Familia Radley, romanul scris de autorul Matt Haig, m-a așteptat pe Libris. Acasă la ei, după ce i-am cunoscut, nu m-aș încumeta să merg. Nu de alta, dar nu știu dacă m-ar privi ca pe o prietenă sau ca pe o masă delicioasă. Nu înțelegeți de ce spun asta? Măcar voi veți fi (sau ați fost deja) avertizați.

Familia Radley
Familia Radley

Eu sunt mare iubitoare de tot ceea ce înseamnă universul Haig. Informații despre această carte am căutat abia după ce am terminat-o de citit. Nu știam că este una dintre primele lui cărți, nici ce temă are, nici când a fost prima dată publicată. Acum, după ce i-am cunoscut sufletul lui Haig altfel, sunt în măsură să spun că mă așteptam la o doză generoasă de emoții și de substanță. Ultimele sale romane, cele în stilul cu care ne-a obișnuit autorul, au altă direcție, altă încărcătură și o altă greutate. Aceasta, cu toată durerea din suflet, nu m-a convins deloc și am fost tentată să o abandonez de câteva ori.

Bun, înainte să mă apuc să tastez câteva cuvinte despre ideea cărții, aș vrea să întreb dacă sunteți curioși de ce am mers mai departe. Sunteți, nu? Am continuat pentru că am ales să o interpretez în altă cheie, una care ar deschide mai degrabă lacătele ultimelor romane. Dar așa am ales eu. Și a fost mai digerabil întregul conținut. Pe scurt: este o carte cu vampiri. Știți pofta lor insațiabilă de sânge. Dar dacă am privi lucrurile diferit? Dacă am alege să ne gândim că este despre cum ne mâncăm unii altora zilele, visurile, idealurile, speranțele? Despre cum ne regăsim, despre cum evenimentele care ne găsesc nepregatiți ne transformă, ne obligă să regândim întregul traseu.

Familia Radley – sânge, vampiri și alte socoteli

„Familia Radley este o carte spirituală și bine scrisă, parcă fără niciun efort.” – Entertainment Weekly

Sinceră să fiu, nu aveam dispoziția potrivită pentru o carte cu vampiri. De fapt, dacă stau să mă gândesc bine, cred că a trecut mult timp de la ultima carte cu vampiri pe care am citit-o. Știți deja, cred că v-am spus de multe ori, că fantasy-ul și tot ce ține de lumea supranaturală, fantastică ajunge la mine numai în anumite momente, atunci când am nevoie de o evadare diferită. Dacă aș fi știut clar că este o carte cu vampiri, aproape sigur, nu aș fi ales-o acum.

La început, când mi-am dat seama de direcția în care va merge întregul ansamblu, am crezut că este doar o păcăleală, un fel al autorului de a mă manipula să înaintez în lumea personajelor sale. Apoi, când am văzut că lucrurile rămân în această sferă și că vampirii vor apărea curând în întreaga așezare, m-am resemnat și am ales doar să privesc prin prisma filtrelor mele.

Dacă povestea ajunge în mâinile potrivite (și aici mă gândesc mai mult la adolescenții la început de drum cu acest gen literar), atunci o să se simtă în mod diferit. Eu, după atâtea cărți cu substraturi și înțelesuri profunde, după poveștile lui Haig – cele care au puterea să facă liniște și să dezlege noduri -, nu pot să mă declar încântată de ea.

Familia Radley – necazuri și decizii

Soții Radley își iubesc foarte mult copiii. Deși îi văd suferind din anumite motive, mai mult sau mai puțin importante, nu le pot spune acestora adevărul despre natura lor. Cândva, în urmă cu mulți ani, soții Radley renunțaseră la ceea ce erau ei cu adevărat, uitaseră de nopțile agitate și de sângele băut. Acum, în spatele unor ziduri banale, ascunși bine sub straturi de normalitate și obiceiuri desprinse din lumea oamenilor obișnuiți, soții Radley deveniseră „umani”, pierduți în rutină, resemnare și tăcere.

Rowan, primul născut al familie Radley, era un adolescent timid, atacat de colegii de la școală, veșnicul purtător al unei eczeme supărătoare, îndrăgostit de o colegă de școală. Clara, mezina familiei, era prinsă în mijlocul unor crize adolescentine, proaspăt devenită vegană, cuprinsă de niște stări de rău pe care nu și le putea explica.

Însă, într-o noapte cu lună plină, Clara este atacată pe drumul spre casă. Mânată de o pornire pe care nu o recunoaște, Clara îl mușcă pe atacator și are revelația supremă: sângele era mâncarea pe care o așteptase întotdeauna. Devorată de propriile pofte, Clara își sună părinții și le cere ajutorul. Puși deodată în fața adevărului crud, aceștia sunt nevoiți să caute ajutor acolo unde nu credeau niciodată că o vor mai face: la Will, fratele lui Peter Radley.

Dragoste, secrete, moarte

Will este adus în scenă pentru că putea manipula mințile oamenilor. Rămas fidel rolului de vampir și propriei identități, Will Radley este o apariție pe care vecinii familiei Radley nu o pot trece cu vederea. Mai ales că el apare în oraș în urma dispariției adolescentului atacat de Clara.

Revelația Clarei nu este vârful aisbergului. Aceasta este doar scânteia care aprinde focul în sânul familiei Radley. Peter și Helen aveau și alte secrete păstrate în cufere tainice, mai ales cele ale sufletului. Iar, în tot acest joc sângeros, Peter și Helen vor căuta și o cale de mijloc, un mod prin care să se apropie și să redevină doi vampiri îndrăgostiți.

Dacă ar fi fost scrisă acum, când Matt Haig s-a mai maturizat din punct de vedere literar, sunt sigură că povestea ar fi avut mai multe puncte cheie, mai multe răsturnări de situație. Pentru mine, povestea a fost extrem de ușoară, superficială și cu personaje creionate rapid.

Familia Radley – sunteți gata să-i cunoașteți pe vampiri?

Dacă sunteți curioși să-i cunoașteți pe vampirii din familia Radley, să știți că romanul se află la un click distanță.

Familia Radley – Matt Haig – este disponibilă pe siteul Libris.

Categoria: Carti pentru adolescenti, Young Adult, Romane Fantasy, Literatura engleza, Carti horror

Autor: Matt Haig

Editura: NEMIRA

An aparitie: 2024

Editie: Necartonata

Nr. pagini: 368

Literatura: engleza

Titlu Original: The Radleys

Traducator: Irina Barbu

 

Lasă un răspuns