18072862_1499271330135818_414820777_n

”Manuscrisele străvechi, miturile din jurul lor și impactul pe care l-au avut asupra omenirii ar părea de interes numai pentru erudiți, dar în mâinile lui Egeland iau foc ca praful de pușcă.” Dagsavisen

Când am ales această carte am fost ghidată de descrierea de pe spate. Era captivantă și îmi promitea o lectură plină de suspans. Nu mă așteptam însă să fie atât de dură, de încărcată de ritualuri, secrete, spiritualitate, dogme și secte. Crime ritualice, manuscrisuri, religie, răul și binele, lumina și întunericul, Lucifer și divinitatea, toate reunite într-o carte ce mie mi-a dat fiori prin tot corpul. Nu este o carte care mi-a zdruncinat nici principiile, nici credința, dar dacă la un moment dat ai avut întrebări legate de religie și de cursul ei, poate că ar trebui să dai o șansă acestui volum.

Încă de la primele rânduri, prin tema abordată, am crezut că voi citi ceva scris în stilul lui Dan Brown și am rămas suprinsă de turnurile pe care le-a luat acțiunea cărții. Alternarea de planuri -trecut și prezent- mi-a alimentat constant curiozitatea și a menținut suspansul continuu, pentru că simțeam nevoia să deslușesc misterul celor întâmplate în anii 1970, dar voiam să văd și ce legătură are tragedia lui Giovanni Nobile cu anul 2009, când lucrurile stranii se abat asupra lui Bjorn Belto.

Manuscrisul lui Lucifer” este puntea comună dintre tragediile ce au loc în anii 1970, respectiv 2009. Însă noi trebuie să aflăm alături de Bjorn care sunt firele ce le leagă.

Giovanni Nobile ajunge în posesia unei scrieri vechi care se păstra uimitor de bine și care nu se putea data. Însemnele și desenele de pe pergament îi atrag atenția și dorește să îl deslușească. Dar fiica sa Silvana este răpită de o sectă care dorea manuscrisul și nici profesorul, nici fetița nu mai sunt văzuți vreodata în viață. Dispariția lor lăsase multe semne de întrebare. Colegii săi l-au crezut posedat de demonii pe care îi studia și aveau impresia că ajunsese să își facă rău lui și copilei. Adevărul era altul, iar legătura cu scrierea veche nimeni nu o bănuiește.

Bjorn era arheolog. Suferea de albinism, dar mai mult suferea datorită traumelor sufletești pe care le acumulase constant înlăuntrul său. Rămăsese orfan datorită geloziei obsesive a tatălui său, care în încercarea lui de a-și elimina adversarul la mâne femeii iubite, ajunge să își piardă viața sub ochii fiului său, cel care toată viață va rămâne marcat. Bjorn era un singuratic, un om dedicat muncii sale, extrem de curios și de corect.

Când Taras Koroljov îl sună pentru a-i cere ajutorul în legătur cu un manuscris găsit din întâmplare la Kiev, Bjorn cade pradă curiozității sale și aduce prețioasa bucată de material, ilegal până în Islanda, unde era singurul institut în care avea încredere. Acesta este momentul când cursa nebună pentru decodarea manuscrisului face și primele victime. Toți oamenii care se interesaseră sau se intersectaseră cu Bjorn sunt eliminați prin crime ritualice. Poziția corpului, lumânările aprinse și o pentagramă lăsată în mâna victimelor sunt singurele indicii pe care le dețin. De fiecare dată când forțele de poliție crede că sunt aproape de a descoepri legătura dintre cele trei crime care fuseseră comise deja, ajung de fapt într-o încurcătură și mai mare.

Așa că va trebui să încerce să rezolve acest mister de unul singur, chiar dacă asta ar fin însemnat ca el să își părăsească locuința sigură unde se ascundea ce cei care l-ar fi putut elimina, sau să aibă încredere în oamenii care l-ar fi putut ajuta. Așa ajunge să descopere că misterul ce plana asupra acestui manuscris se adâncește și mai tare.

În cadrul consiliului de la Niceea, mai marii bisericii care știau de existența unui manuscris al lui Lucifer, Codex Lucem Ferre, -despre care se credea că ar fi avut puteri magice sau că ar fi fost o scriere eretică-, hotărăsc distrugerea acestui document. Călugării care au primit această sarcină îl rup însă în trei bucăți și îl ascund în locuri diferite. Acum o sectă de călugări care îl venerau pe Lucifer, doresc reîntregirea acestui codex pentru prima oară în istoria lumii.

Bjorn nu știa că mai sunt ale două părți ale manuscrisului și multe lucuri erau în continuare ascunse față de el.

Dar oare mai putea păcăli atenția călugărilor care îl doreau mort? Care era puterea mansuscrisului? Ce mister ascundea? 

Vă spun sincer că la acest final, eu nu m-am așteptat. Nu mă gândeam că mansucrisul ascunde atâtea dedesubturi.

Toate astea le veți afla singuri, dacă v-am stârnit curiozitatea. Cartea este dură, din punctul meu de vedere, încărcată de detalii care ne atestă vasta documentare. Nu știu nimic despre autor, dar mie mi-a lăsat impresia că a fost curios o mare bucată de vreme în ceea ce privește influența religiei asupra omenirii și tot documentându-se a creat și acest volum. Sunt multe descrieri, multe paragrafe care pe mine m-au dus repede repejor pe Google pentru a mă documenta la rândul meu și pentru a verifica dacă romanul are la bază lucruri reale. Nu este o lectură relaxantă, dar a fost cu siguranță una atipică, una care mă stârnește să mai caut și alte titluri semnate de el pe viitor.

Mulțumesc mult, Editura All pentru exemplarul oferit spre recenzare. Găsiți cartea chiar aici: Evanghelia după Lucifer, unde aveți un preț special.

1 COMENTARIU

  1. Intr-adevar, este o carte dura, dar si eu cred ca merita citita. Asa cum ai spus si tu, nu este o carte tocmai usor de citit, dimpotriva, dar odata ce incepi sa o citesti, parca esti atras sa continui, sa descoperi fiecare secret si mister care planeaza asupra manuscrisului.

Lasă un răspuns