„Fata și noaptea” este primul roman semnat de Musso care apare la editura Trei. Cred că fiecare cititor are obiceiul de a intra pe net pentru a căuta noutățile. Pe Libris sunt mereu ușor de găsit și asta mă ajută foarte mult. Am văzut romanul pe site și am vrut să aflu ce direcție a mai luat Musso. Îmi place că îi ies din ce în ce mai bine romanele cu accente de thriller. Își construiește mult mai atent tiparul, este mult mai ferm când vine vorba de detalii. Spre deosebire de „Un apartament la Paris” când detaliile s-au complicat la final, „Fata și noaptea” este o cascadă de catastrofe. Nu am reușit să dezleg foarte repede încâlcirea de fire, „ghemul” acțiunii s-a lăsat destul de greu de înfășurat.

Fata și noaptea
Fata și noaptea

 

Fata și noaptea – un roman plin de suspans

Civilizația nu-i decât o pojghiță subțire deasupra unui haos clocotitor.

Ceață. Confuzie. Cu asta pot asemăna primele pagini. Nu înțelegeam de unde să apuc povestea, nu identificam personajele narator. Mi-am pregătit o ceașcă de cafea parfumată și m-am pregătit să rezolv necunoscutele din jurul fetei misterioase. Ușor, ușor, ceața s-a ridicat și am putut vedea hățișurile prin care trebuia să răzbat pentru a găsi adevărul. Musso nu ușurează lectura, ba chiar complică lucrurile când scrisori de răzbunare și alte morți apar în peisaj.

Cine ar spune că demolarea unei săli de sport ar da viețile unora peste cap? Nu, nu este vorba doar de amintirile foștilor elevi sau de programul generațiilor actuale. Este vorba de un cadavru ascuns în peretele sălii de sport. Cadavru care ar fi găsit la demolarea pereților, fără doar și poate. Cadavrul se afla acolo de douăzeci și cinci de ani. Douăzeci și cinci de ani în care patru oameni au avut permanent sabia lui Damocles deasupra capului. Problema este că secretul acesta pare mult mai complicat decât îl știau pionii principali. Concursul de împrejurări este mult mai amplu și rădăcinile secretului pot destabiliza mai multe familii.

 Fata și noaptea – secrete și minciuni

Thomas părea un om de succes. Fusese întotdeauna un iubitor de carte. Prefera cărțile în locul oamenilor, cu excepția Vincăi Rockwell, fata de care fusese îndrăgostit.

Din câte-mi amintesc, dintotdeauna m-am simțit singur, oarecum înstrăinat de lume, de zgomotul și de mediocritatea ei care te contaminează precum o boală contagioasă. O vreme am încercat să mă conving că numai cărțile mă puteau vindeca de acest sentiment de abandon și apatie, dar niciodată nu trebuie să aștepți prea multe de la cărți. Ele îți spun povești, te fac să trăiești prin delegație frânturi de viață, dar nu te vor lua niciodată în brațe să te aline când îți este frică.

După douăzeci și cinci de ani de la terminarea liceului, Thomas era un scriitor renumit, cu o carieră impecabilă. Doar că ascundea un secret îngrozitor. Îl omorâse pe Alexis Clement, profesorul de filosofie. O iubise cu toată inima pe Vinca, dar fata se bucura de atenția lui și atât. Vinca era strălucitoare, ușor de iubit și greu de uitat. Îl ținea în viața ei pe Thomas, dar nu îl vedea ca pe un iubit. Pe vremea liceului, în noaptea care avea să îl condamne pe Thomas la o viață fără liniște, Vinca este „motorul” tragediei. Îi spune lui Thomas că este însărcinată, că nu a vrut să aibă relații intime cu Alexis, dar acesta a obligat-o.

O poză reîncadrată, niște scrisori de dragoste semnate cu Alexis și dedicația de pe o carte sunt cele care îl condamnă la moarte pe profesor. Mânat de ură, Thomas îl ucide în bătaie pe profesor, ajutat de Maxime, prietenul lui cel mai bun. De cadavru scapă Francis, tatăl lui Maxime, dar totul ia o amploare și mai mare când tot mai mulți oameni sunt implicați. Multe lucruri se întâmplă atunci, dar sunt ținute sub tăcere atâția ani.

 Fata și noaptea – un concurs nefericit de împrejurări

Lucrurile s-ar fi așezat mai repede dacă Vinca ar fi vorbit. Dar în noaptea aceea a dispărut și ea. Nimeni nu știe unde este și dacă mai trăiește.

Reîntors acasă pentru întâlnirea organizată de Liceul Internațional Saint Exupery, Thomas trebuie să împiedice secretul să iasă la iveală. Viața lui ar fi distrusă, Maxime se pregătea pentru un loc important în politică. Ancheta lui Thomas se amplifică și observă că oamenii din jurul lor aveau multe lucruri de ascuns, lucruri care sunt strâns legat de acea noapte din 1992.

Tot încercam să dezleg nodurile și să descopăr mult mai repede ce s-a întâmplat în acea seară. N-am reușit. După cum v-am spus, rădăcinile sunt adânc înfipte și consecințele s-au propagat în viețile multor personaje. Vinca nu era deloc fata solară pe care mi-o închipuiam eu, Thomas era o victimă a minciunilor lansate și întreținute de părinții săi. Dacă în celelalte romane ale sale, Musso zgârie elementele thriller, de data aceasta l-am simțit mult mai stăpân pe situație și pe subiect. Are o mână fermă, o gândire rece care trasează un contur drept și detalii brodate cu dibăcie. Mi-a plăcut, m-a surprins și m-a ținut prizonieră întreaga după amiază. Recomand!

Pe Libris aveți toată luna martie 2+1 la Editura Trei. „Fata și noaptea” poate fi cumpărat de aici.

Aparitie: 2019

Autor: Guillaume Musso

Categoria: Literatura Universala

Colectie: Fiction Connection

Editie: Necartonata

Editura: TREI

Nr. pagini: 352

Titlu Original: La Jeune Fille et la Nuit

Traducator: Diana Morarasu

 

 

11 COMENTARII

  1. E prima carte a lui Musso pe care o citesc si trebuie să recunosc că a fost o lectură extrem de captivantă. Începutul e putin derutant, îți dă impresia că deja poți întrevedea firul acțiunii,apoi kaboom! M-a prins atât de mult, încât ieri am terminat-o citind , pe furiș, la serviciu.

  2. Foarte frumos expus, cred ca ma tenteaza mai mult decat alte romane de-ale lui Musso. Sunt cateva care mi-au atras atentia de-a lungul timpului, iar acesta pare a fi unul din ele.

Lasă un răspuns