Să faceți sau să nu faceți ca mine? Asta e întrebarea, răspunsurile sunt două. Să faceți ca mine! Adică, să citiți cărți pentru copii, cele din colecția Corint Junior au mereu coperte minunate și povești pline de farmec! Am spus și o mai spun, cu riscul de a mă repeta, poveștile dedicate copiilor sunt mult mai elaborate, mai pline de aventură și suspans decât erau odinioară. Frumusețea lor este susținută și de morala care nu lipsește niciodată! Am avut mereu ceva de descoperit și chiar dacă nu au fost povețe noi, am apreciat faptul că le-am întâlnit! Ce să nu faceți ca mine? Să citiți  „Fantomele din hanul pungașilor” la început de toamnă! Acțiunea ei este plasată fix înaintea Crăciunului și băiețelul din poveste își turtește nasul de geam în speranța apariției zăpezii. Nu mai sunt copil, dar mă recunosc! Urăsc să văd chiciură! Vreau zăpadă multă, ninsori puternice cu fulgi uriași, colinde, mere coapte pline de scorțioară și colindători la geam. Vedeți? Nu v-am spus eu să nu faceți ca mine? Nu, nu! Romanul ăsta este molipsitor!

Cu personajele din „Fantomele din hanul pungașilor” vă mai puteți întâlni și în „Misterul din hanul pungașilor”. Eu nu am citit primul volum, recunosc că nu știam de el, dar asta nu m-a împiedicat să mă bucur de al doilea volum. Evident, aș fi înțeles un pic mai bine misterul din jurul hanului  Greenglass House, dar, în mare, lucrurile sunt lămurite și în volumul doi.41151340_2185375361729167_2485190853400723456_o.jpg

Greenglass House este neobișnuit. Neobișnuiți sunt și locuitorii lui, dar și oaspeții care îl vizitează. Greenglass House este cunoscut datorită ferestrelor sale colorate, fie că vorbim de vitralii sau de alte tehnici pentru decorarea lor, dar și pentru faptul că pragul îi este adesea călcat de contrabandiști. De aici și numele de „Hanul Pungașilor”. Ceea ce îl face și mai special este prezența lui Milo, copilul adoptat al familiei Pine, administratorii hanului. Nu este nimic nefiresc în a fi adoptat, doar că Milo era chinez și nu îi era dat să vadă prea mulți conaționali de-ai săi în colțul acesta de lume. 

Principala ocupație a lui Milo era studiul limbii mandarine. Căuta mereu cuvinte noi pentru a le învăța și nu ezita din a le introduce în ritualul lui zilnic dedicat jocului. Avea și un partener de joacă, unul extrem de neobișnuit, o fantomă pe nume Meddy. Meddy se arătase intenționat familiei Pine, așa că apariția ei nu mai este atât de neobișnuită. Nu pentru ei.  

Milo își dorește o vacanță de iarnă liniștită. Doar că viața la han nu poate fi pusă în aceeași ecuație cu liniștea. Oaspeții sunt care mai de care mai ciudați, fiecare cu tabieturile și doleanțele lui. Milo nu vrea decât zăpadă, Și să vină Meddy. Era singur aici și nu prea avea chef să adopte cealaltă identitate a sa. Era detectiv când nu era copil obișnuit. Locul de desfășurare era podul casei, hotar mereu plin cu de toate. Dacă el voia liniște și zăpadă, soarta îi pregătise altceva pentru acel Crăciun!

Când tocmai credea că singurul oaspete al hanului era domnul Emmeyt Syebuck, un domn interesat de ferestrele hanului, Milo are parte de o surpriză uriașă! La han, își fac apariția două hoațe renumite: Clem și Georgie. Duoul hoațelor avea să fie rupt pentru că una dintre ele se căsătorea. Ultima lor lovitură era dată tocmai în cinstea acestui lucru. Clem voia să renunțe la viața asta înainte ca viitorul ei soț să i-o ceară. Doar că lovitura lor nu mersese ca pe roate! Cel mai de preț obiect dispăruse înainte ca ele să ajungă la locul cu pricina. Bănuiau și cine voia să îl aibă cu orice preț, dar nu știau cum ajunsese el pe urmele lor.

Lucrurile la han nu par să se liniștească deloc. Conform tradiției, își fac apariția și Menestrelii, o adunătură de oameni pestriți, care veneau mereu să cânte colinde și să ureze de bine. Un incident nefericit le face imposibilă plecarea din hanul Greenglass House. În timp ce se încălzeau în sala mare, două dintre componentele trupei de menestreli sunt lovite de ceva care dispare cât ai clipi. Cine le lovise? Și care era motivul? Asta nu e tot! Restul comorii furate de Clem și Georgie fusese adus la han, dar nimic nu mai era acum la locul lui! Prada dispăruse fără urmă! Cine furase de la hoațe și de ce ar face asta? E timpul ca Milo să își înceapă ancheta, dar bine-ar face Meddy să apară! Două minți luminate ar pune mai repede lucrurile cap la cap!

Mi-a plăcut mult romanul acesta! Este plin de aventură și situații neobișnuite! Personajele sunt bine conturate și acțiunea destul de intensă. Tocmai de aceea, recomand cartea cititorilor mai mari ( 12-14 ani). Acum sunt curioasă să aflu și  care a fost Misterul sau ce contrabandiști vor mai trece pragul hanului!

Volumul  Fantomele din hanul pungașilor Kate Milford, a apărut la Editura Corint. Dacă nu îl cumpărați pentru voi, ar trebui măcar să vă gândiți la el ca la un dar de Crăciun! Ați bucura un mic cititor.

An aparitie: 2018
Autor: Kate Milford
Colectie: Corint Junior
Editie: Cartonata
Editura: CORINT
Nr. pagini: 496
Titlu Original: Ghostsof Greenglass House
Traducator: Catalin Georgescu
Varsta: +10 ani

15 COMENTARII

  1. Și eu susțin mereu că azi cărțile sunt mult mai frumoase decât cele care existau pe când eram noi copii. Bineînțeles că ai ajuns să mă ispitești, felicitări pentru recenzia minunată! <3

Lasă un răspuns