Fata anonimă, roman scris de autoarele Greer Hendricks – Sarah Pekkanen și apărut la Editura Litera, mi-a ținut companie zilele trecute. Așa cum v-am mai spus de câteva ori, luna septembrie se pare că este dedicată, aproape în întregime, romanelor care mă așteaptă de mai multă vreme pe rafturi. Fata anonimă a apărut în 2019. Și îmi aduc aminte că am luat-o de îndată ce a ieșit la chioșc. Dar noutățile au tot împins-o mai adânc pe rafturi și am trecut de fiecare dată peste ea.

Mi-am adus aminte zilele trecute de Soția dintre noi – nu mă întrebați de ce – și așa am realizat că mai am o poveste scrisă de acest cuplu de autoare. Poveștile lor se axează tare mult pe partea psihologică. Acțiunea se desfășoară cu lentoare, dar accentul este pus pe partea mentală a situațiilor prezentate. Și cred că această lentoare are un rol activ în starea pe care ți-o lasă romanele lor.

Sunt bolnăvicioase, te bulversează, te amețesc continuu și te fac să te îndoiești de tine. Nu mai ești doar cititor. Te transformi treptat. Îți pierzi rolul de spectator și devii parte activă a poveștii. Ți se pare că devii tot mai prins în plasa lipicioasă de minciuni și secrete, te lași afectat de toate întâmplările.

Fata anonimă
Fata anonimă

Fata anonimă – victimă în jocul răzbunării

Relațiile toxice otrăvesc tot ce ating. Indiferent că vorbim despre o relație de iubire sau de prietenie, toxicul se insinuează peste tot, ucide, devorează și impregnează totul cu tonurile lui întunecate și obsesive. Romanele care abordează acest subiect mă epuizează psihic și emoțional. Greu de parcurs, greu de digerat, greu de suportat situațiile prezentate. Se simte tensiunea bolnavă, se resimt legăturile întortocheate și sumbre.

„O carte pentru fanii romanului Soția dintre noi de Hendricks și Pekkanen. Această poveste incomodă îi va face să se gândească de două ori ce secrete pot fi împărtășite și dacă etica și morala contează cu adevărat atunci când trebuie să îi protejezi pe cei pe care îi iubești.“ Library Journal

Mi-am adus aminte de ceva ce am auzit acum multă vreme. Devii nebun atunci când lucrezi cu nebunii. Desigur, nu cred în asta și nu cred că se aplică tuturor și peste tot. Dar această chestiune mi s-a tot învârtit în minte în timpul lecturii. Mintea umană este o groapă fără fund. Nu există limite clare și nu putem anticipa niciodată cât de largă este plaja răului pe care mintea umană îl poate concepe. Și când ai toate instrumentele la îndemână, când știi exact cum să exploatezi punctele vulnerabile, când știi pe ce butoane să apeși și cum să înțelegi dedesubturile fiecărui cuvânt, cum să nu profiți de oportunitate?

Subiectul 52 – pion pe tabla răzbunării

„Plin de răsturnări de situație care te lasă cu răsuflarea tăiată… suspans de primă mână.“ Publishers Weekly

Subiectul 52 ajunge pion pe tabla răzbunării. Nu fusese voia ei, evident. Și habar nu avea că viața ei ar putea fi complet dată peste cap. Jessica Farris lucra ca machieuză pentru o companie. Își iubea meseria și știa că trebuia să fie comunicativă și veselă daca voia de la clientele sale ceva bani în plus. Avea nevoie de banii aceștia. Pentru a-și ajuta părinții și pentru a-și spăla un pic din sentimentul de vină.

Din dorința de a câștiga bani în plus și printr-o coincidență extrem de profitabilă, Jessica se înscris într-un studiu psihologic de etică și moralitate, inițiat de doamna doctor Shields.

Inițial, Jessica trebuie doar să răspundă cât se poate de sincer unor întrebări care gravitează în jurul moralității, mai ales a celei din căsnicie. Deși încearcă să-și cosmetizeze răspunsurile, Jessica realizează că nu poate să ascundă adevărul. Doctorul Shields părea să îi citească și cele mai ascunse gânduri.

Fata anonimă – prizonieră, victimă sau călău?

„Feriți-vă de psihologii ciudați… autoarele știu exact cum să manipuleze pasiunea pentru pericol a personajelor pentru a le aduce pe marginea prăpastiei… și a le provoca să sară.“ New York Times Book Review

Ceea ce începe ca o misiune recompensată cu cecuri generoase se termină ca fiind o cursă nebună. Jessica începe să se simtă drept un șoricel închis într-o cușcă, obligat să alerge la nesfârșit pe roata propriilor greșeli. După ce începe să despice firul acțiunilor doctorului în patru, Jessica descoperă că nu era subiectul unui studiu. Era subiectul principal al unui plan răzbunător, ticluit cu o minte bolnavă și cu atenție.

Jessica trebuie să învețe să își păzească spatele. Sau lucrurile nu se vor termina foarte bine pentru ea.

Fata anonimă – minciuni și relații bolnave

Fata anonimă este un roman tulburător. Se citește ușor. Îți dorești să afli ce se întâmplă și vrei să ajungi la final. Dar te tulbură peste limită, te consumă emoțional și, după ce ajungi la final, te scuturi zdravăn de tot ce ai citit. Vrei să dai toate straturile bolnave care ți s-au așezat pe umeri și să lași totul în spate.

„Hendricks și Pekkanen dozează suspansul cu măiestrie, până la final.“ Booklist

Fata anonimă a apărut la Editura Litera și poate fi comandată de aici.

Data Apariției : 2 aug. 2019

Autor(I) : Greer Hendricks. Sarah Pekkanen

Numar Pagini : 480

Tip Coperta : Broșată

Colectie : Buzz Books

Traducator(I) : Dana-Ligia Ilin

 

Lasă un răspuns