„O descriere sfâșietoare a depresiei și a anxietății, a respectului față de fandom, a prieteniilor online și a beneficiilor și pericolelor faimei pe internet.” —Kirkus Reviews

Eliza și monștrii ei este o carte la care te gândești de două ori. Povestea este una care te atrage în vârtejul ei și mesajul este unul foarte puternic. „Sunt monștri în mare”.

„Sunt monștri în mare”. În noi. În lume. Monștri întunecați care se hrănesc cu încrederea și siguranța noastră. Cei mai predispuși sunt adolescenții. Ei pot fi tăcuți, se pot simți neînțeleși și spiritul lor introvertit poate fi greșit interpretat de cele mai multe ori. Cei mai mulți fug de lumea reală și își fac un culcuș în lumea virtuală. Se agață de lumea online și uită să se bucure de viață, de prieteni și de natură. Unii își dezvoltă pasiuni cărora se dedică trup și suflet în cea mai mare parte a zilei. Nu au timp pentru altceva. Se simt tot mai izolați de lumea exterioară și se simt tot mai neînțeleși. Pericolul este iminent atunci când cele două lumi se întrepătrund. Sunt deodată smulși din coconul care îi proteja și unii au atacuri de panică, nu se pot adapta lumii obișnuite, nu se pot alinia.

34505737_2097540440512660_5378595344441409536_o.jpg

Eliza Mirk este o astfel de adolescentă. Are șaisprezece ani și în ea se dă o luptă continuă. Eliza Mirk este introvertită, tăcută și percepută ca ciudată. Dar tot Eliza Mirk este și Lady Constellation, creatoarea unei benzi desenate extrem de apreciată în lumea virtuală. Monstrous Sea se născuse din dorința acută de o altfel de poveste. Eliza era cititoare. Iubea poveștile, se hrănea cu ele. Seria ei de suflet, Copiii lui Hypnos, rămăsese fără final. Autoarea seriei s-a retras înainte de publicarea ultimului volum. Existaseră presiuni din partea fanilor și a mass mediei, dar rămăseseră fără vreun rezultat concret. Existau variante de fan fiction care ofereau diferite finaluri, dar nu era niciunul cel așteptat, cel dorit.

Eliza era talentată la desen, dar nu știa să își aleagă cuvintele, așa că se apucă de „scris” o bandă desenată. O lume închipuită până la cel mai mic detaliu, personaje atent desenate și concepute. Un scenariu care stârnește curiozitatea cititorilor din online. Ceea ce pornise ca o simplă joacă devine instant o poveste citită și iubită. Site-ul care găzduiește povestea este vizitat, ba chiar se dezvoltă o întreagă afacere în jurul lui. Tricouri inscripționate, postere, materiale personalizate cu logoul poveștii, tatuaje cu replici din benzile ei desenate. Eliza habar nu avea de impactul pe care povestea ei îl lăsase în lume. Și nici câți oameni o iubeau pe Lady Constellation.

„Zappia inserează în secțiunile de proză desene din Monstrous Sea și discuții online… Scriitoarea analizează în profunzime felul în care fandomurile pot să înăbușe personalitatea creatorilor în jurul cărora sunt create… O lectură fascinantă despre labirinturile imaginației și despre plăcerile simple ale vieții de zi cu zi.” —Shelf Awareness

Grafica, discuțiile de pe forumuri sau mesajele personale sunt cele care fac povestea și mai veridică și mai ușor de urmărit. Autoarea construiește totul pe baza acestor detalii. Am tot auzit de fan fiction, dar nu am avut idee de cât de puternică este lumea din jurul acestui nucleu. Să stai pe margine și să asculți discuțiile iubitorilor de fan fiction și it e ca și cum ai asista pentru prima oară la o lecție de coreeană. Nu înțelegi nimic, nu înțelegi termenii aceia prescurtați. Dar le înțelegi pasiunea. Ea răzbate din fiecare gest, din fiecare privire plecată sau spate întors. Sensibilitatea unui adolescent este agravată și de mesajele din mediul online, dezamăgirile lor (care nouă ni se par puerile) se nasc din cele mai banale lucruri, dar îi pot afecta atât de mult. Este greu să ținem pasul cu ei, este greu să îi înțelegem, dar trebuie să găsim calea de mijloc. Să le arătăm că ne pasă. Să îi smulgem din lumea aceea. Să le oferim alternativa.

Dezavantaje sau beneficii?

Cartea asta așa este. Surprinde ambele fațete ale medaliei. Lumea virtuală a Elizei și lumea reală pe care ea o refuză cu încăpățânare. Lumea virtuală este lumea în care ea simte că are accesul complet. Că acolo poate fi așa cum este ea și că nimeni nu o consideră ciudată. Acolo este iubită și acceptată. Lady Constellation este misterioasă și percepută ca o graficiană desăvârșită. În viața reală, Eliza este opusul lui Lady Constellation. Eliza este marea în care colcăie monștrii. Vrea să rămână în anonimat. Îi este mai bine să observe de la distanță succesul înregistrat de povestea ei. Mi-a plăcut pentru că a rămas un adolescent cu capul pe umeri atunci când a venit vorba de banii câștigați din vânzările produselor. Și-a deschis un alt cont și își strângea acolo banii fără ca părinții ei să știe. Putea să își plătească singură studiile, dar nu voia să atragă atenția asupra ei.

„Francesca Zappia analizează lupta complicată dusă de Eliza cu anxietatea și depresia. O poveste în care sunt presărate ilustrațiile detaliate din webcomicul Elizei, desenate de Zappia însăși. O celebrare plină de patimă a fandomului online.” —Booklist

Lumea ei este dată peste cap atunci când la școala este transferat Wallace Warland, care nu este nimeni altul decât un fan înrăit de pe forumurile dedicate lui Monstrous Sea. Eliza nu riscă să îi fie deconspirată identitatea, dar oare este posibil?

Wallace Warland este un personaj enigmatic. De la început mi-am dorit să descopăr secretul tăcerii lui. Nu comunica aproape cu nimeni. Chiar și cu Eliza „vorbește” doar în scris. Cu toate astea, Eliza este cea căreia Wallace îi încredințează fan fictionul pe care îl scrisese pentru Monstrous Sea și cel mai mare secret al vieții lui.

Finalul este unul tulburător, unul care te pune pe gânduri și te îndeamnă la analiză. Este o lecție de viață mai ales pentru părinții depășiți de tot ceea ce este legat de generația „fulgilor de nea”. Mi-a plăcut mult povestea, dar cel mai mult mi-a plăcut mesajul. Un semnal de alarmă, un teritoriu comun între lumea online și cea offline, linia de mijloc – teritoriul care rămâne pentru unii dintre noi o enigmă. Repercursiunile fiecărei decizii pot fi catastrofale. Suntem gata să le acceptăm?

Romanul a apărut la Editura Storia Books și poate fi cumpărat de aici.

Descriere:

În lumea reală, Eliza, o fată de 18 ani, este timidă, ciudată și lipsită de prieteni. Online este LadyConstellation, creatoarea anonimă a Monstrous Sea, un webcomic extrem de popular, cu milioane de followers și de fani în întreaga lume. Eliza nu-și închipuie că ar putea vreodată să îndrăgească lumea reală așa cum o iubește pe cea online și nu simte nicio dorință să încerce.

Apoi Wallace Warland, cel mai mare scriitor de fanfiction pentru Monstrous Sea, se transferă la școala ei. Wallace crede că Eliza este un fan ca oricare altul și, pe măsură ce băiatul o scoate din carapacea ei, fata începe să se întrebe dacă nu cumva viața offline merită o șansă. Dar, când secretul Elizei este împărtășit din greșeală cu restul lumii, tot ce a construit – povestea ei, relația ei cu Wallace, până și propria sănătate mintală – începe să se năruiască.

Traducător: Ionela Chirilă
Titlul original: Eliza and Her Monsters
Data publicării: 2018
Recomandată: +16 ani
Suport: 384 pagini, paperback

11 COMENTARII

  1. Am citit-o în limba engleză și mi s-a părut deosebit de sensibilă și de relevantă pentru adolescenți, fie ei introvertiți sau extrovertiți. Îmi place că Storia Books au păstrat elementele de pe coperta originală. Culorile pe care le-au ales pentru ediția în limba română arată, în opinia mea, și mai fain și potrivit pentru tema cărții decât cele din original. 🙂 Super review! Dacă nu aș fi citit-o, m-ar fi făcut să îmi doresc să o citesc.

  2. Recenzia ta transmite extrem de multe, felicitări! <3 Am pus ochii pe cartea asta încă de când a apărut, tu mă faci și mai tare să mi-o doresc.

Lasă un răspuns