Fantoma și iubirea este cartea numai bună de citit în luna decembrie. De ce? Pentru că este luna în care orice miracol este mai ușor de crezut. Magia lui decembrie îmbracă orice posibilitate și o transformă în adevăr. Este o carte subțire, fără răsturnări spectaculoase de situație sau fire narative complicate care ar solicita cititorul. Dar oferă la schimb o doză mare de emoție. Și mă bucur că Editura Trei ne-a răsfățat cu ea la Gaudeamus!
Marc Levy – autor de suflet
Marc Levy este un autor special pentru mine și știu că fiecare carte semnată de el este sinonimă cu plăcerea vinovată pe care doar ciocolată mi-o oferă. Da, aia mâncată pe furiș, ca să nu mă vadă fetele. De fiecare dată sunt nerăbdătoare. Vreau să văd cu ce mă suprinde, ce emoție ia în prim plan și ce relație va sublinia. Așteptam de mult de la el o carte cu așa subiect: relația tată-fiu. Deși am toate cărțile lui, sau aproape toate, le păstrez pe raft și mă răsfăț cu ele din când în când. Așa că nu aș ști să vă spun dacă tema aceasta a mai fost sau nu atinsă în vreuna dintre ele. Cert este că eu o așteptam.
” -Faci trucul ăsta ca să mă vrăjesti și să mă convingi?
-Fiule, cât am trăit, am făcut totul ca să te vrăjesc și să te conving. Și totuși, să fii părinte e cea mai eficientă metodă prin care universul îți amintește că nu controlezi nimic.”
Marc Levy este un bun cunoscător al firii umane și al paletarului de emoții pe care sufletul nostru îl ascunde. Nu folosește construcții încărcate de metafore. Folosește momente care pot naște lacrimi în colțul ochiului, personaje pe care le consideri prieteni și povești care pot trece drept lecții de viață. V-am mai spus că îmi place mult de el?
Fantoma și iubirea – o poveste plină de duioșie
Fantoma și iubirea nu a avut mult de așteptat. M-a atras foarte tare descrierea. Dar hotărâtor a fost faptul că am zărit câteva desene în interiorul romanului. A fost un lucru insolit, dar tare plăcut. Plus că îmi promitea o poveste diferită de ceea ce am citit în ultima vreme.
Nu cred în fantome, de fapt nu vreau să cred, pentru că sunt tare fricoasă. Dar vreau să cred că oamenii dragi pe care i-am pierdut sunt undeva, acolo sus, și ne privesc. Vreau să cred că amintirea lor este cea care ne influențează de multe ori de-a lungul vieții.
„Știi ce se spune, un adult e un copil care are datorii.”
Cum ar fi dacă o persoană dragă care a murit s-ar întoarce pentru a ne ruga un ultim lucru? Surprinzător, înfricoșător? Am accepta apariția sau am da o fugă la psihiatru?
Thomas a fost surprins, a mers la psihiatru, a negat și a ajuns în cursa către San Francisco. Avalanșă de decizii? Exact asta a crezut și el, asta după ce s-a asigurat că nu este nebun. Bine, nu i-a ținut asta cu oamenii care îl vedeau vorbind singur pe stradă. Nu aveau ei de unde să știe că alături de el pășea chiar fantoma tatălui său.
Fantoma și iubirea – povestea unui miracol
Ce căuta fantoma unui om care murise în urmă cu cinci ani? Să facă pace cu trecutul? Să își ceară iertare? Să își mai vadă o singură dată marea dragoste? Nu vă spun. Important este să știți că a primit o permisie specială și timpul îi era limitat. La cine să apeleze pentru ajutor dacă nu la fiul său? Fiu care abia acceptase pierderea suferită și care era în plin avânt al carierei de pianist. Îi compromitea existența sau îi oferea un strop de alinare?
Thomas este un bărbat remarcabil, dar care nu are nici nebunia tatălui său nici personalitatea mamei sale. M-am îndoit o clipă că el ar fi cel mai indicat pentru această misiune. Dar am văzut dragostea dintre ei, lumina unei relații care ar fi putut ajunge specială. Din păcate, stă în firea omului să se împiedice de lucruri banale și să creadă că are timp pentru toate. Tăinuiește sentimentele, economisește îmbrățișările și zâmbetele, păstrează tăcerea. Până când e prea târziu, până când ar da o mie de lucruri inutile pe o singură secundă.
„Adevărul e că nu murim decât o dată, în schimb, trăim în fiecare zi.”
Aventura celor doi este plină de replici spirituale și de momente amuzante. Totul acoperit cu un strat generos de duioșie, farmec și magie. Exact doza optimă de care are nevoie cititorul pentru a îndepărta toate întrebările. Da, cartea sfidează normalul, dar cine ne împiedică să ne imaginăm, să visăm, să sperăm? Și dacă la final de carte eu rămân cu un zâmbet pe buze, nu vă spun că am și plâns, nu mă mai întreb nimic. Cred că orice este posibil și că dragostea unește lumi, oricât de diferite ar fi ele.
Fantoma și iubirea – pledoaria lui „a trăi”
Fantoma și iubirea – pledoaria lui „a trăi”. Asta este concluzia mea. Este o carte care te îndeamnă indirect să trăiești la timp ceea ce îți dorești. Nu primești a doua șansă. Și nu cred că vrei să fii fantomă. Să nu poți atinge, îmbrățișa sau înveli un copil. Mi-a plăcut cartea, a fost stropul meu de magie și căldură. Recomand!
Fantoma și iubirea a apărut la Editura Trei, colecția Fiction Connection, și poate fi achiziționată de aici.
Autor: Marc Lévy
Nr. de pagini: 256
Limba originală: franceză
Traducere de: Ela Negreanu
Anul apariţiei: 2019
[…] țin pe raft pentru atunci când simt că sufletul meu are nevoie de poveștile lui. Nu știu dacă Levy este potrivit pentru toată lumea, dar este aproape întotdeauna potrivit pentru mine. Poveștile […]
Imi plac mult recenziile tale.
Vă multumesc tare mult!
Iată cum mă ispitești! Am văzut cartea la târg, dar nu am luat-o. Acum o trec pe lista.
O recenzie tare convingătoare. Mulțumesc pentru recomandare.
Levy este slăbiciunea mea. Sper sa iti placa!
Nu am mai citit nimic de Marc Levy de foarte multă vreme, iar cartea asta îmi face tare cu ochiul. Recenzia ta mă ispitește și mai mult, E pe lista de dorințe – oare a văzut moșul ce am scris acolo? 🙂
Mie imi place mult autorul. Mai am cateva cărți scrise de el.