„Falling. În picaj” a fost o nebunie de carte! Am terminat-o într-o singură zi și asta numai pentru că nu suportam atâta suspans și îmi vâjâia capul de la atâtea întrebări. A fost la un pas de a fi cartea lunii (și nu spun că nu are șanse, dar nu știu peste ce voi mai da până se termină luna și vara). I-am scăzut un pic punctajul pentru traducere și pentru că, spre final, au fost o serie de coincidențe și nu m-am putut opri din a da ochii peste cap.

Traducerea unei cărți este foarte, foarte importantă și misiunea unui traducător este una grea și specială. Aproape că rescriu cartea pe care o traduc și cuvintele trebuie întotdeauna alese cu atenție. Nu am cartea în varianta originală, dar tare mi-aș dori să caut spre final și să descopăr dacă T.J. Newman a folosit de atâtea ori prenumele personajelor sale. Am numărat pe o pagină (și nu este cea pe care am găsit numele menționat de cele mai multe ori) vreo 9 numiri. Theo a făcut, Theo a alergat, Theo s-a sucit, Theo a spus… Acolo am simțit că se destramă un pic vraja cărții și m-am simțit pentru câteva momente deconectată total de tensiune și de nebunia asta pe care am trăit-o atât de intens.

Falling. În picaj
Falling. În picaj

Adrenalină la 10.000 de metri în aer

Anul acesta am bifat mai multe puncte de pe lista mea cu lucruri de făcut în viața asta. Am vizitat o țară străină (și nu pentru a munci, pentru că pe asta o bifasem deja) și am zburat pentru prima oară cu avionul. Acuma nu cred că mai are rost să vă spun cine nu dormea cu vreo trei nopți înainte de plecare și cine visa că pierdea avionul sau că nu era capabil să nimerească poarta de îmbarcare. Da, ați ghicit! Acuma nici nu știu când am devenit așa panicoasă, dar trecem peste acest aspect.

Știam că o să ajungă cartea asta la mine și trăgeam speranțe că va ajunge înainte de a pleca. Și, cu doza mea aia mică de curaj, speram că o iau în avion. Mă și gândeam eu la cât de fain va fi să citesc o carte cu avione în avion. Nah, uneori se mai scurtcircuitează și creierul meu de la căldură. Bine că providența a ținut năpasta departe de mine și cartea a ajuns după ce am plecat. Că sigur ajungeau oamenii ăia de pe acolo să exerseze toate manevrele pe mine și deveneam subit mama atacurilor de panică. Sigur aș fi văzut numai suspecți și aș fi făcut mii de cruci până la destinație.

Moartea întotdeauna pare personală, Bill. A dracului de personală. Dar știi care e nebunia morții? Că nu e personală. Toată lumea moare. Nimeni nu scapă. E singurul lucru corect din lume. Uneori mori tânăr, alteori bătrân, uneori o meriți, alteori nu.”

Una peste alta, am fost în Suedia, o țară pe care am început să o iubim și mi-a plăcut la nebunie să zbor cu avionul! Aproape că m-aș fi urcat imediat în altul, dar buzunarul mi-a reamintit că e cazul să mă potolesc. Și am ales cartea asta pentru că am vrut să gust din nou din plăcerea zborului. Am fost fascinată de tot ce a însemnat zborul, echipajul și rutina acestuia. Voiam să aflu detalii și am aflat. Dar m-am și speriat teribil.

Falling – despre alegeri și nevoia de a fi văzut

T.J. Newman a semnat deja pentru drepturile de ecranizare pentru Falling. Și trebuie să vă spun că are cartea asta un potențial uriaș! Eu, dacă aș fi regizor și scenarist, aș adăuga foarte puține detalii sau deloc. Falling are suspans în puncte cheie, are tensiune pe care o poți tăia cu sabia, nu cu un cuțit, are întorsături de situație, are acțiune… Ce să mai, Falling este un thriller al naibii de bun! A zburat (ați prins-o pe asta, da? :)) direct pe lista cărților de recomandat și altora.

„ Vei prăbuși avionul sau îți voi ucide familia. 

Dacă spui cuiva, familia ta moare. Dacă trimiți pe cineva acasă, familia ta moare. 

  -E simplu. Prăbușește avionul sau îți ucid familia. Alegerea îți aparține.”

147 de suflete pe care trebuie să le duci la sol. Trei suflete care înseamnă lumea ta toată. Cum alegi? Pe cine alegi? Îngenunchezi o parte din lume sau o îndoliezi pe a ta?

Numai în locul lui Bill să nu fii. Să fii imobilizat în scaunul de pilot, obligat să faci o alegere atât de cruntă și să simți cum neputința începe să muște din sufletul tău. Să devii erou pentru unii, dar călău pentru alții. Era important să aleagă, dar era și mai important să afle de ce el, de ce organizaseră niște oameni un plan atât de diabolic… Ce urmăreau? Ce voiau să obțină?

O carte despre alegeri și revoltă

Pentru Bill era de zece ori mai greu să găsească răspunsul la așa cerere. Meseria lui îl dusese mereu departe de soție și de cei doi copii, de multe ori în cele mai nepotrivite momente. Și fix în dimineața aceasta, Bill plecase supărat pe soția lui. Îi dezamăgise. Și era posibil ca ei să moară supărați pe el.

Nu putea să îi ajute, nu putea suna la poliție. Un bărbat îmbrăcat într-o vestă din material explozibil se afla în casa lui Bill și îi ținea ostatică familia. Erau conectați permanent prin apel video. Atacatorul îi transmitea verbal dorințele sale, Bill scria pe mail. Nu se putea da de gol în fața copilotului său. Planul era al naibii de bine pus la punct! Fiecare detaliu, fiecare minut, fiecare presiune…

Aflase că există un plan A, un plan care s-ar fi sfârșit cu moarte și durere. Și există și un plan B. Un complice se afla la bord și putea dejuca orice plan pe care Bill l-ar fi putut trasa. Dar, condiționat de regulile meseriei sale, Bill are un număr limitat de posibilități. În cine să aibă încredere și cum să procedeze?

O echipă bună este o a doua familie

Au urmat pagini pline de tensiune și de adrenalină, mutări pe care nu le-am putut anticipa deloc și nu pot să vă spun ce nerăbdătoare eram să aflu mai repede ce urma să se întâmple. Mi-a plăcut de Bill, în ciuda faptului că i s-a zugrăvit de la început un portret de erou, dar cel mai mult mi-a plăcut de soția lui. A fost extrem de curajoasă, și-a păstrat calmul și a fost exact stâlpul de susținere de care aveau nevoie cei doi copii.

Și nu mai spun de cât de mult m-au emoționat și membrii echipajului! Dacă ai noroc să lucrezi cu astfel de oameni, nu vei fi niciodată singur! I-am adorat și le-aș fi oferit tuturor o îmbrățișare uriașă!

T.J. Newman, știu că nu vei vedea asta, dar așa carte de debut?? Mi-ai zburat mințile!

Mi-a plăcut tare, tare mult cartea și sper să mai dau peste astfel de cărți! Bookzone, m-ai auzit, da?

Falling. În picaj a apărut la Bookzone și poate fi cumpărată de aici. 

Număr pagini: 328
Editura: Bookzone
Autor: T.J. Newman
Anul publicării: 2021

Lasă un răspuns