fata_pe_care

Nedreptate, suferință, sacrificiu, dragoste și un milion de emoții.

Jojo Moyes este o autoare pe care am descoperit-o încă dinainte de nebunia iscată de „Me before you”. Descoperisem în „Ultima scrisoare de dragoste” o scriitoare cu un talent deosebit, un talent pentru a amesteca atâtea emoții care au ca scop final o poveste bună. Una care te ține cu gândul la carte, care te îndeamnă să te întrebi la ce ai fi făcut tu, sau la ce crezi că se va întâmpla.

” Fata pe care ai lăsat-o în urmă” este nu numai un tablou care ilustrează portretul unei tinere șarmante, cu o notă de mister ci și pârghia dintre trecut și prezent, legătura dintre două femei puternice, care nu au nici o legătură și care au trăit în secole diferite, în vremuri diferite.

Dacă în ultima carte pe care am citit-o ( Cântecul păsărilor – Sebastian Faulks, de care v-am și povestit), am „trăit” războiul pe front, în mijlocul soldaților englezi și francezi, în cartea lui Moyes am trăit de partea cealaltă a baricadei: în satele ocupate de germani.

Viața nu era ușoară nici în sate: înfometați, chinuiți, trăind zi de zi cu restricții, francezii din St.Peronne fac front comun în fața nemților încercând să nu se lase subjugați total.

Sophie, soția pictorului francez Edouard Lefevre, după plecarea acestuia pe front, merge în sătucul ei natal pentru a o sprijini pe sora ei Helene, care are doi copii mici și conduc împreună afacerea familiei, un hotel numit „Le Coq Rouge”. Sophie prinde curaj să înfrunte germanii, atrăgând astfel atenția unui general neamț, Komandant, care va folosi hotelul ei pentru loc de servit masa armatei germane, în ciuda încercării femeii de a zădărnici acest fapt. Sophie știa că va atrage comentariile răutăcioase ale sătenilor iar familia ei va fi disprețuită.

Singura ei amintire de la soțul pentru care se ruga zi de zi, era un tablou pictat de el. Portretul ei din zilele lor de dinainte. Komandantul remarcă tabloul și în vizita lui zilnică de la hotel se oprește pentru a îl admira. Încercând să profite de „prietenia” ce se înfiripă între ei, Sophie îi cere ajutorul comandantului german pentru a-și regăsi sotul, de care aflase că este închis într-un lagăr, oferindu-i la schimb tabloul.

Lucrurile degenerează iar Sophie este luată de naziști, aruncată într-un camion și deportată sub privirile dezaprobatoare ale sătenilor.

***

În Londra, 2006, Liv o tânără văduvă, încearcă sa își găsească drumul printre datorii, ipoteci și depășiri de credite. Ca și cum nu era de ajuns, află că tabloul pe care îl primise cadou de la soțul ei în luna de miere, ” Fata pe care ai lăsat-o în urmă”, este revendicat de urmașii pictorului Edouard Lefevre. Însă, Liv nu vrea să renunțe atât de ușor.. Într-o lume atât de nesigură, în care se simte din ce în mai singură, „Fata” este tot ce mai are.

Care va fi deznodământul? Va afla povestea lui Sophie?

Deși debutează cu scene din cadrul războiului, ” Fata pe care ai lăsat-o în urmă” nu este o carte istorică. Este o carte plina de emoții, de empatie care ne aduce în lumină două femei puternice, care ar fi în stare de orice pentru a păstra amintirea celui drag. Sophie lupta pentru Edouard, Liv luptă pentru a păstra amintirea soțului ei mort.

Am admirat puterea lui Sophie de dăruire, curajul ei și faptul că nu și-a pierdut speranța. Iar dragostea ce i-o purta soțului ei a fost cea mai bună alinare chiar și în cele mai groaznice momente.

Am suferit, am plâns și am sperat cu că totul va fi bine, finalul s-a schimbat total cu doar o întorsătură de peniță!
Vă recomand cartea cu toată inima!

1 COMENTARIU

  1. Încă o carte pe care o am dar nu am reusit sa o citesc. Ajutor am nevoie de putin timp împrumut!! Felicitări Anca pentru recenzie! Jojo Moyes este o autoare care scrie parca mai mult despre sentimente.

Lasă un răspuns