițial să plece. Nu poate să își lase în urmă familia și să plece într-un oraș pe care îl ura cu toată inima! M-a durut să mă pun în locul ei. Mi s-a părut inacceptabilă lipsa comunicării între parteneri. 

Dacă începusem să îl antipatizez pe Alex, în momentul mutării la San Francisco, l-am urât de-a binelea! Ajunge un parvenit, o persoană arogantă și răutăcioasă. Distanța dintre el și familie se mărește și devine foarte tăios în discuțiile cu soția lui. Mi s-apărut de prost gust negarea a tot ceea ce fuseseră înainte de saltul acesta al lui. Da, știu, mulți fac așa! Dar să ajungi să îi reproșezi soției lipsa de studii, mi se pare execrabil! 

Sierra nu se potrivește deloc locului acesta. Nu știe să fie soție accesoriu. Pentru ea, viața se împărțea între dragostea pentru soț, casă și copii. Cum Alex insistă în admirația lui pentru soția șefului său, Sierra va încerca să adopte un stil de viață care nu i se potrivește. Nu este făcută să stea la club și să piardă vremea. Nu mai știe să refacă drumul către inima soțului său și am avut impresia că se lasă tot mai mult călcată în picioare de ambițiile lui. 

O singură dată are Sierra nevoie de el, o singură dată rupe blestemul ăsta al rutinei. Și, fix atunci, Alex nu este de găsit. Mama ei era grav bolnavă și Sierra dorește să revină acasă pentru a-și petrece ultimele zile împreună. Întoarcerea ei acasă este cea mai mare lovitură primită de la viața. Alex dorește divorțul. Sierra se încăpățânează să nu i-l dea. De aici, s-a rupt legătura pe care o aveam cu ea. Am înțeles că din dragoste se supune soțului său, dar nu forța ține pe cineva aproape. 

Când s-a mutat în San Francisco, Sierra a primit un jurnal vechi de la mama ei. Era un jurnal care aparținuse unei femei curajoase care trăise cu mult înaintea Sierrei. Călătoria lui Mary Kathryn McMurray seamănă izbitor cu viața din prezent a Sierrei. Două femei despărțite de zeci de ani, care le vor fi deciziile? Care este povestea firului stacojiu? 

Așa cum v-am spus, romanul are o poveste frumoasă, fluidă, captivantă. Dar, cândva mi s-a rupt firul și nu l-am mai citit cu atâta drag. Prima parte mi s-a părut mult mai caldă și mai veridică. Jurnalul lui Mary Kathryn a fost oaza mea în care m-am deconectat de la sentimentele de antipatie ce înfloreau pentru Alex. 

Cartea poate fi comandată de pe site-ul librăriei Book-House.ro, dacă dați click aici. 

Acest roman relatează povestea a două femei aflate la depărtare de secole una de cealaltă. Ele împărtășesc un jurnal de viață plină de zbateri și lupte cu Dumnezeu, cu soții lor – și chiar cu ele însele – înainte să capituleze în brațele unei iubiri necondiționate.

Sierra Madrid. Femeia de azi. Puternică. Determinată. Ajunge în viață într-un punct în care destrămarea propriei căsnicii pare iminentă.

Marry Kathryn McMurry. Tânăra colonistă în drumul său spre Oregon acumulează în sufletul ei multă amărăciune din cauza despărțirii de cei dragi, a dezrădăcinării de locurile atale și a necazurilor pe care trebuie să le înfrunte.

La sfârșitul romanului, autoarea a elaborat un ghid de discuții pe marginea cărții.

Autor: Francine Rivers
Editura: Scriptum
An apariție: 2011
Număr pagini: 440
 

3 COMENTARII

Lasă un răspuns