Evadare de la Auschwitz, Joel C. Rosenberg, a apărut la Editura Corint, colecția Istorie ficțiune.
Ficțiune sau nu, întâmplările redate în cărțile astea sunt foarte greu de citit. Mai ales dacă autorul știe să își țeasă ițele și face povestea credibilă. Cărțile care capătă valențe de roman sunt preferatele mele. Am spus de multe ori că îmi place istoria, dar nu aș suporta să citesc pagini întregi de detalii reci și impersonale.

Mi-a plăcut cartea lui Rosenberg, dar și-a cam pierdut din impactul pe care îl avea asupra mea pe măsură ce am întors paginile. Motivele sunt două, dar sunt puternice. Sau așa cred eu că sunt.
Evadare de la Auschwitz – o mărturie cutremurătoare
Nu mi-a plăcut faptul că autorul nu pare să se detașeze de poveste. Aflăm din nota autorului că acesta s-a documentat pe marginea subiectului și a ales cărți de referință. Preocupat să respecte din adevărul istoric, sau măcar mare parte, autorul pare că ne povestește ceea ce a aflat din cărțile citite. Am simțit o ruptură, ceva nu a mers cum trebuie. Aș fi vrut mai multă implicare, mai multă atenție pe ceea ce își dorea să construiască aici.
Cel de-al doilea motiv care mi-a îngreunat lectura este plasa pe care a țesut-o autorul în jurul religiei protagoniștilor. Respect religia fiecărui om de pe planeta asta și nu cred în catalogarea oamenilor după acest principiu. Nu cred că actul mai puțin empatic al unui creștin ne poate lipi o etichetă tuturor pe frunte. Cumva, sper să mă înșel eu, autorul a împins limitele subiectului și a punctat către creștini. Nu creștinii au început procesul de epurare, Hitler a făcut-o. Nu toți germanii au asuprit evreii, ci numai cei din armata condusă de Hitler, oameni care nu s-au putut împotrivi sistemului sau s-au lăsat târâți de acesta în mocirla pe care o voia catalogată drept superioară.
Evadare de la Auschwitz – jocul sorții
Drept cititor de cursă lungă al cărților pe acest subiect, sinceră să fiu, romanul nu m-a impresionat până în adâncul sufletului. Dar mi-a plăcut punctul de plecare al său. Nu mai urmărește familiie de evrei si soarta acestora, nu direct. Ci își îndreaptă atenția asupra celor care au ajuns fără voia lor în măruntaiele mașinăriei morții.
Pe o parte îl avem pe Luc, pe cealaltă îl avem pe Jacob. Oameni cum nu se poate mai diferiți, dar cu misiune comună: să salveze vieți.
Luc își pierde parte din familie într-un sătuc din Franța. Era preot și face din salvarea evreilor asupriți de nemți misiunea sa cea mai de preț. Nu îi era ușor, dar avea sprijinul comunității și al altor preoți, Din nefericire, Luc ajunge să fie arestat și dus în lagărul de la Auschwitz, capăt de drum pentru mii de oameni.
Deși am citit câteva cărți despre Auschwitz și am văzut câteva zeci de fotografii, pe care nu le mai pot uita vreodată, tot nu pot cuprinde cu mintea ceea ce a însemnat lagărul de muncă de la Auschwitz. Nici nu pot să îmi imaginez un alt loc mai plin de contraste și de durere. Oameni slabi și goi, flămânzi și loviți, tratați ca niște animale. Deasupra lor, cerul rămâne liniștit și soarele răsare în fiecare dimineața. În barăci, trupurile greu încercate încearcă să găsească poziția confortabilă pentru somn. Lângă barăci și afară, mirosul de trupuri nespălate și de latrine infecte se amestecă cu mirosul de carne arsă. Și, peste toate astea, „ninge” cu cenușa de la coșurile care nu încetează să trimită spre cer oameni nevinovați.
Vieți jucate la ruletă
În mijlocul acestui haos îl vom găsi și pe Jakob. Nu își putuse salva surioara, dar exista timp pentru a-i salva pe alții. Se alătură Mișcării de Rezistență și este prins, din greșeală, în trenul care îi ducea pe evrei în lagărele de muncă. Din fericire, Jakob este tânăr și puternic și pare să și găsească oamenii principali în lagăr. Printr-un noroc incredibil, Jakob reușește să cunoască oamenii potriviți, să își construiască relații. E drept și faptul că se agăța cu o încăpăânare lăudabilă de viață. Își dorea cu tot dinadinsul să supraviețuiască. Și pentru asta trebuia să plece din lagăr. Dar evadarea era imposibilă. Sau nu?
Cartea reușise să mă atragă în lumea ei, dar a pierdut pe final. Pentru a păstra tenta reaslistă, autorul ar fi putut elimina câteva cadre care mi s-au părut un pic forțate. Nepotrivite, mai bine spus. Cred că ar fi fost o poveste mult mai credibilă, mai reală.
Jakob a fost un personaj pe plaul meu, dar a avut câteva deraieri care mi-au schimbat părerea. Și-a spălat din păcate mai târziu, dar ghimpii tot mă înțepau la fiecare mișcare. Luc este personajul pe care l-aș fi vrut un pic mai strălucitor. Pare să se piardă în decor și nu era cazul. Are rolul lui foarte important în toată această poveste.
Evadare de la Auschwitz – o carte de citit
Evadare de la Auschwitz este o carte de citit, mai ales de iubitorii acestui gen. A apărut la Editura Corint și poate fi comandat de aici.
L-ați citit? Ce părere v-a lăsat?
An aparitie: 2019
Autor: Joel C. Rosenberg
Colectie: Corint Istorie
Editie: Necartonata
Editura: CORINT
Nr. pagini: 496
Titlu Original: The Auschwitz Escape
Traducator: Sorin Serb
imi plac cartile pe aceasta tema, chiar daca sunt dureroase
Mi-a plăcut mut punctul tău de vedere cu privire la religie, mai bine zis la forma de credință spre care a făcut referire autorul, că cuvântul religie mă irită rău..
Eu dacă citeam cartea și ajungem in punctul in care simțeam manipulare, eu în secunda doi o aruncam în foc !
Ori scri și îți împărtășești trăirile cu cititorii tăi, ori faci propagandă spirituală..
Nu aș fi rezistat să mă duc pe firul unor povești în povești !
Multumesc de aceste observații, în ziua de azi te poți aștepta la astfel de reclame mascate frumos, O Seară Liniștită !!!