”O carte care te bântuie și îți frânge inima.” – Vogue 

25438615_2008673336066038_1054589079172339931_o.jpg

Fellside este genul de carte care îți va bântui gândurile pentru multă vreme după ce ai terminat-o de citit. Te gândești și răsucești din nou informațiile pe toate părțile. Le privești din toate unghiurile și speri că îți vei reveni după ce ai fost prizonierul lumii din Fellside. Este genul de roman care pe mine mă zguduie din temelii. Este dur prin prisma subiectului ales, dar nu te menajează nicio clipă pentru că aduce în prim plan personaje vicioase și corupte. 

Fellside face pe orice optimist să se îndoiască de faptul că bunătatea ar crește la orice pas, amestecă nedreptatea cu justiția, paznici corupți care ar trebui să fie reprezentanții justiției dar care se transformă în vectori ai răului cu oportuniste care profită de fiecare semn de slăbiciune pentru a câștiga puterea. Fellside este un amalgam de senzații, de lupte, de zbateri interioare, de vicii și de vină. Vina răzbate din fiecare colț ascuțit și personajul principal trebuie să învețe să trăiască cu acest sentiment apăsător, dar mai întâi trebuie să supraviețuiască terorii din închisoare. 

Fellside este o închisoare de maximă securitate pentru femei, situată într-un ținut mlăștinos din Yorkshire. Reprezentativă locație. Aici ajungeau femeile care se afundau în mocirla răului, femei care zugrăveau în culori obscure orice urmă de frumos din viața lor. Criminale, cele care făceau trafic de droguri și de persoane vii…toate erau aici. Un cuib de vipere, un cuib al răului, condamnate pe viață sau pentru câțiva ani.

Ai fi tentat să crezi că odată ajunse aici multe s-ar fi îndrepta, că din mocirlele Fellside-ului ar răsări ghiocei. Puțin probabil. Închise și dornice să supraviețuiască, deținutele transformau fiecare clipă într-o luptă continuă, lupta de care pe care. Răul din ele nu poate fi eradicat, el se tot înalță și iese la suprafață. 

Deși Fellside este atent supravegheat și destul de bine condus, există o altă ierarhie și alte reguli în rândul deținutelor. Ele sunt împărțite pe sectoare, depinde de răul pe care l-au făcut. Fiecare sector are conducătoarele sale și propria rețea a răului. În Goodall, este șefă Grace, cea mai temută deținută și cea care are trecere în fața unui paznic corupt. Împreună cu el și câteva deținute devotate, Grace deține cea mai bine structurată rețea de trafic de droguri. Viciile erau mult mai puternice aici și dorința de a consuma narcotice constituia o piață unde cererea se menținea mereu la nivel înalt. Se putea face bani mulți din dependența altora și Grace știa exact cum să profite. Câteva sute de dolari și atenții bine plasate erau de-ajuns pentru a deschide porțile păzite ale închisorii. 

Grace era cea mai respectată deținută, dar asta nu însemna că toate femeile erau de acord cu asta. Însă nimeni nu avea curajul să i se opună. Grace semănase prea multă moarte în Fellside și pedepsele corporale administrate de paznicii ei fideli erau exemplare. 

În mijlocul lor ajunge și Jess, o tânără măcinată de vină și hotărâtă să renunțe la viața sa. Nu se putea ierta pentru răul făcut, chiar dacă procurorii spuseseră că fusese un omor din culpă. Pentru ea asta nu făcea vreo diferență. Făcuse rău singurului om nevinovat din viața ei. Cum fusese posibil? Ea nu își aducea aminte. Se pare că fumul incendiului de care era acuzată îi luase și toate amintirile. În urma lui rămăsese bucăți neclare și frânturi pe care nu le putea pune cap la cap pentru a înțelege ce s-a întâmplat. 

Jess nu era vreun model de conduită morală. Avusese o viață grea și primise destule lovituri de la viață. Când în viața ei apare John Street, Jess decade și mai mult. Ajunge o drogată, trăiește fiecare zi pentru cele câteva minute de euforie date de doza pregătită cu multă precizie de iubitul ei. Singurele momente de normalitate din viața ei erau întâlnirile cu Alex Beech, vecinul  în vârstă de zece ani. Alex era un copil plăpând, victima certurilor conjugale dintre părinții săi. Alex se refugia pe scări în ținute sumare și Jess era cea care îi oferea ciocolată caldă sau sandviciuri delicioase. Alex era timid și retras, dar prinsese încredere în ea. 

Romanul debutează cu o Jess confuză și internată în spital. Nu știa de ce se afla aici și nu înțelegea de ce la ușa salonului ei se afla o polițistă. Descoperă că suferise numeroase arsuri, mai ales la nivelul feței și că fusese condamnată pentru uciderea lui Alex Beech. Se urăște pentru fapta sa și se urăște și mai tare pentru că nu își putea duce aminte cum s-a ajuns la deznodământul acela. Oricât de rătăcite i-ar fi fost mințile știa că nu ar fi fost capabilă de atâta sânge rece. Renunță la orice luptă pentru apărarea ei spre disperarea avocatului din oficiu și este hotărâtă să se sinucidă prin greva foamei. 

După perioada internării pentru reconstrucția facială, Jess este transferată în infirmeria pușcăriei și nimeni nu poate interveni pentru salvarea ei. Doctorul Sally nu suporta să o vadă supunându-se la asemenea chinuri, dar nu putea face nimic până nu îi cerea chiar ea ajutorul. Când era aproape de colaps, ceva se întâmplă cu Jess și își revine uluitor. Nimeni nu știa cum se întâmplase asta, dar era clar de-acum…Jess trebuia transferată în închisoare, acolo unde deținutele o așteptau cu nerăbdare. Cele care făceau rău copiilor nu erau bine primite, iar Jess Moulsson devenise ”vedetă” peste noapte, iar asta era cu-atât mai puțin tolerat. Și Grace o așteaptă, Jess ar putea juca un rol în afacerea ei.

Veți descoperi o încrengătură de fapte și veți fi uimiți de cât de vicios este acest mediu dar și de legăturile dintre cei care erau meniți să vegheze la bunul mers al închisorii. Eu am fost surprinsă să văd răul în cea mai pură formă a sa de cealaltă parte a baricadei, exact acolo unde m-aș fi așteptat mai puțin să îl văd.

Când am citit descrierea de pe spate m-am gândit că este o abordare diferită a unui thriller și am fost destul de sceptică în privința lui. Eu iubesc thrilerele, dar nu am mai citit vreunul care să aibă și fantome. Fantomă e mult spus, un spirit care striga după dreptate din lumea cealaltă. Prezența acestui spirit în carte nu numai că a condimentat romanul și i-a oferit originalitate, dar a justificat și trăirile și alegerile personajului feminin. Să fiți foarte atenți la apariția spiritului pentru că în Fellside nimic nu este ceea ce pare! 

Mi-a plăcut foarte mult romanul datorită suspansului păstrat până la ultima pagină și datorită faptului că autorul a reușit să redea foarte bine atmosfera acelui mediu dur. Are un minus cartea, din punctul meu de vedere. Finalul nu l-am acceptat. Are logică și nu că eu aș fi adepta finalurilor roze, v-am spus deja că le prefer pe cele logice și ”rotunde”, doar că aș fi vrut altceva. Aș fi vrut să rămân cu sentimentul acela de pace în suflet. Eu am rămas  cu gândul la carte și la ce-ar fi fost dacă… Am iubit și mai mult cartea deoarece mi-a adus aminte de serialul meu preferat: Prison Break. 

Este o lectură care te surprinde și care te ține prizonier! 

Cartea a apărut la Editura Nemira în cadrul colecției Suspans. Îi puteți verifica disponibilitatea aici (este și redusă) , eu cred că merită să fie pusă în coș și savurată pe îndelete!

Vouă ce impresie v-a lăsat? 

Despre carte: 

Titlu: Fellside 

Data apariției: 16 noiembrie 2017

Număr pagini: 512

Traducere: Ruxandra Toma 

Nota mea: 4.5/5 ****

1 COMENTARIU

  1. Nu stiam de cartea asta pana acum, dar o voi trece in wishlistul meu. Pare o carte greu de digerat si imi place sa citesc asa ceva din cand in cand. Multumesc! 🙂

  2. O carte exact cum imi place mie! Anul acesta, am foarte multe restante, si recunosc ca uneori daca nu v-as citi pe voi, colegele/ colegii de blogosfera, as ramane mult in urma cu noutatile literare. De aceasta autoare am citit fata cu toate darurile si mi-a placut foarte mult. Recenzia ta este foarte ispititoare si cu siguranta, cat mai curand, voi citi si eu aceasta carte.

    • Mă bucur daca te-am tentat! Recenziile tale sunt mai mult decât convingătoare! Îți împărtășesc ideea cu bloggerii :)) eu mereu cad în ispita datorita vouă și descopar totdeauna cărți minunate!

  3. Ai transmis foarte multa emotie si traire, daca pot spune asa, in recenzia ta! Se vede ca te-a impresionat. Pentru mine e „prea mult”, imi dau seama ca e o carte buna, dar nu cred ca mi-as putea aduna curajul sa o citesc…

  4. Nu știam acest roman, mi-a atras atenție titlul încă de când l-am văzut la tine. Pare a fi un roman extrem de dur, dar cred că mi-ar plăcea. Prezentarea ta m-a făcut să vreau să știu mai mult, trebuie să știu mai mult. Felicitări pentru recenzia absolut minunată! <3

Lasă un răspuns