Fiica Reichului este un roman care cucerește de la primul rând. Louise Fein dăruiește publicului cititor emoții, trăiri și personaje remarcabile. Călătoria este una impresionantă, presărată cu momente sfâșietoare și cu destăinuiri emoționante. Și este romanul care mi-a oferit din nou posibilitatea de a mă afla de cealaltă parte a baricadei: tabăra nazistă.

Nazismul este și mai îngrozitor văzut din interior. Te înfioară și te umple de revoltă. Citești și te tot miri de puterea de manipulare a unui singur om. De înverșunarea cu care un popor începe să apere niște principii greșite și o rasă superioară pe care Führer-ul o dorea necontaminată. (Führer – Deși în germană cuvântul este unul obișnuit, el poartă în toate limbile lumii o conotație particulară datorită legăturii care se face automat cu Adolf Hitler, care era supranumit der Führer, „Conducătorul”)

Fiica Reichului
Fiica Reichului

Inspirată din istoria propriei familii și ficționalizată numai în puncte cheie (pentru păstrarea cursivității acțiunii sau pentru potrivirea mai bună cu imaginea de ansamblu închipuită de autoare), Fiica Reichului reușește să rămână o lectură realistă, tangibilă, cinematografică. Simți durerea personajelor, vizualizezi etapele ascensiunii și ale degradării unei societăți mărețe, transformată peste noapte în marioneta unui păpușar iscusit.

Familii dezbinate de credințe diferite, ipostaze degradante, ambiții împrumutate, răutate, cruzime și atacuri în numele unei lumi fără violență. Lovituri dezumanizante în diavolul „deghizat” în evreu. Și o dragoste care nu are șanse de izbândă.

Fiica Reichului – între datorie și dragoste

Între datorie și dragoste. Între ceea ce era programată să simtă și ceea ce simțea cu adevărat. Hetty Heinrich, fiica unui înalt ofițer nazist și sora unui pilot Luftwaffe, învață că îi poți comanda minții să creadă, dar nu îi poți ordona inimii de cine să se îndrăgostească.

O poveste fascinantă despre nazismul văzut din interior, în care îndoctrinarea oarbă e transformată în eroism de puterea dragostei.“ Sharon Maas

Când familia Heinrich se bucură de o casă nouă, de un avânt pe scara economică și de alt statut în Leipzig, ești tentat să îi privești cu ochi apreciativi, să te bucuri pentru ei. Dar dacă pentru aceste noi uși deschise au condamnat alte vieți? Dacă au furat locul cuiva prin minciună și înșelăciune?

Hetty era prea mică pentru a cunoaște jocurile din culisele nazismului. Își vedea tatăl din ce în ce mai prins de slujba sa și din ce în ce mai apreciat de ofițerii superiori. Mama sa se ascundea în spatele ținutelor perfecte și fratele se dedica, trup și suflet, cauzelor Tineretului Hitlerist. Ce putea fi în neregulă aici?

Hetty dorea să își aducă propria contribuție la înflorirea Germaniei. Voia să lupte, să se alăture procesului de curățare și protejare a rasei ariene. Dar decoperă curând că, nazismul și superioritatea germană erau straturi de fațadă ale unui sistem putred, alimentat cu opreliști și cruzime.

”Toată această teamă, informatorii, faptul că nimeni nu mai are încredere în prieteni. Nu mai e niciun fel de libertate. Libertatea de a vorbi, de a gândi, de a simți. Vrea să controleze totul. Insulă „masele”, negându-le capacitatea intelectuală. Nu vede decât o cale: să strivească, să forțeze, să dividă, să dicteze. Și voi, femeile? O, le celebrează pe femei. Vorbește despre rolul vostru crucial în Reichul de o mie de ani și, cu toate astea, nu puteți avea decât rolul de mamă și gospodină. Nu vi se permite să fiți altceva. Cu siguranță, nu se așteaptă nimeni să vă folosiți creierul. E de preferat să nu aveți deloc.

Pe dușman nu-l poți iubi…

„Datoria noastră e să îl servim pe Führer, Germania şi pe viitori noştri bărbați. Băietii învață să guverneze și să fie lideri, iar noi trebuie să fim ascultătoare. Mereu ni se solicită câte ceva. Nu e timp să ne urmăm propria cărare. Și nu am cum să nu simt că ființa mea e pur şi simplu strivitā.”

Walter o salvase cândva de la înec pe Hetty. Fusese prietenul fratelui ei, venea în casa lor și era văzut ca un om normal. Dar lucrurile se schimbă și evreul Walter ajunge să fie dușmanul de temut al integrității rasei ariene. Și se uită fapta sa.

Walter era blond, cu ochii albaștri. Dar nu avea sânge pur. Și nu trebuia lăsat să se apropie de germani.

Doar că, ani de zile mai târziu și la multe transformări distanță, Hetty și Walter se reîntâlnesc. Și se îndrăgostesc unul de altul, sfidând toate regulile și așteptările. Relația lor înflorește treptat, sub ochii noștri. În timp ce Walter învață să devină puternic într-o lume care îl condamnă pentru sângele care-i curge prin vene, Hetty își pierde certitudinile și siguranța. Departe de lecțiile impuse acasă, Hetty începe să își pună întrebări. Și se îndrăgostește și mai mult de Walter.

Fiica Reichului – o carte cât o lecție de viață

Povestea lui Hetty este definiția sacrificiului din dragoste. Mi-e tare greu să ocolesc deciziile pe care Hetty le-a luat în numele iubirii. Și am rezonat complet cu alegerile pe care a fost nevoită să le facă. I-am înțeles durerea, i-am admirat curajul și puterea de a rămâne tare într-o lume lipsită de empatie și lumină.

Louise Fein a făcut o alegere extrem de inspirată când a ales ultimele cadre ale poveștii. Și nu mă refer la finalul final. Nu toate poveștile au fost pudrate cu roz și bine. Nu toate persoanele au regăsit drumul spre casă și spre ei înșiși.

Războiul a curmat sau deturnat multe vieți. Mulți oameni au fost obligați să îndure tratamente inumane, să se adapteze la noile reguli impuse. Și pentru ei ar trebui să citim aceste cărți. Poate că sunt multe, dar niciodată prea multe. Eu am găsit ceva nou aproape în fiecare carte parcursă. Și simt că nu sunt nici pe departe de a-mi imagina zece la sută din atrocitățile înfăptuite în acele vremuri.

Cicatricile lor nu au putut fi vindecate. Și nici nu ar trebui îndepărtate de patina timpului. Cărțile rămân mărturiile unor glasuri care nu au avut puterea de a se face auzite într-o lume în care răpăitul mitralierelor și salvele de tun au fost mai puternice decât umanitatea și egalitatea.

Fiica Reichului este o lecție de dragoste și curaj. Și povestea unei iubiri interzise, care a înflorit în cel mai neprielnic loc cu putință. Este un roman care te încarcă de revoltă și îți trezește zeci de întrebări. Eu vă recomand cu mult drag această lectură!

Fiica Reichului a apărut la Editura Nemira, colecția Damen Tango și poate fi cumpărată de aici. 

An aparitie: 2021

Autor: Louise Fein

Editura: NEMIRA

Nr. pagini: 576

Titlu Original: People like us

Traducator: Emanuela Ignatoiu-Sora

Lasă un răspuns