”O femeie educată este o femeie fără valoare.”

Pentru mine China are savoare de flori de cireș, bujori colorați, ceai de iasomie, cheongsam-uri elegante și rafinate. Înseamnă zâmbete, tradiții, superstiții și ofrande. Dar, ca orice națiune, China are perioadele ei de declin, de luptă și de nesiguranță.
Cartea de față își are acțiunea între anii 1937-1957, perioada luptelor dintre chinezi și japonezi – oamenii maimuță. Perioada în care America era supranumită – Muntele de Aur.

Shanghaiul acelor ani se aseamănă unui Turn Babel: oameni occidentali amestecați cu chinezi, districte franțuzești sau orașe sub ocupație britanică, sărăcie și opulență, mărire și decădere, oameni de vază si prostituate pentru toate categoriile de persoane, oameni care plesneau de sănătate și slăbănogi distruși de opiu – singurul care le oferea alinare, tradiționaliști și oameni care tânjeau după occidentalizare, cheongsam-uri colorate și rochii cu tăieturi îndrăznețe, tinere libertine și femei cu picioare lotus- chinezoaicele care îndurau chinuri groaznice în arta legării picioarelor, care tindeau spre idealul de frumusețe care era de 7.5 centimetri!!

În acest mediu facem cunoștință cu familia Long – o familie înstărită după standardele epocii, care avea două fete total diferite. Tatăl, un cartofor care pierde averea familiei chiar si banii celor două fete, mama – o tradiționalistă cu picioare lotus, care își învățase fetele să se comporte în stilul străbunilor, iar Pearl și May două fete frumoase care doreau să fie cât mai occidentale și mai libere posibil.
Își sfidau părinții continuu, mai ales că se puteau baza mereu una pe sprijinul celeilalte.

”Când vom avea părul alb, ne va rămâne iubirea de soră.”

Pearl este fiica cea mare, un Dragon autentic, după zodiacul chinezesc , dar care nu se bucură de frumusețea lui May. Este mult mai inteligentă, a urmat o facultate, înțelege și vorbește perfect limba engleză și două dialecte ale districtului său. Dar asta se pare că nu contează, nu într-o țară în care se urmărește nașterea de fii, nu de fiice care nu valorează nimic. Tot Pearl este și naratorul poveștii și cea care are cea mai grea soartă de dus.

May este frumusețea și mândria familiei. Mare iubitoare de lux, superficialitate și obișnuită ca la două bătăi din gene să obțină tot ce vrea, tânără se încadrează perfect în trăsăturile semnului său zodiacal, Oaia.
Cele două surori își iubeau viața, aveau servitori, bani și libertate. Pozau ca modele pentru cataloagele diverșilor artiști, spre disperarea părinților lor, și se bucurau de viața de noapte. Refuzau cu încăpățânare tot ce avea legătură cu tradiția chineză.

”Chiar și cea mai frumoasă lună e umbrită de tristețe.”

Însă viața lor se schimbă când tatăl lor le spune că a pierdut tot ce mai aveau în favoarea bătrânului Louie și a celor din Banda Verde, organizație care conducea Shanghaiul. Șocul acesta este amplificat și de hotărârea tatălui de a le mărita cu băieții lui Louie, Sam și Vernon. Fetele nu îi cunoșteau și nu sunt de acord, însă în ciuda împotrivirii lor, Pearl este căsătorită cu Sam, iar May care are 18 ani devine soția lui Vernon, care are doar 14 ani. Încă șocate de vestea căsătoriei, cele două surori-cumnate află că au la dispoziție 3 săptămâni pentru a pleca în America, după soții lor, care le dau pe lângă bilete și un manual de instrucțiuni.

De aici începe partea tristă… declanșarea războiului chinezo-japonez alternează cu războiul din inimile celor două fete. Sărace, abandonate de tată și cu o mamă pe care o considerau firavă, au de ales între îmbarcarea pe un vapor către America sau fuga în satele de origine ale familiei Long.
Trei femei și un ricșar slăbănog încep cursa către libertate sau către schimbare, însă drumul e lung și pericolele prea multe.
Toți pierd ceva pe drum: căminul,  inocența sau viața. Violată alături de mama sa de 12 oameni maimuță- soldați japonezi, Pearl e la un pas să își piardă viața, și chiar dacă este salvată la limită de sora ei, totul are un preț- viața mamei ei, puritatea și fertilitatea.
Acum știu că singura salvare este America, țara soților lor. Dar America nu îi vrea, prea mulți chinezi, acte false și fii în acte. De aceea vor fi reținute pe Angel Island și interogate sistematic pe perioada a mai multor luni. Viața li se schimbă pentru totdeauna iar cele două vor trăi cu un secret știut numai de ele.

Cartea este extrem de accesibilă și celor care nu au citit prea multe cărți despre cultura orientală, termenii sunt explicați foarte bine și nu suntem asaltați de cuvinte greu de descifrat.
Viața celor două surori este plină de secrete, trădări, sacrificii și de un miraj care se întoarce ca o roată: în primii 20 de ani doreau să fie americance, în următorii 20 petrecuți în America, datorită etichetei care li se pune, tânjesc după tărâmul binecuvântat al Chinei. Pearl are soarta cea mai grea, mereu persoana care se sacrifică, cea care în a doua jumătate a vieții ei ajunge să își aprecieze mult mai mult părinții.

Am întâlnit personaje diferite, fiecare cu povestea lui, fiecare cu durerea lui, tocmai de aceea lectura a fost extrem de ușoară și de emoționantă.
Stil de viață, tradiții, ierarhii în cadrul familiei, proverbe chinezești, sacrificii și compromisuri puse pe note orientale si ciripit de păsări, ne poartă pașii pe un tărâm magic încărcat de grandoare și decădere, farmec și suferință, fete frumoase și comunism. Parcurgând paginile cărții veți fi părtași la împlinirea a două destine legate pentru totdeauna.

”Poți să fii sigur că oamenii o să se-nghesuie să vină la tine la petrecere când o duci bine, dar nu spera c-o să-ți trimită cărbuni când o da zăpada.”

Dacă v-am făcut curioși în legătură cu povestea Fetelor din Shanghai puteți să o achiziționați de aici, unde beneficiați și de reduceri, iar aici despre Lisa See.

Abia aștept să descopăr alte cărți semnate de această autoare!

NUME: FETELE DIN SHANGHAI
AUTOR: LISA SEE
TITLU ORIGINAL: SHANGHAI GIRLS
EDITURA: ALL
TRADUCERE : VALENTINA TACHE
AN APARIȚIE: 2011
NUMĂR PAGINI: 405
NOTA MEA: 5/5

Cartea se bucură de 4 steluțe pe Goodreads, eu i-am acordat cu drag 5.
Din nota autoarei:

”Fetele din Shanghai este un roman cu substrat istoric … Pentru mulți , întâlnirile noastre au fost o ocazie de a reînvia nenumărate amintiri frumoase , însă pentru câțiva dintre cei cu care am stat de vorbă relatarea a necesitat un curaj imens, pentru că oamenii nu s-au împăcat cu nenorocirile prin care-au trecut în China pe timpul războiului, pentru că le era încă rușine de umilințele suferite pe Angel Island sau generate de Programul de Mărturisire sau de sărăcia lucie și viața dură pe care au dus-o în cartierul Chinezesc din Los Angeles…”

” Povestea captivantă și personajele exotice îi vor cuceri imediat pe cititori. O saga de familie modernă și o lecție de istorie.”

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns