Escapada mea de pe Libris mi-a adus încă două cărți bune în bibliotecă. Dacă am mers la sigur cu romanul scris de Alan Hald, cu acesta am avut emoții. Mai ales că, nesigură fiind, am adăugat și am scos cartea de câteva ori din coșul de cumpărături. Mă îndrăgostisem de copertă, aproape că mă puteam simți în barca aceea, respirând aer curat și sărat, abandonând toate grijile și problemele. Îmi plăcea și descrierea, dar nu știam dacă nu cumva îmi oferă o cutie strălucitoare, goală pe dinăuntru.
De autoare nu auzisem nimic până la momentul acela, nu văzusem cărțile ei prin social media și am apelat la Goodreads. Am văzut că povestea asta are o cotă foarte bună (4 virgulă ceva) și am zis că nu mai e loc de alte semne de întrebare. Am luat-o și am lăsat-o pe noptieră, convinsă fiind că o voi citi curând. Prea eram curioasă și știam sigur că sufletul meu tânjea după cărți cu dragoste, din dragoste și de dragoste.
Escapada – o ușă închisă este doar o ușă închisă. Mai sunt altele de deschis.
Mi-a plăcut mult povestea asta. Jur că nu aș fi putut să aleg mai bine! Escapada este ca prăjitura aia dulce, plină de frișcă și de sirop, de care ai nevoie din când în când. Te îndulcește, îți copleșește simțurile și te face să uiți de probleme și de amar. Frumusețea poveștilor de dragoste este caleidoscopică, din punctul meu de vedere.
Dacă ești îndrăgostit, te ajută să înțelegi și să îți amintești de proprii fluturi din stomac. Dacă suferi, poveștile astea funcționează ca un catharsis. Te transformă, te ajută și te alină. Te simți acasă deși nu cunoști personajele, te simți înțeles și confortabil. Nu mai ești singur într-o mare de dragoste. Suferința pare mai ușor de digerat și începuturile își arată timid drumurile noi.
„Însă asta era problema cu familia – era ușor să îi iei de buni; să presupui că aveau să te iubească și să te susțină necondiționat cât timp erau în viață.”
O poveste de iubire. O poveste de cunoaștere. O poveste de recunoaștere
Caut toamna cărțile astea. Mai ales pe astea. Pentru că am nevoie să îmi fie cald, să îmi fie bine, să sper și să uit de tot ce se schimbă pentru mine. Cu cartea asta am trăit fiecare pas. Am zâmbit, am călătorit, m-am îndrăgostit și am iubit. Pe scurt: am trăit intens alături de personaje. Am cunoscut o bucată fantastică din Croația (nu cred că am mai întâlnit o carte cu acțiunea plasată în această țară). E simpatică povestea, e duuuulce și romantică, perfectă pentru weekend sau pentru o escapadă (literară sau romantică).
Știți care este cel mai mare atu al poveștii? Că pare ruptă din realitate. Kate, Alex, James. Am avut impresia că îi pot întâlni pe toți pe stradă, oriunde și oricând. Am avut senzația că o altă prietenă mi-a povestit despre Kate și inima sa rănită, că am urmărit și eu filmulețul pe care aceasta ajunsese să îl urăscă din răsputeri.
Isabelle Broom pare că încapsulează o porție zdravănă de realitate între paginile sale și nu urmărește deloc senzaționalul. Am avut impresia că dictonul „trăiește clipa” stabilește fiecare ton al poveștii, că vibrațiile sunt autentice și ușor de înțeles și urmărit.
Punct și de la capăt.
Kate nu era cel mai bun exemplu de reușită în viață. Cred doar că nu știa să recunoască semnele trimise de destin. Știți voi, Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă. Kate, ai notat-o pe asta?
Își pierduse slujba (notă: a nu știu câta slujbă), locuința și iubitul. Și ajunsese și virală în social media. La petrecerea EI de 30 de ani, Kate îl cere în căsătorie pe James, minunatul ei iubit. Petrecuseră împreună 8 ani și era timpul pentru nivelul următor. Numai că, planurile ei se năruie precum piesele jocului de domino. James o refuză, o părăsește și ea se mută acasă la părinții ei. Halal aniversare de 30 de ani!
Kate mi-a fost dragă de la început. Este efervescentă, stângace și carismatică. Este un personaj volubil, spumos, pe care îl poți încadra cu greu în vreun tipar. Dar întocmai amprenta ei o face unică și greu de uitat. Pentru că tot ceea ce făcea zilnic era să se agațe de mobil și să caute în viața lui James, Kate are nevoie de ajutor. Și îl primește din partea fratelui său, un simpatic stabilit în Croația. (Mică paranteză aici. Nu știu dacă v-am mai spus, dar eu m-am cam plictisit de poveștile LGBTQ. Unele au tușe din această sferă doar din dorința de a prinde la public. Și se simte cât de forțat este acest aspect. Aici, fratele lui Kate este gay. Dar povestea lui este atât de natural surprinsă, fără floricele, victimizare și explicații. Mi-a plăcut mult aspectul ăsta.)
Escapada – când cauți vindecare și primești dragoste
„Asta e natura acestor boli cumplite, a anxietății și a depresiei, a tuturor problemelor de sănătate mintală – se împrăștie ca niște pânze de la cel suferind către cei apropiați, ținându-ne strâns, dar făcându-ne neajutorați.”
Kate acceptă invitația în Croația și speră să îi ajute pe Toby și soțul acestuia la amenajarea noului hostel. Deși are inima rănită atunci când pune prima dată piciorul pe insula aceea superbă, Kate simte cum frumusețea exterioară i se insinuează treptat în suflet. Cum ar fi putut exista aici tristețe și regrete? Erau atâtea locuri minunate de vizitat. Și mai apare cineva în scenă. Alex, un bărbat atrăgător și chipeș, misterios și extrem de secretos.
Amândoi căutau alinare, amândoi aveau nevoie să facă pace cu trecutul. Dar erau oare pregătiți să privească cu sinceritate în interiorul lor?
Escapada – Isabelle Broom – poate fi comandată pe Libris. Eu o recomand cu drag!
Autor: Isabelle Broom
Editura: RAO
Nr. pagini: 376
Titlu Original: The Getaway
Traducator: Maria Adam
An aparitie: 2022
Editie: Necartonata