Fiica apotecarului este un roman cald și blând, care rupe tipare și se cuibărește adânc în sufletul cititorilor săi. Îmi era foarte dor de poveștile publicate de editura Casa cărții, mai ales pentru că știu că nu dau niciodată greș cu ele. Le caut de fiecare dată când am nevoie de o călătorie palpitantă, punctată de emoție și speranță, de personaje puternice și istorii extraordinare de viață.

Peste toate, chiar dacă nu în aceeași măsură, planează credința, încrederea în Dumnezeu și în planurile sale. Julie Klassen nu mizează pe partea aceasta religioasă, însă învăluie totul într-un strat generos de moralitate, bună conduită și spirit civic. Iar eroina ei, inteligenta Lillian Haswell, are grijă să spargă tiparele vremii fără să uite de cei șapte ani de acasă, de educația primită de la tatăl ei și de alegerile drepte care-i fuseseră inoculate întreaga sa viață.

Fiica apotecarului
Fiica apotecarului

Fiica apotecarului este romanul care m-a primit în lumea sa cu brațele deschise, cu etape pe care le-am parcurs zâmbind sau strângând din dinți. M-am întrebat care vor fi piedicile pe care tânăra și ingenua fată de la țară va trebui să treacă. Însă nu m-am pierdut o clipă cu firea. Lillian m-a făcut să am încredere în ea încă de la început. Știam că firea ei dreaptă o va păzi de tentații și alegeri greșite. Însă, în fascinanta Londră, plină de baluri, de logodne, prejudecăți și căsătorii aranjate, poate ea să rămână în siguranță?

Fiica apotecarului – căutări, acceptări, etichete

Îmi plac mult poveștile din sfera historical romance, pline de reguli diferite față de cele ale lumii în care trăim. Săli de bal luminate de candelabre pline de lumânări, ținute vaporoase, pline de dantele fine, mâncăruri alese și strategii de curtare atent planificate. Pentru că un viscol puternic a paralizat întregul nostru județ, alimentarea cu energie electrică a avut de suferit și noi a trebuit să găsim metode pentru a lumina casa. Așadar, puteți lesne ghici că asta m-a ajutat să mă apropii și mai tare de lumea creionată de Julie Klassen, chiar dacă nu la aceeași scară și sub aceeași lumină.

Mi-a plăcut la nebunie să pășesc în viața lui Lillian și m-am trezit de multe ori visând cu ochii deschiși la micuța afacere de familie a tatălui acesteia. Mă și vedeam acolo, printre sticluțele cu amestecuri, printre sertarele doldora de ierburi cu proprietăți medicinale, printre pungile pline de medicamente și promisiuni. Lillian Haswell știa pe de rost rețetele respectatului său tată. Deși le putea recita și prepara chiar și în somn, Lillian Haswell nu putea deveni apotecar. Era femeie și vremurile în care ea trăia îi puneau piedică după piedică.

„Nu o voi uita nicicând pe Lilly Haswell.” — Beverly Lewis, autoare de succes

Cine i-ar fi putut trece ei pragul, cine ar fi avut încredere în instinctul și în pregătirea sa? În plus, chiar dacă trăia într-o casă plină de iubire și înțelegere, Lillian dorea să plece din micuța așezare natală. Voia să își caute mama, plecată fără niciun cuvânt din sânul familiei. Dar voia și să cunoască lumea mare, să trăiască după alte reguli și în alte condiții. Ocazia ideală se ivește atunci când familia mamei sale apare și dorește să îl ia pe fratele lui Lillian. Din păcate, Charlie avea mintea un pic afectată și aceștia nu i-ar fi putut oferi întreaga lor moștenire agonisită.

Londra – între așteptări și realitate

Lillian însă acceptă propunerea lor și merge în Londra, chiar dacă știa că nevoia familiei sale era mai acută și mai viscerală. Dar nu poate pierde ocazia de a deschide ușile saloanelor celor mai bune familii, de a-și căuta mama și de a-și pierde inima grație unor priviri fermecătoare aruncate de vreun tânăr galant.

Deși Londra o primește cu brațele deschise, Lillian suferă după familia sa și micuța așezare în care își dusese traiul. Greutatea deciziei sale era acutizată și de faptul că, la sugestia mătușii sale, Lillian își ascundea propriile rădăcini. Deși era nepoata unei familii renumite, cu o imagine bună și o reputație pe măsură, Lillian rămânea fiica săracă și obișnuită a unui apotecar. Ce dacă salvase bietul Charles Haswell atâtea vieți?  Iar acum, în mijlocul unui scandal între medici și apotecari, numele Haswell ar fi și mai strașnic târât în mocirla cu care nimeni nu-și dorea să-și păteze renumele.

Fiica apotecarului – iubire și șanse ratate

Fiica apotecarului este un roman echilibrat, cu o căldură aparte și o suită generoasă de emoție. Mi-a plăcut mai mult partea dramatică a situației, modul în care Lillian a gestionat întreaga situație și încăpățânarea ei de a nu rămâne în standardele impuse de epoca în care a trăit. Pentru iubitorii de povești de dragoste: aveți fluturași și aici, ba chiar prea mulți! Biata Lillian, împinsă de dorințele personale și de ambițiile mătușii sale, devine o victimă a iubirii.

La un moment dat, am simțit că pierd numărul pretendenților lui Lillian și ea îmi părea foarte indecisă. Bine, ea era obișnuită să vadă numai binele din oameni, și tinerii aceștia erau toți potențiali soți potriviți. Pierdută, fără îndrumare maternă și departe de pământul natal, Lillian reușește totuși să țină piept avalanșei de sentimente. Să nu o judecați dacă mai alunecă de la drumul principal, este doar o tânără confuză, dornică de iubire și atenție.

Fiica apotecarului, după cum v-am spus, este o lume mare, plină de culoare, iubire, prietenie și secrete. Deși îmi creionasem deja ideile legate de titlul acestui roman, vreau să vă spun că autoarea ne-a pregătit niște surprize. Iar emoțiile și durerea din final vă vor răvăși complet sufletul, vă promit! Fiica apotecarului este un roman plin de căldură și iubire, vă veți simți acasă de la început și vă veți despărți cu greu de personajele lui Julie Klassen. ❤️

Romanul Fiica apotecarului a apărut la Editura Casa Cărții și este disponibil aici.

TITLU ORIGINAL The Apothecary’s Daughter

TRADUCERE DE Elisa Bălău

AN APARIȚIE 2023

NR. PAGINI 462

EDITURĂ Casa Cărții

COPERTĂ paperback

Lasă un răspuns