Fetele din livada cu meri este unul dintre cele două romane comandate de pe site-ul prietenilor de la Libris. Este întotdeauna o plăcere să navighez printre atâtea tentații și noutăți literare, mai ales că au tot avut oferte de nerefuzat în ultima vreme! Bine, partea cea mai grea este cumpătarea. Să te rezumi la câteva titluri și să lași o mulțime pe rafturi…
Fetele din livada cu meri este un roman cu o poveste caldă, o poveste pe care m-aș fi bucurat și mai mult să o citesc în luna martie, lună cu atâta încărcătură emoțională. Cu o poveste plină de emoție, cu un lanț al prieteniei care se sudează pas cu pas, cu elemente calde, precise și extrem de bine puse în lumină, romanul scris de Nikola Scott poate cuceri orice inimă. Și a cucerit-o și pe a mea.

Fetele din livada cu meri – între datorie și onoare
„O carte captivantă, plină de răsturnări de situație, cu detalii istorice fascinante și eroine strălucit conturate.” – Louise Fein
Ficțiunea istorică s-a numărat întotdeauna printre alegerile mele literare. Nu mă consider o persoană curajoasă și nu știu până unde mi-aș împinge limitele dacă aș fi pusă într-o situație presantă, dureroasă, critică. Mă bucur însă când întâlnesc femei curajoase, femei care încearcă să schimbe cursul istoriei sau bucățica lor de lume. Deși meritele lor nu au fost pe deplin recunoscute de-a lungul timpului, femeile continuă să lupte, să apere, să nască și să creadă. Unii cred că umerii lor sunt prea fragili pentru greutățile lumii. Dar cum pot fi socotite slabe brațele care leagănă, cară, susțin, alină, adăpostesc? Cum poate cineva să se îndoiască de puterea umerilor unei femei?
Nikola Scott ne aduce o perspectivă nouă. Personal, nu am mai citit o poveste care să semene cu aceasta. Când am auzit de Armata Terestră a Femeilor, sincer vă spun că am așteptat ca să văd femei înrolate, spioane infiltrate în rândurile inamicilor, asistente medicale, parașutiste, femei pilot sau operatori în fabrici de muniție. Apoi, rând după rând, mi-am adus aminte că războiul nu s-a întâmplat doar pe front. Că mici schije ale acestui mecanism al morții s-au desprins și au destabilizat normalul întregii lumi. Că roluri mai mici sau mai mari au fost preluate de umeri mai puțin pregătiți, că mame, fiice și soții au fost nevoite să se ridice din lacrimi și durere pentru a șterge alte lacrimi, alte dureri și alte doruri.
Solidaritate, compasiune și prietenie
Deși povestea din prezent are și ea suficiente momente emoționante și căldura ei mi-a atins de câteva ori sufletul, povestea din trecut a fost cea care s-a împletit mai armonios cu emoțiile mele. Am citit povestea într-un moment nepotrivit, cu sarcini multe și greoaie, dar abia așteptam să mă întorc seara în mijlocul acestui grup de fete. Cumva, dacă puteți să mă înțelegeți (deși știu cât e de nepotrivită comparația), mă simțeam mult mai apropiată de ele. De parcă munca asta, muncă pe care o simțeam că nu e pentru mine, mă ajuta să stabilesc o legătură mult mai profundă cu ele. Mă simțeam parte din echipa lor. Nu am dormit în condiții grele, încuiată prin vreun porumbar. Dar le-am înțeles determinarea, spiritul și dorința de a face, de a urni lucrurile și de a le menține pe făgașul normalitstii.
Evident, Violet s-a făcut remarcată din primele rânduri și povestea ei mi-a lăsat un gust plăcut în inimă și-n gânduri. Violet poate nu este nici cea mai curajoasă, nici cea mai corectă. Nu a făcut întotdeauna alegerile corecte și nu a știut să trăiască deloc cu urmările acestora. A fugit de unele consecințe și a avut nevoie să accepte, să digere și să înțeleagă întâmplările din viața sa.
Violet – între ciocan și nicovală
Dar Violet poate fi vocea femeilor care nu au putut alege, a celor care nu au putut întrerupe destine și așteptări, a celor care nu au putut îndepărta etichete. Violet poate fi ultima zală din lanțul strâns de o societate nemiloasă, deloc atentă la dorințele și visurile sexului slab. Violet poate fi imaginea femeilor care au contribuit la menținerea sau refacerea unei societăți rănite, paradoxal mai nepregătită și mai debusolată după un război atât de nemilos.
Nu este o carte feministă. Are suficiente tușe care ne poartă înspre această zonă, dar eu nu am văzut-o așa. Fetele din livada cu meri este o bucată dintr-o plăcintă care ar fi putut fi delicioasă dacă nu ar fi fost uitată de bucătăreasă în cuptor. Acum, cu marginile întărite, arse și amărui, „plăcinta” noastră ne oferă frânturi de dulce amestecate cu bucăți de amar.
„O lectură incitantă, cu multă atmosferă.” – My Week
Fetele din livada cu meri – dușmanii sunt peste tot
Violet își căuta locul în lume. Suferise o pierdere grea și nu voia să se trezească prinsă într-un joc al vieții, captivă între etichete și rolul de soție devotată și ascultătoare. Înrolată în Armata Terestră a Femeilor sub un nume fals, Violet încearcă să uite de tot ceea ce lasă în urmă. Dar putea fi construită o nouă realitate pe o fundație plină de minciuni?
În cadrul grupului culegătoarelor de mere, Violet primește cele mai importante și mai frumoase lecții de viață. Dar se și trezește cu un secret mult prea greu de dus, secret care rămâne viu în mintea ei zeci de ani. Acum, cu mintea afectată de bătrânețe și boală, Violet nu mai poate să-și păstreze în siguranță secretele. Întrebarea este: cine e pregătit pentru ele?
Mi-a plăcut mult povestea și ar fi fost perfectă dacă ar fi atins autoarea alte câteva puncte. Istoria lui Violet a fost una puternică, dar autoarea s-a concentrat prea mult pe trecut și a lăsat descoperită o mare bucată de vreme. De anii aceia mi-am agățat eu cele mai multe întrebări. Trecerea de la un plan la altul a fost ușor fragmentată și povestea din prezent a tot reluat aceeași perspectivă pagină după pagină. Aș fi avut nevoie de un suflu la fel de puternic, de elementul acela senzațional care să mă țină prizonieră.
Fetele din livada cu meri
Deși au rămas câteva praguri neatinse, din punctul meu de vedere, lectura a fost una palpitantă, încununată de stări și momente emoționante.
Fetele din livada cu meri – Nikola Scott – este disponibilă pe site-ul prietenilor de la Libris. Eu o recomand!
Nr. pagini: 448
Traducator: Irina Bojin
Colectie: Raftul Denisei
An aparitie: 2023
Editura: HUMANITAS
Autor: Nikola Scott