Ethan, cel care am fost este o poveste extrem de emoționantă și de frumoasă. Știți deja cât de mult îmi plac cărțile pentru copii. Dar profit de fiecare dată de această mică plăcere vinovată pentru a găsi cărți potrivite pentru Maria mea. Copiază și din gusturile mele literare, are și o predispoziție către ceva nou, diferit de tot ce a întâlnit până la acel moment. De asta caut să parcurg eu mai întâi cărțile pe care intenționează să le citească. Și pentru a mă convinge că sunt sigure, dar și pentru că îmi place să discut cu ea pe marginea lor. Și vreau să fiu pregătită, să știu către ce punct să o îndrum sau ce lecții a desprins din respectiva poveste.

Ethan, cel care am fost este o poveste plină de momente emoționante, de prietenie și de lecții de viață. Nu mă așteptam să o iubesc! Mă așteptam să îmi placă, să fiu trasă în vâltoarea evenimentelor, dar nu mă așteptam să îmi stăruie și după atâtea zile în minte. Toate personajele din carte au avut câte ceva să-mi transmită, cu toate am creat o legătură specială. De toate m-am atașat, dar mai ales de Ethan, de Coralee și de bunicul Ike.

Ali Standish abordează cu îndrăzneală teme dificile în această emoționantă poveste despre maturizare, precum moartea, vinovăția și iertarea. Cititorii vor fi pur și simplu fascinați văzând cum Ethan, cei din familia sa și alte personaje foarte bine construite se vor confrunta cu realitățile sumbre ale vieții.“ Publishers Weekly

Ethan, cel care am fost
Ethan, cel care am fost

Ethan, cel care am fost – o poveste emoționantă 

Copiii sunt adevărate lecții de viață. De multe ori îi subestimăm, avem pretenția ca ei să ne urmeze fără să crâcnească, să accepte schimbările majore fără mari împotriviri. Din fericire, familia lui Ethan nu este o astfel de familie. În urma unui incident nefericit, familia băiatului decide să se mute departe de orașul în care locuiseră până atunci. Deși Ethan știa că adevăratul motiv pentru această mutare era el, părinții susțineau că decizia venea numai din grija pentru bunicul Ike, bunic care locuia singur într-o casă dărăpănată.

„Alegând cu măiestrie evenimentele și personajele, Standish țese pânza unei povești cu o mare încărcătură emoțională. O excelentă completare a listelor de lecturi pentru copiii din anii de gimnaziu.“ School Library Journal

Ethan se învinuia pentru tot ceea ce se întâmplase în familia lui. Mersese la terapie, învățase să se prefacă mereu că este bine. Adevărul era că îi era dor de Kacey, cea care fusese cea mai bună prietenă a lui. Și nu va renunța niciodată să spere că va ajunge la ea. Indiferent de barierele pe care va trebui să le depășească.

O lecție de încredere

În Georgia, într-un orășel prăfuit și uitat de lume, Ethan nu vine cu speranțe prea multe. Sentimentul de vină nu îi permitea să spere că va mai găsi un prieten aici. Mai ales că până și fratele lui mai mare îi refuza compania. Dar Ethan, băiatul de oraș, nu a întâlnit niciodată o fetiță precum Coralee.

Coralee este o fată extrem de isteață, o prezență simpatică și un prieten de nădejde. Dar asta dacă treceai peste toate istorioarele ei amuzante. Unii jurau că pățaniile erau doar produsul unei minți prea bogate, alții credeau în tot ce micuța turuia zi-lumină. Adevărul este că, micuța noastră Coralee avea multe secrete. Dar cine nu are? Nici măcar Ethan nu i le împărtășise pe ale lui, chit că ei erau mai mereu împreună.

„O carte înălțătoare, care explorează felul în care durerea sufletească se vindecă prin forța amintirilor.“ ALA Booklist

Trecutul lor pare să iasă la iveală fix când lucrurile păreau să se fi liniștit. Testul încrederii nu va fi ușor de trecut și nu știu dacă prietenia va mai putea fi salvată după asta. Numai de ei depinde. Sau nu depinde mereu de noi?

Ethan, cel care am fost  – iertare și speranță

Ethan are nevoie de lucrurile care i-ar putea uni familia din nou. Dar nu știe că totul pleacă din interiorul lui. Trebuia să învețe să se ierte, să accepte lucrurile pe care cei mai mari i le repetaseră de atâtea ori. Și avea nevoie să spere. Dar pentru asta avea nevoie de dragoste, de sprijin și de încredere. Bunicul Ike, un bătrân pe care l-am crezut un ursuz și jumătate, îi oferă nepotului său cea mai frumoasă lecție de dragoste, dar și o alta la fel de importantă: timpul trece repede, ar trebui să ne asigurăm că cei dragi știu cât de mult îi iubim și cât de mult înseamnă pentru noi.

Mi-a plăcut foarte mult această carte! A fost doza mea de bucurie din aceste zile pline de vești sumbre și incertitudine. Cărțile din colecția Smart Age sunt întotdeauna alegeri bune! Vi le recomand cu tot dragul!

Ethan, cel care am fost a apărut la Corint Junior, colecția Smart Age, și poate fi cumpărat de aici. 

PREMII ȘI NOMINALIZĂRI:

Okra Pick (Southern Independent Booksellers Alliance)

Goodreads Choice Award Semifinalist

Carnegie Medal Longlist Title

Southern Book Prize Longlist Title

A Bank Street Best Book of the Year

A Children’s Book Review Best Book of the Year

Georgia Children’s Book Award Nominee

Recipient of the North Carolina Young People’s Literature Award

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns