Epoca viciului este un roman puternic, încărcat până la refuz de toată mâzga unei societăți bolnave, atinsă de microbul parveniților, al intereselor meschine, al indivizilor care încearcă să împingă limitele și să traseze unele noi, convenabile doar lor.

„Lanțurile existenței trebuie să fie destul de slabe ca să se rupă… Dar suficient de tari, pentru început, cât să te țină laolaltă.”

Cuprinzând și lupta oamenilor prinși la mijlocul drumului, captivi între bogăție și sărăcie, atrași parcă spre lumină precum moliile noaptea, romanul lui Deepti Kapoor disecă, analizează, expune cele mai adânci și mai întunecate colțuri ale unei lumi care nu se ascunde. Dar lumina arde, sfărâmă aripile, oferă strălucire preț de numai câteva clipe. Și, atunci când va începe prăbușirea, cine va rămâne aproape de cel care și-a ars aripile și și-a compromis drumul?

„Kapoor ne antrenează într-o cursă amețitoare. Întrețesând trei povești de viață, a lui Ajay, a Nedei și a lui Sunny, acest roman frenetic și plin de culoare evidențiază noua ordine globală, făurită de capitalism, în care bogații înving întotdeauna… Dar, așa cum o demonstrează această poveste captivantă, până și cei mai slabi merită o ultimă fărâmă de demnitate.“ Booklist

Epoca viciului
Epoca viciului

Epoca viciului – banii și angrenajul răului

Vă vine să credeți sau nu, există o tandrețe pe care nu mă așteptam să o regăsesc între atâtea frânturi de violență, brutalitate și amar. Au existat momente în care am resimțit fizic trăirile personajelor și mi-am dorit doar să închid cartea și să le fac durerile să dispară. Deși avem câteva personaje ușor de apreciat în acest roman, Ajay a rămas preferatul meu. Iar el a avut de parcurs  drumul lung al unei Golgote trasate de poziția inferioară a familiei în care fusese sortit să se nască.

Însă nu doar Ajay primește bulbul său de lumină.  Aplecarea autoarei spre fiecare individ, modul în care își dezbracă până la cel mai fin por fiecare personaj, stilul în care brodează trăsături și țese destine te păstrează atent la poveste, implicat într-o manieră puternică, ofertantă și extrem de consumatoare. Și te întrebi cât de lung va fi drumul până când aripile acestuia se vor distruge și cine va aprinde flacăra vinovată de eșec. Pentru că un lucru e sigur: nu ai cum să stai la masa bogaților și să nu ai o notă de plată de achitat.

Cu Epoca viciului te simți atins de sporii mucegaiului din lumea învârtită de clanurile care luptă pentru putere, le ești aproape celor care încearcă să adune firimiturile care cad de la mesele bogaților. Însă, în goana lor spre putere, bani și faimă, oportuniștii agață pe oricine prind în cale, strâng tare în menghina răului pe oricine i-ar putea ajuta să-și atingă țelul. Și atunci rămâne întrebarea: mai sunt firimiturile bune? Sau ar trebui ca nefericiții bătuți de soartă să-și accepte locul și să rămână în stratul lor de inferioritate?

Epoca viciului – oportunism, oportuniști și interese meschine

„Banii sunt o afurisenie. Iau fața oricărei munci perseverente. Înainte, trebuia să fii de treabă, amuzant sau plăcut. Interesant, inteligent. Trebuia să-ți faci vreme ca să cunoști oameni. Să fii soidar cu ei. Și după aia te îmbogățeai. Banii anihilează totul. Lumea se poartă frumos cu tine. Te vor acolo, cu ei. Ești persoana cea mai populară din încăpere. E ușor să ai șarm când ești bogat. Râd toți la glumele tale, te ascultă cu luare-aminte. Uite, ți se pare că meritul e al tău.”

E foarte greu să închegi într-un singur amestec toate aceste încrengături ale poveștii lui Deepti Kapoor. Pentru că ne oferă un tablou fidel, extrem de elaborat și de complex, autoarea ne aduce diferite tipologii de oameni sub lupa atenției noastre. Din păcate, caracterele lor nu au defecte care pot fi analizate cu amănuntul, la un microscop al valorilor.

La ei, fie că vorbim de o bandă mai puțin cunoscută sau de banda celor din neamul Wadia, totul se face în stil mare: de la lovituri, la polițe de plătit sau răzbunări. Iar cel care își dorește să rupă lanțurile, are mai multe teme de gândire: cine este el fără protecție și bani? Cum poate întoarce spatele singurei familii primite de la providență? Ce poate să-i aducă un drum nou și cât de pregătit este să preia frâiele propriei vieți?

Epoca viciului – drumuri noi, drumuri înfundate și drumuri care se întrepătrund

Prima parte a poveștii, cea în care rădăcinile răului nu par atât de bine dezvoltate și de acaparatoare, a fost partea mea preferată. Povestea lui Ajay, așa încărcată de greutăți cum a fost, mi-a arătat drumul unui om forțat să se descurce în situații de criză. Vândut de propria familie pentru a stinge o datorie arzătoare, Ajay este molia de care vă spuneam mai sus. Lumea lui fusese mică, mică. Plină de întuneric și cu granițe puse încă de la naștere, lumea lui Ajay începe să capete orizonturi noi atunci când Ajay începe să ridice capul, să învețe de la oamenii din jurul său, să evolueze și să se schimbe.

Însă destinul lui Ajay este departe de a intra pe un făgaș normal. Atent la nevoile altora, mereu gata să anticipeze și să îndeplinească dorințe, Ajay reușește să atragă simpatia lui Sunny Wadia, moștenitorul unui imperiu construit pe rău, compromisuri și jocuri de culise. În loc să devină cea mai bună varianta a sa, Ajay învață că aripile care încearcă să stea prea mult pe lângă lumină sfârșesc prin a se arde, a-și pierde din culoare și farmec. Iar lațul libertății se va strânge tot mai mult în jurul lui, prețurile devin prea greu de plătit și misiunile imposibil de refuzat.

Epoca viciului – promiscuitate, așteptări și dorințe

Epoca viciului este romanul în care răul înflorește printre cuvinte, prin fiecare crăpătură și în orice loc vulnerabil. Este un roman care te atinge, te obosește, te infestează și te face să te simți murdar, încărcat de toate viciile, cuvintele și acțiunile necontrolate.

Cu o lectură interesantă, densă, întunecată și tensionată, romanul lui Deepti Kapoor radiografiază destine, colțuri de lume și de societate. Mi-a plăcut mult povestea și mă bucur că mi-am ascultat instinctul și am pus-o repejor pe lista cărților de citit!

Epoca viciului a apărut la Editura Litera și poate fi cumpărată de aici.

Aceasta este epoca viciului, în care banii, plăcerea și puterea înseamnă totul, iar relațiile de familie care formează legături strânse între oameni pot să și ucidă

Detalii despre carte:

Data Apariției : 16 mar. 2023

Autor(I) : Deepti Kapoor

Numar Pagini : 656

Tip Coperta : Broșată, cu clapete

Colectie : Buzz Books

Traducator(I) : Bogdan Perdivară

 

Lasă un răspuns