Cu greu m-am abținut să nu citesc aceste cărticele simpatice până în ziua de Crăciun. Maria mea le citise prin noiembrie pe primele două și am văzut cât de încântată a fost de ele. O vedeam râzând pe înfundate sau strângând din pumni, mai venea la mine și îmi spunea câte ceva despre aventurile lui Nikolas, un băiat numit Crăciun.
Matt Haig este un autor drag mie. Deși știam cum scrie și eram absolut fascinată de scriitura sa, nu mă așteptam să scrie atât de bine cărți pentru copii. În „Câteva motive să iubești viața” am întâlnit un Matt Haig depresiv. Acum, după ce am citit cele trei cărți pentru copii, pot să îi dau un sfat: când simți că ești prins în jocul umbrelor, citește cărțile astea, domnule Haig. Învață că există speranță, că există magie! Și l-aș și ruga ceva. Să scrie în fiecare an o astfel de carte. Să ne bucure pe noi și pe copii!
Cărțile acestea, fie că vorbim despre „Un băiat numit Crăciun”, „Fetița care a salvat Crăciunul” sau „Eu și Moș Crăciun”, pot să trezească nostalgii și amintiri în sufletul celui mai bătrân om de pe lume! Nu ai cum să nu îți aduci aminte de nasul lipit de geamul înghețat în așteptarea lui Moș Gerilă, Moș Crăciun sau ce nume o mai fi purtat. Nu ai cum să nu te simți învăluit de buna dispoziție, nu ai cum să nu te amuzi când vezi câtă imaginație are autorul și în ce manieră originală a abordat lumea elfilor și povestea „nașterii” lui Moș Crăciun.
Sper să nu mă citească vreun copilaș, dar simt să spun că Moș Crăciun este cea mai frumoasă minciună din viața noastră! Nu este una la fel de inocentă, la fel de lipicioasă precum e aceasta. Nu mai credem în reni zburători, moși care coboară pe horn, dar ne transformăm noi în unul. Căutăm, cercetăm, împachetăm. Ce ne lipsește? Burta, barba și un costum roșu. Un ho, ho, ho chinuit putem scoate!
Eu și Moș Crăciun – elfi și magie
„Un băiat numit Crăciun” a fost preferata mea dintre cele trei cărticele simpatice. Mi-aș dori să fie asta povestea lui Moș Crăciun și așa să fi stat lucrurile. Povestea este una plină de candoare. M-a impresionat foarte tare povestea lui Nikolas, un băiețel pentru care lumea era redusă la nivelul căsuței cu o singură cameră, căsuță în care locuia numai cu tatăl lui și o păpusă dintr-un nap aproape putrezit. Aaaa, și un șoarece! Tatăl lui Nikolas pleacă să găsească satul Elfhelm, alături de alți șase bărbați, iar Nicholas este lăsat în grija unei mătuși mai aspre decât iarna. Nu e de mirare că Nicholas nu mai poate suporta viața în căsuță, așa că, băiatul pleacă într-o călătorie spre satul elfilor, însoțit de păpușa lui din nap și de șoarecele prietenos. Găsește satul elfilor, dar dacă vă imaginați niște ființe micuțe, cu urechi ascuțite, care debordează de fericire și zâmbesc zi lumină, vă înșelați! În satul elfilor, nimic nu mai era ca înainte. Reguli stricte le umbresc existența și elfii nu mai voie nici măcar să danseze spikle! Rămâne să descoperiți voi ce se întâmplă pe mai departe, eu vă urez lectură plăcută!
„Fetița care a salvat Crăciunul” ne spune povestea Ameliei, fetița care avea speranța că lucrurile se vor îndrepta. Mama ei era foarte bolnavă, așa că, Amelia începe să curețe hornurile în locul ei. Nu era o meserie ușoară pentru o fetiță atât de mică și de slabă, dar măcar îl are pe căpitanul Funingine, o pisică neagră, alături de ea. Dacă mama ei ar păți ceva, Amelia ar rămâne singură pe lume și ar ajunge în căminul pentru săraci, cel mai îngrozitor loc de pe lume! Și cum de ce ți-e frică, de aia nu scapi, Amelia ajunge în acel cămin după moartea mamei sale. Era un loc sumbru, unde li se oferea mâncare proastă și nicio vorbă bună. Bine că mai era Mary, bucătăreasa care le mai punea un pic de unt în supa chioară. Amelia și-a pierdut speranța. Habar nu avea de cât de important era acel licăr de speranță pentru Moș Crăciun. Pentru că apariția lui dăduse satul elfilor peste cap, Moș Crăciun are un dușman de temut în persoana lui Moș Vodol, cel care a condus înainte Elfhelmul. Moș Vodol ar face orice pentru a distruge Crăciunul, așa că este nevoie de speranța Ameliei pentru a readuce lucrurile la normal! Vor reuși oare?
„Eu și Moș Crăciun”, ultima carte apărută, este o poveste plină de curaj și de magie. Amelia ajunge să locuiască în satul elfilor, dar nu își găsește deloc locul aici. Nu era pricepută nici la coaserea jucăriilor, nici la vopsirea titirezilor, nici la orice altă activitate din atelierul jucăriilor. Elfii o priveau ciudat, era mai înaltă decât tot ce era în jurul ei, era om și era mai tristă ca niciodată. Îi plăcea să scrie și să conducă sania, dar urâciosul Kip nu avea deloc încredere în abilitățile ei. Aici nu existau hornuri pe măsura ei, așa că nu le putea curăța. La ziar i-ar fi plăcut să lucreze, dar un sat plin de lucruri pozitive nu avea nicio știre nemaipomenită, care să stârnească interesul elfilor. Ba chiar ia naștere un ziar condus de Moș Vodol, un ziar în care Amelia era personajul malefic din Elfhelm. Cum să se simtă ca acasă? Barometrul Speranței este iar dat peste cap și Amelia nici măcar nu bănuiește cât de importantă este ea pentru Moș Crăciun, așa că, își ia pisica și fuge. Dar dă peste tunelurile săpate de nimeni altul decât Iepurașul de Paște & Co și știe că nu poate să lase Crăciunul să dispară!
Prima carte rămâne preferata mea, deși toate au magie și mi-au trezit dorul de copilărie! Dorința mea nu tocmai secretă a fost asta: să scrie Matt Haig câte o astfel de carte în fiecare an. Ups, am scris-o și mai sus, nu? Cred că Moș Vodol încearcă să mă împiedice! Ah, te prind eu, împielițatule! Am și ren!
Cărțile au apărut la Editura Nemira și pot fi cumpărate de pe site-ul lor.
Un băiat numit Crăciun – aici, Fetița care a salvat Crăciunul – aici, Eu și Moș Crăciun – aici. Cărțile sunt disponibile și în format e-book. Din păcate, cărțile sunt indisponibile acum pe site, dar sigur vor apărea din nou sau le puteți găsi în librăriile partenere.
Din recenzia făcută, al doilea volum m-a atras cel mai tare… poate și din cauză că fetița a ajuns într-un orfelinat după moartea mamei sale… sau pentru că a curățat hornurile… Nu știu, dar am simțit că are o încărcătură emoțională mai mare. Toate 3 volumele sunt speciale și frumoase. <3
Îți mulțumesc! Sunt bune de păstrat pentru mandra ta!
Am de mult timp cartea asta pe lista mea. Sper ca in viitorul apropiat sa o citesc 😀
Sunt foarte drăguțe!
Este o serie foarte frumoasă și mi-a adus aminte de copilărie când îl așteptam pe Moș Crăciun. Este o recenzie frumoasă.
Da, așa este! Îți mulțumesc!
Imi plac mult cărțile pentru copii, poate pentru ca de obicei au final fericit. Le voi cumpara pe toate 3 și le voi citi cu fiica cea mica. Multumesc pentru recomandări!
Îți mulțumesc și eu pentru vizita!
Îți mulțumesc;! Sper sa va placa!
Tare mult imi doresc sa citesc ceva scris de Haig! I-am vazut cartile de o gramada de ori, inainte de Craciun si nu numai. La ce frumos ai scris despre el, nu-mi va mai scapa. ☺
Mie îmi place foarte mult cum scrie!
Foarte frumoasa recenzia♥️
Îți mulțumesc!
Geniala aceasta seria! Mi-a placut atat mie cat si baiatului meu.Multumim cu drag pentru toate recomandarile tale!
Sunt foarte drăguțe toate trei! ❤️
Imi place felul tau de a scrie. Mereu ma face sa vreau sa citesc cartiole ale caror recenzii scrii 🙂
Îți mulțumesc mult!❤️
Chiar ți le recomand! ❤️ Sunt foarte drăguțe!
Îmi plac recenziile tale indiferent ce la ce cărți sunt, îți admir răbdarea și felul cum te transpun tu atunci când scrii despre ele(cărți)… mi-ar plăcea să am jumate din darul tău de a scrie recenzii dar mă simt onorată să te am ca prietenă și că îți pot citi recenziile tale.
Îți mulțumesc tare mult, draga mea roșcată! Îmi place sa scriu, dar am învățat și mai mult pe parcurs. ❤️❤️
Îți mulțumesc mult! Fetele mele s-au distrat mult cu primul volum!
Dupa recenzia facuta despre aceste carti, imi doresc sa le citesc si eu, sunt povesti foarte interesante.
Îți mulțumesc! Da, sunt foarte plăcute!
Anca, om cu suflet mare și bun,iti citesc recenziile și mă bucur enorm de mult că te-am cunoscut. Pe baca recenziilor tale citesc cărți, tin cont de opiniile tale. Imi place mult cum scrii,parcă ai fost născută sa faci asta!❤❤
Îți mulțumesc mult! ❤️❤️❤️
Mi-a placut mult cartea desi e pentru copii, Adelina inca e mica de citit. L-am descoperit pe Haig de anul trecur dar un baiat numit Craciun mi-a placut mult. Cartea lui ramane pe primul loc, ma adus la gandul copilariei si a magiei. Astept sa imi iau si celelalte volume
Tot de asta le-am citit și eu. Pentru a îmi readuce aminte de copilărie. ❤️
Nu prea citesc de obicei astfel de cărți, dar de acum încolo sigur mă voi gândi de două ori.
Sunt foarte, foarte simpatice! ❤️
Anul acesta vreau sa îmi cumpăr si eu cartea. Mersi mult de recomandare.
Să te bucuri de ea! Mulțumesc și eu!
Frumoasă prezentare a celor trei romane, felicitări! <3 Eu le-am descoperit anul trecut, când am citit primele două cărți. Preferata mea este cea de a doua, pentru Charles Dickens. 🙂 Am revenit anul acesta la cel de al treilea roman din serie și parcă am devenit puțin nostalgică, mi-ar fi plăcut să nu se termine seria… Poate dacă Busola Speranței se aprinde tare, tare, Matt Haig va auzi această dorință, o va transmite mai departe lui Moș Crăciun și Mamei Crăciun, iar Amelia și restul spiridușilor vor insista la rândul lor, și vom mai avea și la anul o carte crăciunească. 🙂
Faina recenzia.