Nu veți întâlni Femei care cumpără flori de pe Libris. Dar veți întâlni femei care cumpără cărți și care speră că vor găsi povești inspiraționale, pline de emoție și căldură. Nici nu aveți idee de cât de mult mi-am dorit romanul Vanessei Montfort. Am găsit o replică în descrierea de pe coperta patru și am căzut imediat în capcană. Deh, slăbiciunile unui cititor…
„Marina, să nu uiți niciodată asta: dacă noi, femeile, ne-am cunoaște adevărata capacitate pentru schimbare, instinctul brutal de supraviețuire și de refacere, ne-am simți aproape indestructibile.“
Din nefericire, romanul scris de Vanessa Montfort nu a reușit să se ridice la nivelul așteptărilor mele. Am crezut și am sperat ca sentimentul de confuzie să se risipească pe parcurs ce am tot întors filele. De la primul rând m-am simțit incomod, prinsă sub avalanșa de informații despre personajele principale. Trecerea nu a fost deloc blândă și trebuie să vă spun că am amestecat ideile de câteva ori. M-am întors înapoi la anumite paragrafe, numai pentru a mă asigura că nu mă înșel asupra destinelor și identității femeilor.
Femei care cumpără flori – carte inspirațională deghizată în ficțiune
Deși mă lăudam acum ceva vreme că sunt cititor gurmand și mă bucur când încerc câte ceva din fiecare gen literar, cu romanele inspiraționale/motivaționale nu m-am împăcat niciodată. Nu sunt adepta finalurilor fericite, viața ne-a învățat că nu este întotdeauna numai despre finaluri roz pudrate. Sunt adepta poveștilor calde, autentice, care par rupte din realitate. Nu știu dacă cineva mă cunoaște mai bine decât mă cunosc eu și nu cred în regula adevărurilor universal valabile. Nu m-a convins combinația dintre aceste două genuri literare. Detalii, concluzii, infuzii de feminism și statut de victimă. Replici motivaționale, sfaturi de viață, alegeri. Cam astea sunt cuvintele potrivite pentru a descrie acest roman.
Oamenii pe care îi întâlnim de-a lungul vieții ne oferă multe lecții. Unele ne vor ajuta, altele ne vor proteja de greșeli sau ne vor remonta. Cred că oamenii pe care îi întâlnim au puterea de a ne influența de-a lungul vieții, iubesc să le ascult poveștile și să le deschid ușile sufletului. Așa mi-ar fi plăcut să fac și cu aceste femei-personaj: să stau cap în cap, inimă în inimă, să plantez încurajare lângă încurajare. Doar că m-am simțit străină, lăsată la poarta Grădinii Îngerului. De parcă nu era pregătite pentru a mai primi încă o confesiune… De parcă cercul lor nu mai avea un segment și pentru mine.
Cinci femei – cinci povești de viață
Așa cum v-am spus mai sus, autoarea ne face cunoștință cu cinci femei diferite, fiecare cu traseul și alegerile sale. Toate cumpără flori, dar fiecare o face pentru un motiv anume. V-ați gândit vreodată că acest act absolut normal spune multe despre noi? Bine, să nu uităm de limbajul florilor. Ele transmit mesaje puternice. Fericiți cei care știu să le descifreze.
Deși au fost adunate laolaltă de Olivia, proprietara florăriei Grădina îngerului, nu am simțit-o pe aceasta ca fiind un catalizator sau un pion principal al poveștilor. Mi-aș fi dorit ca ea să fi fost mult mai transparentă, mai deschisă și mai ușor de citit. Știa să jongleze cu florile, să le ofere consiliere clienților. Dar personalității sale i-a lipsit ceva. Mi s-a părut că își ține propria viață departe de prietenele ei, departe de noi.
Marina se mută în Cartierul Literelor din Madrid. Ajunge să lucreze pentru Olivia, dar ne lasă să îi cunoaștem mai bine trecutul. Marina este tiparul femeii copilot, cea care depinde întotdeauna de alegerile partenerului, cea care îi încredințează acestuia toate deciziile și alege să se supună. După pierderea care îi dă toată viața peste cap, Marina are doar două opțiuni: să devină căpitanul propriei vieți sau să se lase plutind pe valurile rutinei de zi cu zi. Întâlnirea cu Olivia și celelalte femei este motorul care o ajută să pornească în cea mai riscantă călătorie a vieții sale.
Aurora – frumoasa pictoriță – cumpără flori pentru a le picta. Ea trăiește totul la cote amețitoare, dragostea este vecină cu obsesia și nu există sacrificiu pe care nu îl poate face.
Gala – este prototipul femeii care crede că poate primi orice numai pentru că este urmașa Evei. Gala mi-a lăsat impresia că poate juca după modelul Văduvei Negre. Și nu mă refer aici că ar putea omorî partenerii. Gala se poate juca, poate prinde bărbatul în plasa sa, îl poate stoarce de pasiune. Numai pentru plăcerea ei. Și poate trece lejer mai departe. Există victime destule.
Destine și personalități
Victoria este femeia crescută (și m-am abținut să nu spun dresată) pentru a fi cea mai bună. Nu există alte standarde. Cea mai bună fiică, cea mai bună mamă, cea mai bună soră, cea mai bună soție. De parcă dacă ar da greș undeva ar însemna că este o ratată. Mi s-a părut exact genul de femeie care acționează pentru a impresiona, pentru a rămâne în standardele impuse de societate.
Pe Cassandra am lăsat-o special la urmă. Mi-a fost milă de ea la început. Cât de goală trebuie să fie viața ta dacă mergi la florărie, cumperi flori, scrii bilețele drăguțe și ți le trimiți la birou pentru a le arăta colegilor cât de reușită este viața ta? Cassandra este puternică, genul de femeie care ar putea respinge bărbații numai pentru că independența sa este extrem de bine definită. Dar tot la emoții se rezumă tot. Căuta validarea de la cei din jur, tânjea după dragoste și după o familie numai a ei.
Femei care cumpără flori – câte un strop din fiecare femeie
Nu există rețete ale fericirii. Nu există femei împlinite pe toate planurile. Fiecare femeie are propria luptă de dus. Doar că unele sunt mai sincere cu ele decât altele.
Femei care cumpără flori este o lectură care poate ridica semne de întrebare. I-au lipsit emoția și dialogul. A mers mai greu decât mă așteptam, dar m-a făcut să mă privesc și să mă apreciez mai mult.
Femei care cumpără flori – Vanessa Montfort – poate fi cumpărat de pe Libris.
An aparitie: 2020
Autor: Vanessa Montfort
Categoria: Literatura Universala
Editura: UNIVERS
Nr. pagini: 400
Traducator: Coman Elena-Anca
Interesantă recenzia!